Startsida / Inlägg

Marcus: ”Måste maxa helgen för att vinna titeln”

av Anna Andersson

Marcus Ericsson har chansen att vinna IndyCar.
Ska han lyckas måste han ta den – och det redan i kväll.
– Nu krävs det att jag presterar på maxnivå, säger han.

Två deltävlingar återstår av IndyCar, den första i Portland i morgon kväll och den andra på Laguna Seca en vecka. Marcus Ericsson ligger fyra i mästerskapet, men har bara 17 poäng upp till ledningen och det är inte mycket i ett mästerskap där en seger ger minst 50 poäng.
– Jag åker till helgens lopp med känslan att jag har en väldigt rolig utmaning framför mig, jag har allt att vinna, säger Marcus Ericsson.

Marcus Ericsosn har chansen att vinna IndyCar

Marcus Ericsson har chansen att vinna IndyCar (INDYCAR)
Tar Marcus Ericsson titeln i IndyCar?

Han vann Indy 500 i slutet av maj, det gav honom dubbla poäng och han har haft ledningen under stora delar av det amerikanska formelbilsmästerskapet. Inför avslutningen har han tappat något i sammandraget, men det är så pass jämnt i toppen att en lyckad helg i Portland kan ge honom möjligheten att bli den första svenska förare att vinna mästerskapet sedan Kenny Bräck vann Indy racing League 1998.
– Jag vann Indy 500, vilket är det största racet som finns inom motorvärlden och jag har haft en fantastisk säsong. Jag har verkligen en positiv känsla inför avslutningen. Nu har jag allt att vinna och jag är sjukt laddad, säger Ericsson.

Kvalet viktiogt för Marcus Ericsson

Portland erbjuder en traditionell racerbana, med 12 kurvor på ett varv som mäter ungefär 3 kilometer och tävlingen avgörs under 110 varv.
– I och med att det är en kort bana är det ganska tajt. Jag har bara kört den en gång, förra året, och det fungerade bra. Jag kvalade tia och var sjua i mål, minns Marcus Ericsson.
– Men det är en bana där det alltid händer någonting i den första chikanen efter starten, där är det alltid någon form av kollision, för att undvika att hamna i någon startkrasch är det viktigt att kvala så högt upp som möjligt. Det är inte heller enkelt att köra om så jag måste kvala bra.

•Vad krävs för att du ska vinna titeln?

– Lyckas jag maxprestera under de två helger som är kvar har jag möjligheten att vinna titeln. Jag måste prestera på absolut toppen av min förmåga. Detta är en mycket viktig helg och jag ser verkligen fram emot den.

•••

Nu har Marcus Ericsson chansen att vinna IndyCar, den 1 oktober kan du se honom tävla i Sverige. Mer om det samt alla tider för helgens IndyCar hittar du här.

För övrigt är Oscar Piastri klar för McLaren. Det är den stora nyheten inför helgens deltävling i Nederländerna.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB