Startsida / Inlägg

Vackra hyllningen efter VM-titeln

av Anna Andersson

I går avled Red Bulls ägare Dietrich Mateschitz. I dag säkrade Red Bull ännu en VM-titel och efter USA GP i F1 gyllar Max Verstappen teamets grundare.

– Vi gjorde detta för Didi och för allt som han har gjort för oss, säger världsmästaren.

USA GP i F1
Max Verstappen vann USA GP i F1. Det var hans 13:e seger för säsongen. (AP/TT)

Inte ens ett uselt depåstopp kunde hindra Max Verstappen och Red Bull från att vinna i USA. Efter segern så hyllades Red Bulls grundare och ägare Dietrich Mateschitz. Han avled i går efter en viss tids sjukdom.

– Du är världsmästare, vi är världsmästare. Den här är för Dietrich, ropade stallchef Christian Horner över radion.

Hyllar Dietrich Mateschitz efter USA GP i F1

Detta är första gången sedan hybrideran ( sedan 2014) som det inte är Mercedes som vinner konstruktörs-VM och det är första gången sedan 2013 som Red Bull är konstruktörsmästerare. För Red Bull var det väldigt viktigt att få tillägna Dietrich Mateschitz segern.

– Det betyder oerhört  mycket för mig och för teamet att ta den här segern. Den är till Didi, han har varit så viktig för teamet och har haft en så avgörande till så vi ville verkligen köra hem ett bra resultat här, säger Verstappen.

Mer om loppet läser du här.

Dietrich Mateschitzs död gör också att vi får vänta ytterligare på ett beslut kring en eventuell bestraffning i det ärende som rör budgettaket.

Egentligen skulle Red Bull och FIA ha träffats i torsdags och då skulle man ha diskuterat det faktum att Red Bull förmodligen har spenderat mer pengar än vad budgettaket tillåter. Men det mötet blev aldrig av och därför  ströks presskonferensen med Christian Horner. Den skulle ha hållits under fredagen. Under lördagen kom sedan beskedet om att Dietrich Mateschitz har avlidit efter en längre tid sjukdom. Han blev 78 år gammal.

– Efterdet att herr Mateschitz har dött så har vi pausat alla samtal med FIA kring budgettaket och de steg som kommer, meddelar Red Bull.

Enligt Red Bull ska samtalen återupptas nästa vecka.

USA GP i F1

Det är så många förare att  hylla efter USA GP i F1. Jag behöver nog mer tid att smälta detta, men jag lyfter på hatten för Sebastian Vettel som återigen ledde ett lopp och dessutom tvingade ner Kevin Magnussen strax före mållinjen. För Kevin Magnussens smarta taktik, för Lando Norrios som gjorde en mycket stark avslutning, för Fernando Alonso som var inblandad i en otäck kollision och ändå tog sig tillbaka och tog poäng. För Charles Leclers som gick från plats 12 till plats tre och för Lewis Hamilton som var så  nära sin första seger.

Och för Max Verstappens comeback – så klart.  Jag får fundera på några fina formuleringar till morgondagens podd. Ni hör den på onsdag.

Grattis Dino Beganovic – mästare 2022

Dino Beganovic
Foto: Prema / FotoFormulaK.

Grattis Dino Beganovic! Svensken vann Formula Regional European Championship och nu är mnålsättningen att köra Formel 3 nästa år.

Svensken gjorde en bra avslutning av säsongen, där han säkrade titeln med en fjärdeplats under lördagen på Mugello i Italien och från fjärde startruta körde han upp sig till plats tre i söndagens lopp.

– Det har varit en bra helg och ett fint avslut på den här säsongen, säger Dino Beganovic.

– Efter att ha säkrat titeln igår är det känslosamt att få stå på pallen idag och fira det här med teamet nedanför. Det känns väldigt skönt att kunna avsluta hela det här äventyret på ett så pass bra sätt.

18-åringen är en del av Ferraris förarakademi och under året har han vunnit fyra segrar. Bland annat i Monaco.

– Den här säsongen har varit en absolut fullträff.

– Jag har vunnit min första formelbilstitel, jag vann i Monaco och vi vinner teammästerskapet. Vi kunde helt enkelt inte ha önskat oss mer. Det här är resultatet av allt hårt jobb vi lade ner i det tysta under vintern. Det var där vi satte grunden.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB