Startsida / Inlägg

Klart: Fernando Alonso kör för Aston Martin F1 2023

av Anna Andersson

När en världsmästare lämnar kommer en ny. Fernando Alonso kör för Aston Martin F1 2023 och framöver.

– Min målsättning är att vinna igen och därför tar jag de chanser som känns rätt för mig, säger 41-åringen.

Fernando Alonso kör för Aston Martin F1 2023
Fernando Alonso är klar för Aston Martin (Sutton Images)

I torsdags meddelade Sebastian Vettel att hans F1-karriär är över, efter 16 år, 300 GP, fyra VM-titlar och 53 GP-vinster avslutar han sin aktiva karriär efter årets sista lopp.

Men redan nu presenterar Aston Martin en ersättare.

Det handlar om ännu en världsmästare som ska driva teamet framåt. Fernando Alonso som debuterade i F1 2001, som vann VM med Renault 2005 och 2006 och vunnit 32 av de och 346 F1-lopp som han har kört.

Fernando Alonso kör för Aston Martin F1 2023 och framöver.

– Aston Martin har den energi och den beslutsamhet som krävs för att vinna. Därför är det ett av de mest spännande stallen i Formel 1, säger Fernando Alonso.

Fernando Alonso kör för Aston Martin F1 2023

Spanjoren som fyllde 41 år i helgen har skrivit på ett flerårigt kontrakt med Aston Martin, ett team som ägs av Lawrence Stroll och där hans son Lance Stroll kör den andra bilen.

– Jag har känt Lawrence och Lance under många år och de har en ambition och passion för att lyckas inom Formel 1. Jag har sett hur teamet attraherat fantastiska och erfarna människor, jag har också besökt deras nya anläggning vid Silverstone och sett deras resurser. Inget stall inom F1 har större visioner och visar ett större engagemang för att vinna, säger Alonso.

– Det gör detta till en spännande chans för mig. Jag har fortfarande den hunger och glöd som krävs för att fajtas i toppen. Jag vill vara en del av en organisation som är engagerad, som vill lära, utvecklas och lyckas.

Oscar Piastri till Alpine?

Alonso efter segern i Ungern GP år 2003. Det var hans första GP-seger. (TT)

Aston Martin säkrar därmed upp fältets äldsta och mest erfarna förare som tar med sig erfarenheter från team som Renault, McLaren och Ferrari. Han har också vunnit LeMans 24-timmarslopp, VM i WEC och försökt sig på Indy 500.

De senaste säsongerna har han tävlat för Alpine.

– Vi arbetar nu med att skapa en vinnande organisation. Det är klart att Fernando kommer att påskynda denna process, och hjälpa oss mot en prestation vi kan vara stolta över. Vi är glada över att Fernando och Lance kör för oss nästa år. Det är en kombination av erfarenhet och ungdom som kommer att vara oerhört stark, säger stallchef Mike Krack.

Detta gör att det finns en plats ledig hos Alpine. Den lär Oscar Piastri, fjolårets mästare i Formel 2, ta. Han har varit reservförare för teamet den här säsongen.

Silly Season och läget i stallen inför 2023 kommer jag att gå igenom senare under F1-uppehållet. F1 körde sitt sista lopp före semestern, Ungern GP i F1, i går och nästa avgörs först den sista helgen i augusti. Marcus Ericsson är för övrigt bara en av de F1-experter som var mycket kritisk till Ferrari efter gårdagens lopp. Mer läser du här.

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB