Startsida / Inlägg

Fernando Alonso anklagas för mutor

av Anna Andersson

Fernando Alonso anklagas för att ha mutat teammedlemmar.
Allt för att vinna den interna kampen mot Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton och Fernando Alonso i Japan, september 2007. Hamilton har tagit pole position, Alonso var tvåa.  (AP Photo/Shizuo Kambayashi)

Under 2007 var Fernando Alonso dubbel världsmästare, han kom till McLaren där han blev stallkompis med debutanten Lewis Hamilton, vinnare av supportklassen GP2.

Hamilton bjöd ett mycket bra motstånd, han stod på prispallen i sin F1-debut och vann ett lopp redan i maj under sin debutsäsong. Deras relation utvecklades till ett stjärnornas krig, hårda tag både på och utanför banan. Bland annat blockade Alonso Hamilton i kvalet till Ungerns GP vilket ledde till att ingen av dem kunde sätta det snabbaste varvet.

Den interna situationen var bedrövlig och den tidigare McLaren mekanikern Marc Priestley hävdar nu att Alonso delade ut mutor internt. Han gav bort kontanter i bruna kuvert.

– Fernandos taktik var att försöka få hela teamet att hålla på hans sida av garaget. Han försökte ta kontroll, säger Priestley till podden ”PitStop-Podcasts”.
– 2007 fanns der ett tillfälle när Fernandos manager eller tränare delade ut bruna kuvert med pengar till alla som inte tillhörde Lewis bil.

Fernando Alonso anklagas för mutor

Han fortsätter:
– Jag minns att när jag öppnade kuvertet var det runt 1500 euro (15 000 kronor) i det. Det var lite tveksamt. Först får man ett brunt kuvert och säger tack vad är detta? Då försvinner tränaren och man står där, öppnar det och så är det bokstavligen fullt med kontanter.

Alonso blockar Hamilton under kvalet till Ungern GP 2007 (TT)

Priestley berättar att ryktet spred sig i teamet.

– De enda som inte fått något av Fernando var Lewis killar. Då förstod man långsamt vad som hände. Fernando försökte få stöd. Han försökte övervinna människor så att de var på hans sida i den intensiva kamp som pågick, förklarar Priestley.
– Å ena sidan kan man säga att det var en smart taktik, men teamet fick reda på det . Vi fick donera alla pengar till välgörande ändamål. Det var en liten inblick i hur de två agerade på olika sätt.
Enligt Priestley använde sig Hamilton av media för att försöka vinna fajten. I slutändan missade båda McLarens förare VM-titeln, den gick till Kimi Räikkönen som tävlade för Ferrari.

Säsongen 2007 var tung för McLaren, där stallet också ansågs skyldigt i en spionhistoria. En av Ferraris medarbetare hade lämnat hemliga dokument till en av McLarens medlemmar. Det ledde till att McLaren diskades ur konstruktörs-VM och fick böta 100 miljoner dollar. Alonso lämnade stallet efter säsongen 2007, medan Hamilton vann VM tillsammans med McLaren 2008.

Korta nyheter

I veckans Plattan i Mattan börjar vi en genomgång av förarnas väg till Formel 1, lite för att ge er som är nytillkomna en lite bättre bild av förarna än den ni får i samband med race. Du hittar Plattan i Mattan här.

I går publicerade vi också hela kalendern för F1 2023.

Väl mött och ha en fin torsdag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB