Startsida / Inlägg

Förlåt Lewis!

av Anna Andersson

Fernando Alonso blev förbannad. Han kallade Lewis Hamilton för idiot.

Inför F1 på Zandvoort ber han nu kollegan om ursäkt.

F1 på Zandvoort
Fernando Alonso ber Lewis Hamilton om ursäkt (TT)

Incidenten inträffade redan på det första varvet av Belgien GP, när Lewis Hamilton gjorde en felbedömning vilket resulterade i att han kolliderade med Fernando Alonso, bjöds på en flygtur och sedan tvingades bryta loppet.  I samband med kollisionen uppmättes krafter på 45 g.

Därefter reagerade Fernando Alonso kraftigt över radion. Han kallade Lewis Hamilton för en idiot och hävdade att:

– Han kan bara starta från första led.

Inför helgens Nederländernas GP, när F1 kör på Zandvoort, ångrar nu Alonso sitt ordval.

– Jag ber om ursäkt. Jag tänkte inte på vad jag sa, säger Alonso under presskonferensen infr Nederländernas GP.

– Det är något man säger under stridens hetta. Lewis är en stor mästare, en av vår tids stora legendarer.

För Hamilton kan misstaget i Belgien bli väldigt dyrbart. Det finns en risk att Mercedes förare tvingas byta motor till söndagens tävling i Nederländerna och det skulle vara förenat med en bestraffning i startuppställningen.

Vädret inför Formel 1 på Zandvoort

Givetvis levererar vi en väderprognos inför F1 på Zandvoort. Vi kan räkna med uppehåll under fredagen, det väntas växlande molnighet och en temperatur på 24 grader. Under  lördagen kan det däremot bli ganska blött. Det finns till och med en risk för åska under lördageftermiddagen, men temperaturen håller sig strax över 20 grader. Under söndagen väntas ostadigt väder. Det finns en risk för regn mellan klockan 15.00 och 17.00, precis under F1-loppet på Zandvoort. Temperaturen väntas ligga kring 23 grader.

Under veckan har du kunnat läsa guiden till Formel 1 på Zandvoort och även alla tider.

Korta nyheter inför F1 på Zandvoort 2022

Max Verstappen rev av en plastremsa från visiret. Den fastnade i Charles Leclercs bil och tvingade Ferrariföraren att gå i depå vilket förstörde hans lopp i Belgien. Nu önskar Leclerc att man ser över hur man hanterar den foliefilmen framöver så att den inte ska ställa till problem för andra förare.

– I framtiden är det väl bra att hitta en lösning där vi behåller den plastfilmen i bilen, säger Leclerc under presskonferensen.

Daniel Ricciardo pratade om sin framtid när han mötte Sky inför F1 på Zandvoort.  Han kan tänka sig att återvända till Alpine, han tävlade för stallet när det gick under namnet Renault.

– Det handlar bara om i vilket team jag har bäst möjligheter att konkurrera i toppen. Det är det som allt hänger på. Mitt belsut hänger inte på några andra faktorer.

För övrigt kommer F1 att förlänga den andra träningen från 60 till 90 minuter under tävlingshelgen i Texas USA och på Suzuka i Japan. Detta eftersom Pirelli behöver mer tid att arbeta med däcken inför 2023. Om det regnar under något av de passen så kommer träning 2 i Mexiko också att förlängas.

Missa inte vår F1-podd, Plattan i Mattan, där vi snackar ner Belgien GP och upp helgens deltävling på Zandvoort. Har du inte hört specialavsnitten med Stefan  ”Lill-Lövis” Johansson och Dino Beganovic  går det fortfarande att lyssna på dem också. Helt gratis.

Ni som ska tippa i er interna liga. Kan lägga era tips i kommentatorsfältet nedan.

Sedan är Oscar Piastri klar för McLaren.

Titelfajt i IndyCar

I F1-bloggen finns också samtliga tider för helgens deltävling i Indycar som nu har två deltävlingar kvar. Där slåss Marcus Ericsson om titeln.

När vi ändå är inne på amerikansk formelbilsracing så påminner jag om IndyLights. Där leder Linus Lundqvist mästerskapet och han kan säkra titeln i helgen.

– Det drar ihop sig i mästerskapet nu, det är inget att hymla om, och jag ser fram emot de här två sista helgerna, säger Linus Lundqvist.

– Jag vet att jag har ett rejält grepp om titeln och jag trivs bra i den här positionen. Det hade varit en dröm att kunna avgöra definitivt redan i Portland, men jag känner ingen stress. Jag är inställd på en tuff match i helgen och jag kör för seger, som vanligt.

Han kör kval och race på söndag den 4 september.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB