Startsida / Inlägg

Hamiltons blackout – ber om ursäkt

av Anna Andersson

Snart är det dags att fokusera på F1 på Monza 2022, men först:

Lewis Hamilton skällde ut Mercedes över radion.

Han hävdade att de hade lurat honom – men någon timme efter utbrottet ber han om ursäkt.

– Jag minns inte ens vad jag sa, säger han.

 F1 på Monza 2022
Lewis Hamilton var förbannad (TT)

Lewis Hamilton hade vinstläge på Zandvoort i Nederländerna. Han hade mediumdäcken på bilen och var på jakt efter ledningen, men då blev Valtteri Bottas stående på start/målrakan med en teknisk defekt och säkerhetsbilen kom ut. Max Verstappen, som ledde loppet, gick i depå. Hamiltons kollega George Russell som var trea, gjorde samma sak.

Men Hamilton blev kvar på banan. Han hade ledningen, men i samband med omstarten hade han fel däck. Det påminde väldigt mycket om hur det såg ut när VM avgjordes i Abu Dhabi 2021.

Fel strategi för Hamilton

I och med att hans motståndare gått i depå och tagit mjuka däck var han  medveten om att han hade fel strategi.

På samma sätt som Verstappen var väl medveten om det val han gjorde.

– Jag hade hårda däck och var säker på att jag skulle klara mig, även om vi var lite långsammare. Sedan kom säkerhetsbilen att de hade kört om mig om jag inte hade bytt däck. Därför bytte jag till de mjuka däcken, sa Verstappen.

George Russell gjorde samma sak och Lewis Hamilton som hade kvar mediumdäcken blev omkörd och ifrånåkt. Han skällde ut sitt team över radion – men efter loppet bad han om ursäkt.

– Jag trodde verkligen att vi skulle kunna ta en dubbelseger, framförallt efter det tuffa år som vi har haft, det har varit upp och ner och vi har int evunnit sedan i Brasilien förra året. Nu hade vi chansen, men så kom säkerhetsbilen. Jag höll på att tappa det, det var så mycket känslor och jag ber om ursäkt till stallet, säger Hamilton till Sky.

– Jag minns inte ens vad jag sa. För en stund tappade jag fokus. Men jag tror att de vet att det är så mycket känslor.

Den flerfaldige mästaren var frustrerad och besviken över att segerchansen förvandlades till en fjärdeplats. Samtidigt vill han ha revansch, kanske redan på Monza om ett par dagar.

– Det finns så många bra saker som vi ska ta med oss. Det kan bli likadant framöver och vi kommer att fortsätta att flåsa dem i nacken och vi ska ta den segern, säger Hamilton.

Jagar segern under F1 på Monza 2022

Inte heller stallchef Toto Wolff var irriterad över Hamiltons agerande.

– Jag tar hellre chansen att och risken att vinna än att sluta trea och fyra, säger han till Sky.

– Vi hade kunnat ta in Lewis i depån och tappa banposition mot Verstappen och få stryk. Vi kan ta in båda i depån och få stryk, så det var värt att ta den risken med George.

Max Verstappen vann loppet och Red Bull förare har nu mer än 100 poäng tillgodo på Charles Leclerc, Ferrari, som var trea. Mercedes George Russell slutade tvåa. Det var första gången i år som George Russell inte slutade trea, fyra eller femma i mål.

En annan sak att ta med sig är att Mercedes nu är ett hot mot Ferrari i konsutruktörsmästerskapet. Den här helgen var det Carlos Sainz som råkade ut för saker som inte finns. Ferrari glömde ett däck när han kom in i depå, han körde om under gulflagg och en bestraffning för att han höll på att kollidera med Alpines Fernando Alonso i depån.

Om Ferrari inte skärper till sig tappar teamet andraplatsen i märkes-VM.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB