Startsida / Inlägg

Daniel Ricciardo till Alpine 2023?

av Anna Andersson

F1-skakas av ett avtalsbråk – kan det leda Daniel Ricciardo till Alpine 2023?

Daniel Ricciardo till Alpine 2023?
Daniel Ricciardo till Alpine 2023? (AP/TT)

När Fernando Alonso skrev på för Aston Martin och lämnade Alpine blev teamchef Otmar Szafnauer något förvånad. Ett dygn senare presenterade stallet i alla fall Oscar Piastri som ersättare och förare till 2023.

Det var ett officiellt pressmeddelande – men utan något citat från Piastri och någon timme senare dementerade Piastri informationen på twitter.

Ändå tycker sig Alpine ha rätten till Piastris tjänster 2023.

– Vi anser att vårt pressmeddelande är juridiskt korrekt och har inget mer att säga, hälsar Alpine via BBC.

Hur kunde det komma sig?

Oscar Piastri, 21, har den tidigare F1-föraren Mark Webber som manager. Han har under fyra säsonger tillhört Alpine och är deras reservförare. I år fick han ingen förarplats eftersom Alpine hade kontrakt med både Fernando Alonso och Esteban Ocon och han som regerande mästare i Formel 2 inte får lov att köra serien igen. I och med att Alonso gett sken av att kontraktsförlängningen med Alpine bara var en formsak har Piastris manager Webber sett sig om efter andra alternativ. Ett sådant har funnits precis framför näsan.

Samtidigt som Piastri har haft uppdrag för Alpine har han också varit reservförare för McLaren. Det är ett team som är nöjda med Lando Norris, men som hade önskat sig betydligt mycket mer av Daniel Ricciardo. Den sistnämnde har fåt storstryk av sin kollega och inte alls kört in de poäng som förväntats av honom. Samtidigt kostar den tidigare GP-vinnaren en rejäl slant och har ett kontrakt med McLaren över 2023.

Daniel Ricciardo till Alpine 2023?

Nu kan hela soppan landa i att det blir ett byte – där Ricciardo återvänder till Alpine ( det som hette Renault när han körde för teamet) och Piastri får en plats hos McLaren.
– Det är väl inga problem i sådant fall. Vi måste koncentrera oss på den plan som vi har, att nå toppen inom 88-89 lopp. VI måste säkerställa att vi har de bästa förarna för att nå dit och det finns ett par möjligheter, säger Alpines teamchef Otmar Szafnauer till motorsporttotal.com och Autosport.com.
Enligt AP har Daniel Ricciardo fram till september på sig att övertyga McLaren om att han bör fullfölja kontraktet.

Williams bekräftar Albon

Williams har förlängt kontraktet med Alexander Albon, som ersatte George Russell inför årets säsong. Han har skrivit på ett avtal som gäller över flera år.

Det gör att det nu finns ett fåtal fria platser på startgridden 2023, Alfa Romeo har en plats ledig, Haas, AlphaTauri och Williams likaså. Sedan kommer soppan med Alpine, där teamet hävdar att de har en förare – men föraren säger att han inte har något kontrakt.

Nytt avsnitt av Sportbladets F1-podd, Plattan i Mattan, är ute, vi snackar ner Ungerns GP och det fanns massor av detaljer att prata om – så som Ferrari, Sebastian Vettel och Mercedes. Lyssna du med.

F1 är nu inne i sitt sommaruppehåll, teamen kan själv välja vilka 14 dagar de stänger ner helt. Nästa F1-lopp avgörs först den sista helgen i augusti, men trots det håller F1-bloggen öppet, precis som vår podd.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB