Startsida / Inlägg

Marcus klar för final i Sverige

av Anna Andersson

Max Verstappen kommer hem till Formel 1 på Zandvoort och Nederländernas GP i F1.
Det kommer att bli en orange fest – men teamet vill hålla honom borta.

Formel 1 på Zandvoort
Max Verstappen leder VM inför F1 på Zandvoort. (TT)

Max Verstappen kommer med en gigantisk ledning i VM, han har 93 poäng ner till teamkollegan Sergio Perez som är tvåa och 98 ner till Ferraris Charles Leclerc.
Inför helgens F1-lopp på Zandvoort känns det i inte längre som om det är frågan om Verstappen ska försvara sin VM-titel. Det handlar snarare om när han ska säkra den.
Men kan han njuta av Nederländernas GP på hemmaplan?
– Man måste behålla pressen på samma nivå hela tiden, när man inte gör det så kommer misstagen, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till motorsporttotal.com.
– Vi kommer att ta oss an Zandvoort på samma sätt som vi har tagit oss an varje F1-helg i år.

Formel 1 på Zandvoort  – fest för Max Verstappen?

Det betyder att Max Verstappen inte kommer att tillåtas göra några aktiviteter för fans eller media inför Formel 1 på Zandvoort.
– Det är klart att det kommer att vara ett himla liv intill banan, men vi kommer att försöka hålla honom i en bubbla. En bubbla inom stallet för att försöka styra de förväntningar som kommer, säger Horner.
Max Verstappen räknar själv med att det blir en tuff helg och att Ferrari, som inte alls var i närjeten av hans fart i Belgien senast, nu kan slå tillbaka.
– Det krävs mer downforce på Zandvoort vilket gör det svårare för oss att dominera. Jag räknar med att Ferrari är starka, men det är klart att jag gärna vill köra in poäng jag med, säger Verstappen.
Här finns en guide till F1 på Zandvoort 2022.
Här hittar du också allt om Pirellis däckval och vilka tider som gäller.

Veckans F1-podd är nummer 25 i ordningen och i Plattan i Mattan snackar vi om Hamilton och Alonso, Ferraris klanterier och det blir en hel del kontraktssnack. Dessutom snackar vi upp Formel 1 på Zandvoort.

IndyCar – avgörande för Marcus Ericsson

Marcus Ericsson klör Porsche Carrera cup på Mantorp
Marcus Ericsson  jagar titeln i IndyCar och kör Porsce Carrera cup i Sverige. (IndyCar)

Nu ska IndyCar avgöras. Marcus Ericsson har fortfarande en chans på titeln.
Han är fyra, 17 poäng efter ledaren Will Power, tre poäng efter trean och stallkamraten Scott Dixon. Det är absolut ingen omöjlighet att plocka in det underläget på de två tävlingarna som återstår.
Så jämnt är årets mästerskap.
Felix Rosenqvist ligger åtta i samma mästerskap och han stod på prispallen i Portland 2019 och var sexa på den tekniska banan förra året.

– Portland har varit en av mina bästa banor rent historiskt, så jag ser fram emot att komma tillbaka dit i helgen, säger Felix Rosenqvist.

– Förra året var det mitt bästa race på hela säsongen. Det brukar alltid bli kaos i första chikanen i starten. Jag tror att en av nycklarna blir att ta sig igenom det första varvet utan problem.

Helgens Grand Prix of Portland inleds med fri träning på fredag. Kvalet körs på lördag kväll och racet, som sträcker sig över 110 varv, startar kl. 21.30 på söndag.

Marcus Ericsson kör Porsche Carrera cup

För övrigt kan du se Marcus Ericsson köra i Sverige senare i höst. Han kommer till start som gästförare under årets sista tävlingshelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia, tillika finalen i Svenska Mästerskapen för GT-bilar. Inhoppet sker på Mantorp Park den 1:a oktober.

– 2022 har varit det mest framgångsrika året i min racingkarriär, säger Marcus Ericsson. Det är jättekul att kunna avsluta denna otroliga säsong, med bl.a. segern i Indy 500, inför svensk publik på hemmaplan och som gästförare i SM-finalen. En jättefin möjlighet för mig att få tacka alla fans för deras otroliga stöd som jag fått.

Under tävlingshelgen i Östergötland ställs han bland annat mot sin lillebror, Hampus, som tävlar i mästerskapet.

– Jag hoppas såklart hänga med fartmässigt, särskilt som jag får chansen att köra mot min lillebror Hampus, fortsätter Ericsson.

– Jag följer mästerskapet och vet att nivån på startfältet håller hög klass så det blir tufft. Det här är mitt första race i en GT-bil och det finns mycket att lära. Bilen har mindre downforce än en Indycar, den är tyngre och har svansmotor. Det blir garanterat spännande.

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 16
Grand Prix of Portland
Portland International Raceway (USA)

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

Fredag 2 september
Fri träning 1: 23.30-00.45

Lördag 3 september
Fri träning 2: 18.00-19.00
Kval: 21.05-22.20

Söndag 4 september
Fri träning 3: 01.15-01.45
Race (110 varv): 21.30

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB