Startsida / Inlägg

Ferrari byter färg – för att spara vikt

av Anna Andersson

Ferrari jagar segrar, tid och gram.

Därför byter bilen färg till Spanien GP i Formel 1.

Red Bull och Max Verstappen har vunnit de två senaste deltävlingarna och inför Spanien GP i Formel 1 satsar Ferrari på att återta initiativet. Då kommer teamet med en stor uppdatering.

– Det är ingen överraskning att vi har med oss ett stort paket till Spanien och det kommer att vara viktigt för oss. Varje gång vi har en nyhet med oss så hoppas jag att det nya paketet fungerar så att vi kan knapra in lite av det avstånd som Red Bull har skaffat sig, säger stallchef Mattia Binotto.

Men den uppdateringen handlar inte bara om nyheter till golvet och sidepodsen utan också om att bilen ska få en annan färg. Bilen kommer även framöver att vara röd, men nyansen blir en annan. Allt för att spara vikt. Det sägs att Ferraris bil väger ungefär tio kilo mer än den tillåtna minstavikten på 798 kg, men enligt italienska motorsport.com ska teamet spara 700 gram genom att byta färg.

– Barcelona är en bana där det krävs mycket downforce och vi har en vinge just för det. Vi får se vem som är snabbast. Jag räknar med att Red Bull också har uppdateringar, säger Mattia Binotto till total-motorsport.com.

– Vi kommer att ha med oss ett paket som vi har jobbat med sedan säsongsstarten, vi får se om det lyckas. Ingenjörerna har alltid vissa förhoppningar och andra farhågor innan man testar bilen på banan.

I dag har Ferrari befunnit sin på Monza, mellan klockan 09.00 och 13.00 körde Charles Leclerc en så kallad filmdag. F1-75 hade demodäck från Pirelli och fick köra 100 km.

Spanien GP i Formel 1.
Nyheter för VM-ledaren Charles Leclerc?  (TT)

Monsteruppdatering till Spanien GP i Formel 1

Även Aston Martin väntas leverera en stor uppdatering till Spanien GP i Formel 1. Teamet har levererat långt under förväntningarna den här säsongen och behöver en uppryckning och det omgående.

– Halva Aston Martins bil är ny, det kommer alla se utan att behöva använda förstoringsglas, säger Auto, Motor und Sports Michael Schmidt i sin Youtube sändning ”Formel Schmidt”.

– Jag tror att bakändan av bilen blir smalare, sidepodsen lär de behålla. Kanske blir det en kopia av Ferrari.

Enligt Schmidt har teamet, som så många andra inom industrin, haft problem med leveranser och därför kommer bara en bil att få den nya uppdateringen.

– Jag tror att den bilen går till ägarens son, säger Schmidt.

Det skulle i sådant fall betyda att Lance Stroll har en ny bil till Spanien GP i Formel 1 medan Sebastian Vettel får vänta.

Vettel har för övrigt varit i Storbritannien och pratat om klimatfrågor och Formel 1 hos BBC. Han kristierade Brexit och Boris Johnson och fick frågan om han inte är en hycklare med sitt miljöengagemang.

– Det finns många saker som jag kan göra bättre. Flyger jag varje gång? Nej, jag kör bilen när jag kan. Vissa saker har jag kontroll över, andra inte, säger han.

– Racing är min stora passion, men när jag lämnar bilen så tänker jag. Ska vi verkligen göra detta? Resa över jorden och slösa på jordens resurser?.

Sebastian Vettel åker gärna tåg och kör elbil privat. I höstas kritiserades han hårt av den tyska  transportministern för sitt miljöengagemang.

Veckans snackis – Valtteri Bottas

Ett av veckans mest uppmärksammade posts på Instagram kommer från Alfa Romeos Valtteri Bottas.

Han lämnade Miami och storstaden för en lugn stund i Colorado. Bilden har fått närmare 400 000 likes och över 8000 kommentarer.

Grattis på födelsedagen Formel 1. I dag är det 72 år sedan det första F1-loppet avgjordes på Silverstone i Storbritannien. Nino Farina vann tävlingen som pågick under 70 varv på den då 4,649 km långa banan.

I dag är det också tio år sedan Pastor Maldonado chockade alla i Barcelona. Han vann Spanien GP i en Williams, men vi minns också den dagen för att den bil som körts av hans kollega Bruno Senna började brinna i garaget – två och en halv timme efter loppet. 31 personer behövde uppsöka sjukhus.

Har du inte lyssnat på veckans avsnitt av Plattan i Mattan än? Då hittar du det här. Vi snackar mer Miami GP och duellen hos Mercedes.  Sedan bör du ta chansen och delta i vårt F1-quiz. Vi lottar ut en resa till Monaco GP och tävlingen pågår bara under denna helg. Vinnaren blir uppringd där vi spelar in Plattan i Mattan nästa vecka.

För övrigt har varken Charles Leclerc eller George Russell missat ett enda racingvarv i år. Mercedes har kört 569 av 570, det som saknas är det varv där Lewis Hamilton satt fast långt bak i fältet och blev varvad på Imola.

Vill du däremot kolla in IndyCar i helgen? Alla tider finns här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB