Startsida / Inlägg

Hamiltons misstankar mot Red Bull

av Anna Andersson

Red Bull Racing misstänks för att ha brutit mot det nya budgettaket under 2021.
Lewis Hamilton är inte förvånad. Redan för ett år sedan anade han att de tuffaste VM-konkurrenterna lade ut mer pengar än vag som var tillåtet.
– Jag vet att jag tänkte ”Herregud”, säger han.

Red Bull
Lade Red Bull ut för mycket pengar 2022? (TT)

Under fjolåret infördes ett budgettak inom F1 för att reglera stallens utgifter och flera av de större stallen har minskat antalet medarbetare och tvingats avstå från uppdateringar för att hålla sig inom den tillåtna budgeten. I år har teamen lämnat in sina uppgifter till FIA, men förra helgen började det ryktas om att två stall har sprängt budgettaket. FIA skulle ha redovisat fjolårets siffror i onsdags, men sköt upp det till på måndag.
Något som får Lewis Hamilton att reagera.

– Ärligt talat är det pinsamt, säger han i samband med Japan GP.
– Jag tycker att vi, för fansen och sporten, måste fortsätta att vara transparenta. Jag vet inte så mycket om det, men det pågår många samtal i bakgrunden. Ingen vet exakt vad som händer. Det finns olika tal och olika saker så sägs här och var. Jag hade förväntat mig att resultatet skulle komma och jag vill gärna tro att det har blivit en försening eftersom man tar allvarligt på detta. Jag har ett stort förtroende för Mohammed (bin Sulayem, FIAs president), att han tar det på allvar och gör det som är rätt och riktigt för sporten.

Hamiltons misstankar mot Red Bull

Hamilton är dock inte förvånad över att det är just Red Bull som sägs ha lagt ut mer pengar än vad budgettaket tillåter.
– Jag kommer i håg att jag i fjol frågade efter uppdateringar allt oftare. Vi fick vår sista uppdatering på Silverstone, den gav oss väl tre tiondelar och kostade en miljon. Jag hade behövt fler uppdateringar i kampen om VM-titeln, citeras Hamilton av motorsport-total.com.

– Sedan såg jag deras lastbilar, det kom nya uppdateringar hela tiden . Jag tänkte bara: ”Herregud, det kan bli tufft att slå dem i kampen om titeln för de får uppdateringar hela tiden.”

Hamilton fortsätter:
– Det hade varit viktigt för utvecklingen av bilen att kunna lägga ut en halv miljon till. Då hade vi varit i ett annat läge och kunnat utveckla ett nytt golv. Det hade varit enkelt att göra det, men det hade inte hållit sig inom spelreglerna.
Max Verstappen och Red Bull hävdar att ryktena saknar grund och att stallet höll sig inom budgetgränsen även 2021.

FIA har ännu inte meddelat om det blir någon bestraffning  för ett team överskridit budgeten och vad en sådan skulle kunna innebära.

Korta nyheter inför Japan GP på Suzuka

Mick Schumacher missade den andra träningen på Suzuka. Han var inblandad i en krasch under det första passet och behöver ett nytt chassi. Inte direkt någon fördel sett till hans läge inför 2023.

Det är också blött, blött blött, vilket gör att Pirelli har ställt in sitt däcktest och det var inte mycket som hände under det andra träningspasset.

I veckans Plattan i Mattan snackar vi ner Singapore GP och upp Japan GP, vi snackar om rykten och ni får dessutom höra vilken fråga som fick ryktesaktuella Nico Hülkenberg att säga följande ord till mig:
– Det kan jag berätta, men därefter måste jag döda dig.

Vill du ha en skriven guide till helgens tävling i Japan GP finns den här och alla tider till Japan GP i F1 hittar du här.

Regn i helgen? Enligt prognosen väntas mulet väder men uppehåll under lördagen. Under söndagen finns det dock risk för regn under Japan GP.

I helgen kan ni givetvis följa träningarna på F1-live. Under kval och race levererar jag livekommentarer, videoklipp och bilder från sociala medier. Vi hörs väl?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB