Startsida / Inlägg

Svenskt mästarteam hoppar av WTCR – riskerna för stora

av Anna Andersson

Det svenska mästarteamet Cyan Racing hoppar av WTCR inför helgens deltävling.
– Det är inte säkert för våra förare, säger presstalesman Johan Meissner.

Cyan Racing hoppar av WTCR
Thed Björk kör för det svenska team som nu lämnar WTCR (Cyan Racing)

Inför helgens deltävling i Frankrike väljer svenska Lynk & Co Cyan Racing att hoppa av det världsomspännande mästerskapet för standardvagnar, WTCR. De anser  att riskerna är för stora och att mästerskapet inte kan garantera säkerheten för deras förare.

– Däcksituationen är ohållbar, säger  stallets presstalesman Johan Meissiner.

Däcken var en het fråga redan inför premiären när Tysklands deltävling i WTCR ställdes in på grund av säkerheten. Därefter har det genomförts förändringar, men enligt det svenska teamet är det inte tillräckligt. I samband med den senaste deltävlingen i Italien drabbades teamet återigen när världsmästaren Yvan Müller kraschade sedan han fått punktering.

– Det hände när han genomförde en racesimulering under testet inför kvalet. Han körde i över 200 km/timmen när däcket punkterade. Det var bara tur att det var en sandfålla just där. Annars hade det kunnat sluta med en riktigt otäck olycka, säger Johan Meissner till Sportbladet.
– Vi har påtalat detta för WTCR och FIA (internationella bilsportförbundet) vid flera tillfällen under säsongen. De har vidtagit åtgärder, men vi anser inte att det är tillräckligt. Det räcker inte, uppenbarligen är däcken inte tillräckligt säkra för att vi ska kunna vara med och tävla. Därför drar vi oss ur.

Cyan Racing hoppar av WTCR
Yvan Müller (Cyan Racing)

Cyan Racing hoppar av WTCR

Lynk & Co 03 TCR är den tyngsta bilen i årets startfält och har varit så sedan det nya reglementet infördes 2019, enligt teamet gör det att bilen tidigare och oftare drabbas av problem jämfört med andra modeller.
– Detta resulterar i att våra förare utsätts för att däcken går sönder i höga hastigheter vilket kan resultera i krockar och då är det inte möjligt för Cyan Racing att fortsätta säsongen på ett säkert sätt, säger Fredrik Wahlén, teamchef Cyan Racing.
Cyan Racing har tävlat i WTCR sedan 2019 och vann både förar- och märkes-VM både 2020 och 2021.

• Finns Cyan Racing med i WTCR 2023?

– Vi måste utvärdera detta och se om det sker några förändringar inom WTCR och om det är tillräckligt, eller om vi ska se oss om efter andra möjligheter till nästa år, säger Johan Meissner.
– Vi får återkomma i den frågan.
Tre deltävlingar återstår av årets säsong.

Plattan i Mattan

Detta är en F1-blogg, men då och då lånar vi ut plats till andra intressanta racingnyheter, som detta. Missa nu inte heller vår F1-podd, Plattan i Mattan, som släpptes i går och vill du läsa mer Formel 1 så hittar du det senaste snacket kring McLaren, Alpine och Daniel Ricciardo i dagens första inlägg på F1-bloggen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB