Startsida / Inlägg

Mercedes visar intresse för Mick Schumacher

av Anna Andersson

Mick Schumacher faller att djupare ner i krisen.
Sist i kvalet till F1 i Baku – ändå meddelar Mercedes att de är intresserade av honom.
– Han kommer alltid finnas på vår radar.

F1 i Baku
Mick Schumacher misslyckades i kvalet till F1 i Baku (AP/TT)

När Ferraris Charles Leclerc tog sin sjätte pole position för säsongen körde Mick Schumacher in på sista plats. Nog för att han hade lite otur med den rödflagg som orsakades av Lance Stroll, men det är hans sämsta prestation i år.

Schumacher missade Q2 för första gången och fick återigen stryk av Kevin Magnussen. Han har presterat långt under förväntan och hans teamchef Günther Steiner har varit tuff i sin kritik.

Men nu kliver Mercedes Toto Wolff fram och försvarar den unge tysken.
– Han är under utbildning, precis som tidigare. Man måste låta honom köra så som han kan föra annars blir pressen på honom bara större, säger Mercedes stallchef till tyska RTL.

F1 i Baku – Schuamcher sist

Micks pappa Michael körde F1 för Mercedes för ungefär tio år sedan, han har en nära relation till det tyska teamet och stallet har två förare vars kontrakt går ut 2023. Toto Wolff påtalar att han tror på Mick Schumacher, även om denne ännu inte har tagit en VM-poäng under sin tid i Formel 1.

– Han kan bli något stort, säger Wolff.
– Nu måste han ta sig ur det hål han befinner sig och jag är övertygad om att han klarar det.
Wolff får frågan om Mercedes är redo för en ny tysk förare?
– Varför inte? Han kommer alltid att finnas på vår radar.

Mercedes har kontrakt med George Russell och med Lewis Hamilton fram till 2023. Hamilton har under året haft problem med att hantera bilen och är långt i från den form som gjorde honom till sjufaldig världsmästare. Frågan är hur länge han vill fortsätta tävla i Formel 1.

Mick Schumacher är i dag med i Ferrari Driver Academy, men där har teamets båda förare kontrakt till och med 2024.

Sebastian Vettel tar ställning – igen

F1 i Baku
Nytt polistiskt ställningstagande av Sebastian Vettel (AP/TT)

Sebastian Vettel fortsätter att ta ställning. Trots att FIA:s president kritiserat hans engagemang. Inför F1 i Baku protesterar den förre mästaren tydligt mot Rysslands invasion av Ukraina.

Sebastian Vettel har inte vunnit något VM sedan 2013, han lämnat topp teamen och kör nu för Aston Martin. Trots det är han en stark profil som numera tar alla möjligheter kan för att påverka omvärlden att ta ställning. I veckan fick han, som första F1-förare någonsin, att pryda omslaget på det brittiska HBTQI-magasinet ”Attitude”. Där tog han tydligt ställning för den fria kärleken. Han är också en förespråkare för ett hållbart levene, för mänskliga rättigheter och alla människors är lika värde, oavsett sexuell läggning, religion eller hudfärg.

I Baku cyklade han till depån och han hade på sig en tröja där han markerar tydligt mot kriget i Ukraina. Detta statement kommer bara ett par dagar efter det att FIA:s president Mohammed bin Sulayem kritiserat honom för att han gör politiska ställningstaganden.

– För Niki Lauda och Alain Prost handlade det bara om att köra racerbil, säger Mohammed bin Sulayem till grandprix247.com.
– Vettel kör med en regnbågsfärgad cykel, Lewis engagerar sig för mänskliga rättigheter och Norris pratar om mental hälsa. Alla har rätt att tycka, men vi måste bestämma om vi hela tiden ska sätta vår personliga agenda före sporten.

Snabba nyheter inför F1 i Baku

Mercedes Toto Wolff var på dagens presskonferens och påtalade att Mercedes tappar ungefär en sekund på den långa rakan jämfört med Red Bull och Ferrari. Det beror inte på motorn, utan problemet handlar snarare om aerodynamiken och luftmotståndet.
Under fredagen var Russell 1,3 sekunder efter Leclerc och Hamilton 1,6 sekunder.

Red Bull har uppdaterat bilen till helgens tävling, de har bland annat gjort uppdateringar på framkanten av golvet. Vi får se om Max Verstappen trivs bättre med det. Sergio Perez trivs ju väldigt bra i bilen just nu och nu kommer två banor som passar honom Baku och Montreal, som är ungefär som Baku, men utan murar…

– De analyser som vi har gjort visar att vi, när vi är fulltankade och ligger i racetrim, är något snabbare än Ferrari, säger Red Bulls Helmut Marko till ServusTV.

Alexander Albon har nu 8-0 i kval på kollegan Nicholas Latifi. Latifis kontrakt går ut, men pappa betalar bra. Vad är viktigast för Williams? En bra förare som kan utveckla bilen eller en pappa som öppnar plånboken?

Mick Schumacher använder samma chassi i Baku som han gjorde i Monaco, Haas har med sig ytterligare ett reservchassi till helgens tävling. Det bekräftar Günter Steiner under presskonferensen. Det är dock inte lackat än.

Haas har inte tagit poäng på tre lopp, stallet gjorde ett dåligt kval i Baku också där ingen bil gick vidare till Q2 och planerar sin uppdatering till Frankrikes GP senare i sommar.

IndyCar

För övrigt kvalade Marcus Ericsson in som fyra och Felix Rosenqvist som sjua inför IndyCar på Road America. Alexander Rossi tog pole position före Josef Newgarden. Mästerskapsledaren Will Power startar från position 15.

I IndyLights ser vi Linus Lundqvist från startposition sex.

Race för samtliga svenskar i morgon söndag.

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB