Startsida / Inlägg

McLarens krav: Berätta sanningen nu!

av Anna Andersson

F1 är tysta – men inte konkurrenterna. Inför USA GP i F1 kräver McLaren och Haas att Red Bull ska bestraffas.
Och det ordentligt.
– Det krävs helt klart ett sportsligt straff, säger McLarens VD Zak Brown.

 

USA GP i F1
Amerikanen Zak Brown är tydlig inför USA GP i F1 (TT-AP)

Han är väldigt upprörd över det faktum att Red Bull har spenderat mer pengar än vad budgettaket tillät under 2021. Teamen fick spendera 148,6 miljoner dollar under 2021, men Red Bull ska ha spenderat upp till fem procent mer. FIA har ännu inte meddelat vilken bestraffning det blir, men anser att det är en ringa förseelse och det får konkurrenterna att reagera.

– Enbart böter är inte en lämplig bestraffning för att man betyder budgettalet. Varje team som har spenderat för mycket pengar ger sig själva en orättvis fördel. Både sett till utvecklingen av den nuvarande bilen och även till kommande säsong, säger Zak Brown enligt Blick.

– Vi kräver att de snabbt berättar vilket straff som är tänkt. Vi väntar alla på att få veta!

McLaren kräver att sanningen ska fram

Han har skrivit ett brev till FIA för att uttrycka sin åsikt och även Haas stallchef är tydlig med sin åsikt.
– Det finns ett regelverk och det måste alla hålla sig till, detta måste få konsekvenser, säger Günter Steiner till RTL.
– Jag anser att FIA måste agera. Man måste sätta ett exempel för framtiden som säger att det inte är tillåtet. Att inte heller ger någon fördel att bryta mot reglerna och betala böter. Vi måste vara försiktiga här.

F1:s sportchef Ross Brawn sa redan 2019 att en överträdelse kan kosta en VM-titel, men FIA har ännu inte kommenterat någon form av bestraffning. Steiner berättar att han inte har pratat med FIA och inte heller med president Mohammed bin Sulayem.
Den tidigare F1-bossen, Bernie Ecclestone är dock säker på att detta ännu inte är överspelat utan att Red Bull får en bestraffning.
– Det kommer sämre tider, säger han till den schweiziska tidningen Blick.

USA GP i F1 2022

I helgen väntar Formel 1 i Austin Texas och här finns en guide inför USA GP i F1 2022 .
Här kan du också lyssna på vår F1-podd ”Plattan i Mattan”. Där snackar vi upp helgens deltävling men vi tar också en extra titt på Sebastian Vettel som lämnar F1 efter den här säsongen.

Han var den förste föraren som tog en pole position till Red Bull, förste föraren som vann ett lopp till Red Bull och vann fyra VM-titlar för teamet.

För övrigt är Rasmus Lindh, från Göteborg, klar för IndyLights till nästa år. Det mästerskapet är en språngbräda till IndyCar och i år vanns det av Linus Lundqvist.
Dock är det inte klart om Lundqvist klarar av att ta en plats på griden nästa år. Lyckas han blir det tre svenskar i IndyCar 2023, där finns även Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist.
Där finns också Alex Palou och Pat O´Ward, som båda ska få vara fredagsförare för McLaren i höst.

För övrigt är ni ett gäng som är trogna läsare här, och det är jag oerhört tacksam för. Om ni fick möjlighet att önska vad ni skulle vilja läsa om inför nästa säsong, vad skulle det vara? Nyheter, nostalgi, listor, dokument, team? Ja, berätta lite om vad ni är sugna på! Jag lan inte lova något, men tar gärna era tankar med mig. Vill ni inte skriva här, skicka ett mail! Tack för ert engagemang!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB