Startsida / Inlägg

Därför kan Mick Schumacher tvingas lämna F1

av Anna Andersson

Nyck de Vries gjorde succé på Monza.
Det kan göra Mick Schumacher till årets förlorare och Michael Schumachers son kan tvingas lämna F1. Allt hänger på teamchefens magkänsla.

Mick Schumacher
Tvingas Mick Schumacher lämna F1? (AP/TT)

Mick Schumacher, son till den flerfaldige världsmästaren Michael Schumacher gör sitt andra år för Haas. Ifjol var hans stall hopplöst sist, men han dominerade sin teamkollega. I år har han ställts mot den rutinerade dansken Kevin Magnussen och fick inledningsvis se sig besegrad, men under sommaren kom de första VM-poängen.
Frågan är om det räcker.

Magnussen har kontrakt över 2023. Mick Schumacher har det inte och antalet platser i F1 minskar kraftigt. I går presenterades Yuki Tsunoda för en tredje säsong hos AlphaTauri och de enda team som har platser kvar är Alpine, Haas, Alfa Romeo och Williams.

– Det har inte hänt någonting på den fronten än, jag pratar med Gene (teamägare hos Haas) och vi har sammanställt information, men det har inte hänt någonting mer, säger stallchef Günther Steiner till tyska RTL.

Lämnar Mick Schumacher F1?

Han påtalar att alla förare som har en superlicens står på teamets lista, så också förare som Nico Hülkenberg som lämnade F1 för två år sedan men har gjort inhopp för Aston Martin.

– Vi måste fundera över vad som gör vårt stall bättre, är det erfarenheten och det har en förare som Nico. Vi vill inte bli sjua eller åtta varje år och det svåra beslutet som vi måste ta är just nu vad är bäst för oss och vilken förare är bäst för oss? Det handlar inte om någon är bra eller dålig.

– Ung eller erfaren? Det är de frågorna som rör sig i huvudet hela tiden. Det är ett 50-50 beslut. Med en ung förare vet du inte hur långt han kan ta dig och en erfaren förare, hur nära är han att avsluta sin karriär och hur motiverad är han. Det går inte att göra det till en matteformel utan beslutet måste du ta med magkänslan.
För Mick Schumacher kan det betyda att F1-karriären är över. Han har inga andra heta alternativ för 2023.

Är Nico Hülkenberg ett alternativ för Haas?

Hos Williams lämnar Nicholas Latifi efter säsongen och intresset för Nyck de Vries är stort. 27–åringen som hoppade in för stallet på Monza och körde till sig sina första VM-poäng i debuten skapade ett intresse kring sitt namn. De Vries är också inbjuden till ett test med Alpine, men fabriksteamet vill allra helst ha Pierre Gasly som har kontrakt med AlphaTauri. Där kan Red Bulls Helmut Marko tänka sig att vara tillmötesgående om han hittar en förare i de egna leden som kan ta över efter Gasly – men han är inte intresserad av Schumacher.

Nico Hülkenberg ersatte Sebastian Vettel i årets premiäör, Vettal hade covid (AP /TT)

Det gör att Haas är mest realistiskt, men Steiner funderar över andra lösningar som kan skapa intresse kring teamet.

En sådan är Nico Hülkenberg, 35, som kört mer än 180 F1-lopp under 12 säsonger.

– Jag tror att fansen hade älskat att se Hulken och Magnussen, säger Steiner och ler.
Han syftar bland annat på att dansken och tysken haft flera kontroverser på och utanför banan. 2017 klev tysken rakt in i den intervju som Magnussen gjorde med Viasat Motor och sa:
– Återigen den mest osportsliga föraren.
Medan Magnussen svarade:
– Suck my balls, honey.

Snabba nyheter

Yuki Tsunoda är klar för AlphaTauri. Det bekräftar stallet. Alla förare i F1 2023 och alla team, samt rykten och kontraktslängder hittar du här. Däremot lämnar Nicholas Latifi Williams.

Här hittar du också kalendern för VM i F1 2023. Alla 24 race med datum och banor.

Red Bull har dominerat årets säsong, Max Verstappen har vunnit de fem senaste loppen och kan säkra titeln redan om en vecka.Stalelt har vunnit 12 av årets 16 lopp, medan Mercedes som har varit starka de senaste åren inte har tagit någon seger än.

Därför fick Christian Horner, stallhef hos Red Bull, frågan om han tror att stallet kommer att dominera lika stort framöver.

– Jag önskar att jag kan tillfoga Toto (Wolff, stallchef hos Mercedes) lika mycket smärta de kommande åren, säger han.

– Men det är inte troligt. Vi har haft en helt fantastisk säsong, men det ligger en lång väg framför oss. Ferrari är snabba och Mercedes håller på att reda ut saker och ting. Allt det som vi lär oss i år måste vi ta med oss till nästa år.

Dessutom dementerar han de rykten som sprits om att stallet är på väg att presentera ett betydligt lättare chassi, som ska ge tre tiondelar per varv.

– Jag vet inte var de kommeri från, det finns inga planer på att vi ska använda oss av ett lättare chassi. Vi fortsätter på samma sätt och vi är i bra form, citeras han av motorsport-total.com.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB