Startsida / Inlägg

Leclerc skrämmande facit

av Anna Andersson

Charles Leclerc har tappat en VM-ledning.
Efter att ha inlett med tre segrar han hans resultat rasat och resultatet de åtta senaste racen är nästan skrämmande – en pallplats.

Efter Ungern GP ligger Charles Leclerc 80 poäng efter Red Bulls Max Verstappen och kikar vi tillbaka på de åtta senaste loppen så hade han kunnat nå ett bättre resultat i alla de sju racen han missar pallen.

Charles Leclerc 
Charles Leclerc  haft en tung vår och sommar (AP/TT)

Problemen startade i Barcelona där han bröt sedan bilen gått sönder när den var i ledning. I Monaco tog Ferrari katastrofalt dåliga strategiska beslut, i Baku bröt han när han var i ledningen. I Kanada hade han en bestraffning med sig i starten vilket gjorde att han fick jaga genom fältet, i Silverstone var strategin återigen ett misslyckande, i Frankrike gjorde han en miss när han låg i ledningen och i Ungern tog teamet återigen ett dåligt strategiskt beslut.

– Jag vet inte varför vi valde att ta de hårda däcken i det andra depåstoppet. Det fungerade bra med mediumdäcken och jag kan verkligen inte förstå varför de tog det beslutet. Den avslutande delen av racet var en katastrof, sa Charles Leclerc efter loppet.
– Där förlorade vi racet.

Skys expert Ralf Schumacher är ännu tuffare i sin kritik:
– Ferrari tog ett felbeslut redan på fredag där man använde fel däck under träningen. Det var bittert för Ferrari och jag kan inte alls förstå det sista depåstoppet när man bytte till mjuka däck. Där gav man bort två placeringar, till, säger han till Sky.
– Jag tror inte att Red Bull hade räknat med att få så mycket hjälp i Ungern som de fick.

Det ger följande resultat för Charles Leclerc 2022:

Spanien DNF
Monaco 4
Baku DNF
Kanada 5
Storbritannien 4
Österrike 1
Frankrike DNF
Ungern 6

Charles Leclerc
Leclerc under ett depåstopp i Ungern (TT)

Vill du läsa mer om Ungern GP i F1 och Ferraris misslyckande gör du det här.

Mercedes är nöjda efter två pallplatser, två tävlingshelger i rad och Andrew Showlin är positiv:
– Vi behöver lite mer för att ta vår första vinst för säsongen, men det känns som om vi kommer närmare för varje vecka som går, citeras han av motorsporttotal.com.
– Men det har varit befriande att se hur hårt team och förare arbetar för att utveckla bilen.
Nu har stallet nio lopp kvar att förhindra att Mercedes står utan en seger – för första gången på nio år.

15 miljoner dollar – om året

Aston Martin har sagt tack och hej till Sebastian Vettel och ersätter honom med Fernando Alonso. Där kommer lika mycket erfarenhet, men inte alls samma politiska engagemang och en stor portion tjurighet. Ingen är lika enveten och lika stor vinnarskalle som Fernando Alonso, men ingen är heller lika tjurig när det inte går hans väg.

Ni minns väl misslyckandet med McLaren-Honda som ledde till att han lämnade F1 för en stund? Det blir spännande att se om han och Lance Stroll kommer överens över tid – och om han och Lawrence Stroll kommer överens över tid. Det nya kontraktet gäller över flera år och enligt Blick kommer Alonso, 41, att tjäna 15 miljoner dollar om året.
Mer om Fernando Alonso och Aston Martin läser du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB