Startsida / Inlägg

Sebastian Vettel lägger av

av Anna Andersson

Sebastian Vettel slutar i F1. Efter femton år, fyra VM-titlar och 53 GP-segrar avslutar han sin karriär.

Sebastian Vettel slutar i F1
Sebastian Vettel avslutar sin F1-karriär (TT)

kommer bara en dag innan tävlingshelgen i Ungern startar.

– Härmed förklarar jag att jag lämnar F1 efter årets säsong och jag borde nog starta med en lista på människor som jag borde tacka, säger han i en kommentar.

– Men det är viktigare för mig att berätta varför jag har tagit detta beslut. Jag älskar den här sporten, den har har varit mittpunkten av mitt liv så länge jag kan minnas. Men det finns inte bara ett liv på banan. Det finns även ett liv utanför banan och att vara racerförare har aldrig varit min egen identitet. Jag anser att man identifierar sig med den person man är och hur man behandlar andra människor. Inte genom vad vi gör.

Sebastian Vettel startade sin karriär i Formel 1 med BMW år 2007. Han hoppade in som reservförare när Robert Kubica var skadad efter en krasch i Kanada. Redan i sitt första lopp, i USA, körde han in på poängplats.

Därefter tävlade han för Toto Rosso, nuvarande AlphaTauri, och 2008 vann han på Monza. Sina absolut största framgångar nådde han med Red Bull Racing under åren 2010 till 2013. Tillsammans vann de fyra VM-titlar innan Vettel flyttade till Ferrari inför säsongen 2015 och väl där nådde han aldrig den femte VM-titeln som han såg högt längtade efter.

Sebastian Vettel slutar i F1

Inför förra säsongen ersattes han av Carlos Sainz och de två senaste åren har han tävlat för Aston Martin – ett team som drömmer om att slåss om segrar, men som ännu inte lyckats vara i närheten av någon VM-titel men som ändå gärna hade förlängt kontraktet med den tyske stjärnan.

– Det var svårt för mig att ta detta beslutet och jag har funderat mycket över det. I slutet av den här säsongen så ska jag ta lite mer tid att fundera över vad jag vill göra framöver. Samtidigt är det tydligt för mig, som pappa, att jag vill kunna ägna mer tid åt min familj, säger Sebastian Vettel i en kommentar.

– Men för mig handlar den här dagen inte om att säga adjö utan om att säga tack till alla, inte minst till alla fans, utan ert passionerade stöd hade F1 inte funnits.

Han avslöjade sitt besked på Instagram, en kanal som han aldrig tidigare har använt. Sebastian Vettel är en av få F1-förare som aldrig brytt sig om sociala medier och nu har han plötsligt närmare en miljon följare – på två inlägg som båda handlar om att han avslutar sin karriär.

Sebastian Vettel  – sådan är jag

Han lämnar en lång monolog där han beskriver sig själv, på ett sätt som han inte gjort under sina 15 år i F1 och återigen slår han ett slag för alla människors lika värde.

–Vem är jag? Jag är Sebastian. Pappa till tre barn och man till en underkar kvinna. Jag är nyfiken och pascineras av passionerade och duktiga människor. Jag är perfektionist, men också tolerant och anser att alla människor har lika värde. Oavsett hur vi ser ut, var vi kommer i från och vem vi älskar, säger han.

– Mina mål har ändrats. Från att vinna race och mästerskap till att se mina barn växa upp och dela mina värden med dem. Att hjälpa dem när de snubblar, lyssna på dem när de behöver mig och inte hela tiden behöva säga: Vi ses snart. Och det allra viktigaste att lära mig saker av dem och inspireras av dem.

Det återstår tio lopp av säsongen 2022 och Sebastian Vettel bedyrar att han kommer att göra allt för teamet fram till dess att säsongen är över i mitten av november. I helgen tävlar mästerskapet i Ungern, där han körde in som tvåa förra året, men diskvalificerades i efterhand. Aston Martin ville förlänga kontraktet med Vettel, men hans beslut skapar nu nya förutsättningar på förarmarknaden för 2023. Det får vi ta en annan dag.

Detta är dagens andra stora nyhet, den första var att Porsche köper halva Red Bull Racing. Mer om samarbetet mellan Red Bull och Porsche läser du här.

Missa inte heller veckans podd – Plattan i Mattan. Där snackar vi Formel 1 i en hel timme.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB