Startsida / Inlägg

”En tidsfråga innan det inträffar en katastrof”

av Anna Andersson

Lewis Hamilton hade svårt att ta sig ur bilen. Pierre Gasly har ingen lust att gå med käpp när han är 30 år och George Russell varnar för att det bara är en tidsfråga innan det händer en rejäl olycka.
Nu är förarna är oroliga för sin egen hälsa.

Lewis Hamilton lider av smärtor i ryggen (TT/AP)

Den nya regeländringen har orsakat en hel del problem med porpoising, det vill säga att bilarna hoppar och studsar fram. Det har fått flera förare att reagera och öppet visa sin oro för deras egna hälsa. Enligt Mercedes teamchef Toto Wolff handlade det om att hans två förare måste stå emot krafter kring 6G. Lewis Hamilton var helt slut efter att han kört in som fyra efter 51 varv på den 6 km långa stadsbanan i Baku.
– Jag såg bilderna på Lewis, det såg inte bra ut. Jag tror att det inte bara är problem med musklerna utan det går in i skelettet, säger Toto Wolff till Sky.

Lewis Hamilton påtalade under loppet att han hade fruktansvärt ont i ryggen och efter målgång hade han svårt att ta sig ur bilen.
– Jag fick bara bita i hop, både pågrund av smärtan och adrenalinet. Jag kan inte säga hur ont det gjorde, men värst var det på raksträckorna, säger han till Sky.
– Till slut ber man bara att det ska ta slut någon gång.

Lewis Hamilton kör med smärtor

Hamilton är långt i från den enda förare som har problem. Under ett förarmöte i Baku diskuterade förarna situationen och samtliga, utom en, var för att man skulle försöka göra en förändring.

– Jag riskerar min hälsa här, säger AlphaTauris Pierre Gasly till motorspot-total.com.

Han gjorde sin bästa tävling för säsongen och slutade femma, men körde även han med oerhörda smärtor i kroppen.

– Det har aldrig tidigare varit så illa som i Baku. Jag har varit oerhört spänd i musklerna under hela helgen. Varje morgon var nacken och överkroppen stenhårda, säger han.
– Jag har stora problem med diskarna i min rygg. Detta handlar om min hälsa.

Gasly påpekar att han nu är racerförare och om han måste lida för det så gör han det, även om han kanske säger en annan sak när han är 45-50 år gammal. Han berättar också att förarna har pratat med FIA om problematiken.

– Vi har bett dem om att hitta en lösning så att vi inte behöver gå med en käpp när vi är 30 år gamla, säger han och fortsätter.
– Dessutom skakar sidospeglarna ordentligt det gör att sikten blir väldigt fålig. Ibland så rör sig bilen av sig själv också eftersom ratten skakar. Det är inte enkelt när vi kör i de höga farterna.

Lewis Hamilton inte ensam om problemen

I Baku når bilarna 350 km/timmen och under nästa vecka, i Kanada, går det nästan lika fort och då kan det studsande som kallas för porpoising bli ett minst lika stort problem. George Russell, Mercedes, går så långt att han kallar det för en säkerhetsrisk.

– Det är svårt att se var man ska bromsa i slutet av rakan, säger han.
– Det är bara en tidsfråga innan vi ser en olycka som orsakats av detta. Jag är rädd för att det blir en katastrof. Jag tror inte att vi kan fortsätta med dessa regler i tre eller fyra år. Det är för farligt.
För att hitta en lösning i år, eller nästa år måste åtta av tio team vara överens. Det är ingen lätt uppgift eftersom alla ser till sitt eget bästa.

Korta nyheter

Max Verstappen har nu 150 poäng, han är 21 poäng före kollegan Sergio Perez och 34 poäng före Charles Leclerc. För Ferrari var detta första gången sedan 2020 som båda bilarna bröt och för Leclerc är det enormt tufft. Fyra pole position på lika många lopp, men inte en seger. Däremot två brutna race och ett som teamet klantat bort i depån.

Mer om Ferraris mardröm läser du här.

Monegasken är nu inne på sin tredje motor. Det gör att Helmut Marko gnuggar händerna.
– Det är väl den tredje motorn han måste gå på nu, det betyder att han måste byta en eller kanske två gånger till och då blir det bestraffningar i starten, konstaterar Marko när han intervjuvas av Sky.

Ärligt talat. Sivertejp? Silvertejp?
Min fantastiska pappa använde det till det mesta – men han var aldrig i närheten av att reparera någon bil. Gräsklippare, båt och vattenslang visst. Men F1:a? Knappast.

Sebastian Vettel körde in som sexa i Baku. Det var inte bara hans T-shirt på ryska och hans statement för den fria kärleken i ”Attitude” som skapade rubriker denna vecka.

Marcus Ericsson tog en andraplats på Road America och återtog ledningen i IndyCar. Felix Rosenqvist slutade sexa.

Mer om det läser du här.

IndyCar har nu ett litet uppehåll till den 3 juli.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB