Startsida / Inlägg

Max Verstappen – talangen som skriver om reglerna

av Anna Andersson

Max Verstappen var bara 16 år när han skrev kontrakt med Red Bull.
Han var inte myndig, fick inte dricka alkohol och inte heller köra bil.
Ändå var han redo för Formel 1.

Max Verstappen
På bilden är Max Verstappen 16 år och har precis skrivit på för Red Bull. Han ska tävla för Toro Rosso 2015  då han ersätter Jean-Eric Vergne. (TT)

Hösten 2014 presenterade Red Bulls systerstall Toro Rosso en ny förare. Han var 16 år, körde då i Formel 3, hade inte tävlat i någon av de supportklasser som avgörs i samband med F1 och han var inte heller tillåten att ratta en vanlig personbil.
Men inom Formel 1 fanns det då inget reglemente som förbjöd förare utan körkort att tävla i racingens kungaklass och Red Bull tog chansen.
De såg en talang de inte ville missa.
– Han är redo han behöver inte köra i några andra supportklasser, sa Red Bulls motorsportkonsult Helmut Marko som har handplockat de flesta förarna till Red Bulls två F1-stall.
– Max är en sådan talang som vi kan skicka rätt in i F1. Han är den enda föraren som under de senaste 15 åren har klarat av att ta steget direkt från go-kart till Formel 3.

Max Verstappen skrev om reglerna

Normalt är Formel 4 instegsklassen för formelbilsracing, men Max Verstappen tog en genväg och när han var 17 år stod han på startlinjen till F1-premiären i Australien. Året var 2015, han var den yngste föraren som någonsin kört F1 och han tvingade fram en regeländring.
I dag måste en förare ha körkort för att få den superlicens som krävs för att tävla i Formel 1.
Detta var första gången som Max Verstappen skrev historia.
– Vi anser att Max är en av de mest begåvade förarna i den yngre generationen och vi tror att Max har den naturliga mognad och mentala styrka för att anta utmaningen och göra det på ett mycket bra sätt.

Och som han gjorde det. Han tog poäng i karriärens andra lopp. Då körde han in sin Toro Rosso på plats sju i Malaysias GP på Sepang.
– Den största skillnaden mot tidigare är toppfarten, sedan att det är betydligt mer folk runtomkring bilen och alla jobbar mot samma mål, men själv behöver du bara göra dina varv för att hela tiden fortsätta utvecklas, sa han till mig när vi träffades i maj 2015.
– Jag lever min dröm. Jag har alltid drömt om att få köra F1 och nu får jag det. Varje dag känns det som om det är en dröm som har gått i uppfyllelse.

Max Verstappen med en seger i debuten

Den 15 maj 2016 vann Max Verstappen sitt första F1-lopp, det var hans debut för Red Bull. (TT)

Ett år senare körde han sitt första lopp för Red Bull, det var i Barcelona i Spanien. Han bytte plats med ryssen Daniil Kvyat som flyttades till Toro Rosso och han kvalade in på plats fyra efter Mercedes Lewis Hamilton och Rico Rosberg, samt efter teamkollegan Daniel Ricciardo.

När Mercedes båda förare kolliderade i den fjärde kurvan fick Verstappen en otrolig möjlighet. Han valde en strategi med två stopp, tillskillnad från Ferraris Sebastian Vettel och kollegan Daniel Ricciardo. Det var nyckeln till att Max verstappen tog en seger i sitt första lopp för Red Bull.
Han var den första föraren från Nederländerna att vinna ett Grand Prix och han var bara 18 år. Lite mer än ett år efter sin F1-debut skrev Max Verstappen historia igen. Han var den yngsta föraren någonsin att vinna ett GP.

De kommande åren fajtades Max Verstappen med den överlägsna bilen från Mercedes. För varje säsong kom han allt närmare och 2021 var det dags. Verstappen vann tio av 22 lopp, han förlorade segern i Baku efter att däcket gått sönder och han kolliderade med den regerande mästaren Lewis Hamilton på Silverstone och på Monza. Duellen pågick hela hösten och Verstappen fajtade den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton in i en avgörande final.

Verstappen världsmästare i Formel 1

Spänningen var olidlig när Nicholas Latifi kraschade sin Williams i slutet av loppet och säkerhetsbilen kom ut på banan. Tävlingsledningen tog ett omdiskuterat beslut för att tvinga fram ett avgörande utan säkerhetsbil, man mot man, under stålkastarnas ljus.
Max Verstappen och Red Bull valde en bättre däckstrategi, vilket lade grunden för den omkörning han gjorde av Lewis Hamilton vilket gav honom VM-titeln.

– Det är helt otroligt. Jag försökte hela racet och sedan hände det på sista varvet. Det är helt galet. Jag vet inte vad jag ska säga, jublade han efter segern.
– När jag var liten drömde jag om att köra Formel 1, om att vinna och få höra nationalsången. Så kommer man till Formel 1 och så uppnår man detta det finns inte ord. Allt kommer liksom tillbaka, alla år av racing kommer på något sätt ner i det sista varvet. Detta är helt fantastiskt.

Max Verstappen blev den första Red Bullföraren vid sidan av Sebastian Vettel att vinna en VM-titel och han den första föraren som inte körde en Mercedes att vinna VM sedan turboeran inleddes år 2014.

Max Verstappen dubbel mästare i F1

Under 2022 genomfördes en stor regeländring inom Formel1, men inte heller det kunde stoppa Max Verstappen. Han bytte han sitt nummer 33 mot en världsmästares nummer (1) och efter en tyngre start har han dominerat säsongen. Under sommaren och inledningen av hösten vann han sex lopp i rad vilket gav honom möjligheten att avgöra VM 2022 i förtid.
Nu är Max Verstappen 25 år gammal och han har tävlat i Formel 1 sju år. Under den tiden har han vunnit två VM-titlar. DEn första efter en kaosartad final i Abu Dhabi. Den andra efter en lika förvirrad avslutning i Japan.
Hans kontrakt med Red Bull sträcker sig till och med 2028, därför kan du räkna med att Verstappen kommer att slåss om fler VM-titlar framöver.

Här ser du alla stall och förare till VM i F1 2023.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB