Startsida / Inlägg

Därför bör Ferrari vara oroade

av Anna Andersson

Charles Leclerc körde upp sig 14 placeringar. Men var allt annat än nöjd.
Han tappade ytterligare på Max Verstappen i kampen om VM i F1 2022.

VM i F1 2022
Är Max Verstappen på väg att ta greppet om VM? (TT)

Monegasken bytte motor inför Canada GP i F1 och därför startade han i sista led. Målsättningen var att han skulle ta sig upp till plats fem.
Det gjorde han också.
Men inte sjutton var han nöjd för det.
– Det var ett frustrerande race, jag kunde köra upp mig en bra bit i början av lopept, men fastnade sedan bakom Esteban Ocon. Han försvarade sig väldigt bra på sina hårda däck, famförallt var han stark i kurva tio. Jag fick vänta på depåstoppet där bakom honom. Därefter tog mitt depåstopp lite längre tid än vad som hade varit optimalt och därefter fastnade jag i samma trafik igen, säger Charles Leclerc efter loppet.
– Tio poäng var allt för lite för att jag ska vara nöjd.

Ferrari måste svara – snabbt

De tio poängen ger honom 126 poäng i VM i F1 2022, men han är fortsatt trea i mästerskapet och det är väl egentligen det enda positiva han kan ta med sig från Kanada.

Red Bulls Sergio Perez bröt med tekniska problem och har 129 poäng och i toppen utökade den regerande mästaren Max Verstappen sin ledning har nu samlat ihop 175 poäng.
Det betyder att Verstappen har ett försprång på 49 poäng efter nio av 22 lopp i VM i F1 2022. Det är nästan två racevinster. Nu är Verstappen på väg att rycka och Ferrari måste svara  – och det snabbt.

Nu är det en veckas paus innan Europasäsongen drar igång på allvar med fyra lopp i juli. Storbritannien, Österrike, Frankrike och Ungern. Här är kalendern för F1 2022.

Max Verstappen vann alltså från pole position, Carlos Sainz gjorde allt vad han kunde för att utmana, men lyckades inte och Lewis Hamilton, Mercedes tog sin andra pallplats för säsongen.
Han var riktigt nöjd efteråt. Mer om racet kan du läsa här.

Här i vår F1 live hittar du hela resultatlistan och VM-tabellen. Sök under ledaderboard respektive under ställning.

Korta nyheter efter lopp 9 i VM i F1

Ferrari kan vara glada över Sainz andraplats och Leclercs uppkörning, men de måste vara oroade för det som Mick Schumacher berättade efter loppet. Haasföraren kvalade in till tredje startled och var på väg mot poäng när han plötsligt fick stanna bilen.

Återigen handlade det om ett motorproblem och Ferrari har haft en allt för lång lista av motorproblem i år.
– Plötsligt kändes inte bromspedalen som den brukar. Det är väldigt irriterande och frustrerande, säger en besviken Schumacher till tysk tv efter loppet.

– Det var ett problem relaterat till vår PU.

Ferrari har inte råd att drabbas av fler problem med sin Power Unit i år, det gynnar inte italienarna i jakten på en VM-titel.

•••

Sergio Perez hade två riktigt bra helger i Monaco och Baku. I Montreal kastades han tillbaka igen. Han fick ett tekniskt problem med bilen och blev utan poäng. Det gör att Ferrari knaprade in lite i konstruktörsmästerskapet. Det skiljer 76 poäng till Red Bulls fördel.

Bestraffning för Alonso?

Fernando Alonso startade som tvåa och var inte alls nöjd med sin sjundeplats. Han skyllde på motorproblem – om det nu stämmer. Det vet man aldrig med Fernando Alonso.
Han vet precis vad han ska säga och vad han inte ska säga. Han har inte bara en räv bakom varje öra, han är en räv.
– Lite frustrerande med ett problem med PU, man vill aldrig ha det, men det är okej en dag när man slåss om olats 12-13 vilket är ingenting. Man vill inte ha det när man slåss om en pallplats, säger Alonso, snart 41 år gammal.

Efter loppet fick vi också besked om att domarna utreder om han bytte spår för ofta på raksträckan, så det finns en risk för att han får en bestraffning i efterhand.

Hans kollega Esteban Ocon var däremot väldigt nöjd med sin sjätteplats och hur Fernando försvarat sig mot Valtteri Bottas på slutet. Ensjätte och en sjundeplats är värt väldiugt mycket eftersom den tuffaste konkurrenten McLaren inte tog några poäng alls. Det var viktigt för det franska Alpineteamet sett till konstruktörsmästerskapet.

•••

Alfa Romeo tog poäng med båda bilarna och kinesen Zhou imponerande. Han gjorde ett bra kval och följde upp med ett riktigt bra race. Valtteri Bottas, slutade på plats åtta, placeringen före kinesen, men han hade lite tur.

Nu är det racefritt kommande helg, men häng med bloggen under veckan som kommer – och lyssna på podden såklart. Ett nytt avsnitt av Plattan i Mattan kommer på onsdag.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB