Startsida / Inlägg

Vettel: Porta dem på livstid

av Anna Andersson

F1 skakas av en skandal. En åskådarskandal.
Under Österrike GP trakasserade vissa fans andra supportrar med verbala övergrepp av rasistisk och homofobisk karaktär.
Nu kräver Sebastian Vettel att de som betett sig illa portas på livstid.
– Deras beteende är fruktansvärt, säger han.

Österrike GP
Sebastian Vettel är kritisk och kräver att de som betett sig illa portas på livstid (AP/TT)

I samband med F1-loppet i Österrike GP kom det flera meddelanden på twitter om att vissa fans betedde sig riktigt illa, på läktaren och på de campingplatser som omger Red Bull Ring. Dessa uppgifter kom även direkt till arrangören.

Den här gången handlade det inte bara om det burop och busvisslingar, så som Max Verstappen utsatts för i Storbritannien och Lewis Hamilton får ta del av på de banor som Red Bull har ett starkt stöd. Denna gång handlar det bland annat om sexuella trakasserier, rasistiska och homofobiska påhopp samt andra stora verbala övertramp.
– Det är bra att dessa saker kommer fram, det är ett första steg. Det är fruktansvärt, säger Aston Martins Sebastian Vettel som vunnit fyra VM-titlar med Red Bull.
– Men oavsett vilka dessa människor är så ska de skämmas och stängas av från all racing under hela sin livstid. Det ska vara nolltolerans. Det är helt okej att roa sig och dricka mycket, men det ursäktar eller rättfärdigar inte den typen av beteende.

Lewis Hamilton reagerade med ett statement på sociala medier där han bland annat skrev att han känner sig ”äcklad och besviken över att vissa fans konfronterats med rasistiskt, homofobiskt och allmänt kränkande beteende”. Han skriver vidare att F1 aldrig ska vara en utlösande faktor för ”rädsla och smärta”.

Publikkandal i Österrike GP

Även Red Bulls teamchef Christian Horner är också mycket kritisk till hur vissa fans agerade på stallets hemmabana.
– Vi kör som en enhet och fansen är en del av det, vi är chockade över informationen att det förekommit incidenter med kränkande beteende både på läktaren och i fanzonerna,säger Horner.
– Detta är oacceptabelt och vi hoppas att myndigheterna och de säkerhetsföretag som arbetar här kan agera snabbt. Det finns ingen plats för den typen av beteende varken inom racingen eller i samhället i stort.

F1 har också reagerat starkt med ett uttalande:

”Vi har fått rapporter om att vissa fans på evenemanget utsattes för helt oacceptabla kommentarer från andra.”

”Vi har tagit upp detta med promotorn och säkerhetsstyrkorna samt kommer att prata med de som rapporterade dessa incidenter, F1 tar saken på största allvar. Den här typen av beteende är oacceptabelt och kommer inte att tolereras och alla fans bör behandlas med respekt.”

Kort snack från Österrike GP

Charles Leclerc, Max Verstappen och Lewis Hamilton har tilldömts villkorliga böter för att deras tränare kom in i Parc Ferme efter loppet, men innan de var tillåtna att göra det. Bötesbeloppet är satt till 100 000 kronor och verkställs om detta inträffar fler gånger.

Halva säsongen är avgjord. Här är ställningen:

Vill du läsa mer om snacket efter Österrike GP? Gör det i länken ovan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB