Startsida / Inlägg

Steiners varning till Mick Schumacher

av Anna Andersson

Inför F1 i Baku  riktar Haas stallchef Günter Steiner en stark varning mot Mick Schumacher. Han får inte orsaka ännu en olycka.

Det skulle kunna ställa till stora problem inför nästa deltävling Kanada – som bara är en vecka bort.

 

Haas Mick Schumacher kraschade häftigt i Monaco ( AP/TT)

Mick Schumacher, son till den flerfaldige världsmästaren Michael Schumacher, har under årets säsong orsakat två rejäla olyckor. Vid båda tillfällena har bilen varit totalkvaddad vilket kostar enorma summor. Det ryktas om att varje olycka varit värd runt tio miljoner kronor. Det är enormt mycket pengar för ett team med en begränsad budget.

Nu väntar nästa stadsbana. F1 i Baku innebär en sex kilometer lång stadsbana med en raksträcka på 2,2 km, varvat med tajta kurvor. Där finns en överhöngande risk för förarmisstag och bara ett par dagar senare flyger F1 till Montreal och Kanada GP i Formel 1.

Då passar Steiner på att skicka en varning till Mick Schumacher.

– Vi har bara ett par dagar på oss att förbereda oss för Montreal. Får vi skador på bilarna blir det alltså ännu svårare. Därför hoppas vi att vi inte drabbas av några skador i Baku, säger teamchefen i ett pressmeddelande från Haas.

Varningen inför F1 i Baku

Mick Schumacher har ännu inte tagit något poäng i VM i F1. Han har haft svårt att hantera sin nya teamkollega Kevin Magnussen (4-2 till Magnussen i kval och en tydligt övertag poängmässigt). Istället pressat bilen till ett par kollisioner. Efter tävlingen i Monaco var Steiner till och med kritisk i teamets pressmeddelande:

– Jag är inte nöjd med att vi har ännu en stor kollision, vi får se hur vi tar oss vidare från detta.

Det fick Ralf Schuamcher, expert hos Sky och fabror till Mick, att reagera kraftigt.

– Det är ett helt omöjligt uttalande. Det är väldigt typiskt Günter Steiner. Det lämnar så mycket utrymme för feltolkningar, säger Ralf Schumacher till tyska Sky.

– Det är helt onödigt, även teamet har gjort misstag. Nu är det två saker som måste lösas. Mick som måste se tillatt han inte gör fler misstag bakom ratten och Haas som också måste fortsätta jobba. Även Magnussen har haft det tungt på slutet.

F1 i Baku
Mick Schumacher kör sin andra säsong i F1, tar han sina första VM-poäng i Baku? (AP /TT)

Ingen oro för framtiden

Enligt Ralf Schumacher behöver hans brorson inte oroa sig över sin framtid i F1. Detta trots att han aldrig tagit någon VM-poäng i F1 och att han nu brutit på grund av egna misstag vid ett par tillfällen.

– Jag tror att teamcheferna ser precis vilken potential han har. Det finns också andra möjligheter och när det kommer in tyska tillverkare som också vill ha tyska förare, säger Schuamcher.

Han påpekar att brorsonen är Ferrariförare och att det är Ferrari och inte Steiner som bestämmer hur framtiden ska se ut.

Mick Schumacher ser fram emot F1 i Baku, en bana där han gjorde sitt bästa resultat under fjolåret då han slutade på plats 13.

– Baku och Monaco är två helt olika banor, det handlar alltså om att anpassa sig snabbt och Baku känns rätt bred jämfört med Monaco, säger Schumacher.

– Jag hoppas att vi har ett ännu bättre lopp än förra året, vår bil är bättre i år. Vi börja ett bra läge inför Baku, vår bil har kunnat konkurrera på alla banor som vi har kört på i år.

Korta nyheter inför F1 i Baku

Plattan i Mattan är ute. I detta avsnitt snackar vi upp F1 i Azerbajdzjan och vi går också igenom hur förarkontrakten ser ut. Vilka förare har kontrakt, vilka har det inte och vilka förare kan vara på väg in i Formel 1? Vilka förare kan vara på väg att lämna F1?

Veckans avsnitt av Plattan i Mattan hittar du här.

I gårdagens blogg fick du tiderna och Pirellis däckval, samt tankar inför helgens deltävling i VM i Formel 1. Där kan du också se den omkörning vi snackar om i Sportbladets F1-podd.

Williams bestraffas för att man brutit mot budgetreglerna. Därför bötfälls teamet och måste betala 25 000 dollar till FIA för att de inte lämnade in de papper som redoviser fjolårets ekonomiska siffror i tid. Teamet skulle ha lämnat in sin redovosning den 31 mars 2022. Det gjorde man inte och bröt då mot artikel 5.1 i det ekonomiska regelverk som infördes 2021.  Williams har betalat böterna och även lämnat in sin rapport i efterhand.

Lewis Hamilton levererar ett tydligt statement på sociala medier:

– Jag kommer alltid att vara en Mercedesförare.

Guiden till F1 i Baku får vi ta i morgon. Detta inlägg blev väldigt långt i alla fall. På återhörande och tack för att du så troget läser F1-bloggen, engagerar dig och håller en juste ton i dina kommentarer. Ett stort tack också till alla er som lyssnar på vår F1-podd, Plattan i Mattan och hjälper oss att hela tiden bredda och utöka vår bevakning av sporten som vi bryr oss om.

Det har hänt väldigt mycket på mindre än två år. F1 har nu en given plats hos Sportbladet. Tack för ert engagemang.

 

 

 

 

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB