Startsida / Inlägg

Annas motorlista – mina favoriter 2022

av Anna Andersson

Snart är året slut och det är som vanligt dags att fundera lite extra över vad som har hänt och jag fick för mig att göra en lista över mina personliga favoriter från motoråret 2022.

Inte bara F1, utan även en del andra saker som jag minns.  Du kanske har en annan lista? Lägg den då i kommentarerna så har vi något att snacka om nu i juletider.

Nu önskar jag er alla en riktigt god jul och ett stort tack för att ni har hängt här på bloggen under 2022.

Annas Motor 2022 – mina personliga höjdpunkter

10 januari

Mattias Ekström och Emil Bergkvist tog sin första etappseger i Rally Dakar. De vann den åttonde etappen i sin el-bil och gick i mål som nia totalt, vilket gjorde svenskarna till bästa bil från Audi. Svenskarna lyckades med den framgången i konkurrens med teamkamrater som Stephane Peterhansel och Carlos Sainz, som båda varit väldigt framgångsrika i just Rally Dakar.

27 februari

Svenska rallyt flyttade till Umeå och blev en succé. Kalle Rovanperä, som sedan vann VM-titeln i rally, upprepade pappa Harrys bedrift från 2001 och vann i snön. Det var folkligt, festligt och fantastiskt att äntligen få se ett rally Sweden utan panik för att snön uteblev och dessutom med rekordstora tittarsiffror på TV. Rally Sweden förlängde dessutom avtalet i ytterligare två år, fram till och med 2024.

 Leclerc startade säsongen bäst (AP/TT)

20 mars

När F1 hade premiär i Bahrain var det också starten på en ny era. Ett helt nytt reglemente och vilken stjärnsmäll det började med. Haas som inte tog någon poäng 2021 körde in Kevin Magnussen i Q3, 77 omkörningar och en spännande kamp mellan Charles Leclerc och den regerande mästaren Max Verstappen.

Leclerc hade pole position, men Verstappen tog över ledningen i den första kurvan på det 17:e varvet, men Leclerc slog tillbaka ett par kurvor senare. Påföljande varv hände samma sak och därefter fick vi se prov på Leclerc raceintelligens när han trixade bort Verstappen i ett DRS-schack. Leclerc vann premiären före kollegan Carlos Sainz, medan Verstappen och hans kollega Sergio Perez till slut bröt premiären. Det är väldigt ovanligt att två bilar som bryter premiären sedan kör hem VM-titeln för konstruktörer.

Marcus Ericsson och flickvännen Iris Jondahl  (AP/TT)

29 maj

Marcus Ericsson vann överraskande Indy 500. Han blir andra svensk i historien, efter Kenny Bräck, att vinna den amerikanska racingsklassikern som räknas som världens största enskilda idrottsevenemang med 325 000 åskådare på plats under det klassiska loppet. Svensken gjorde allt rätt under de 200 varven (500 miles eller 80 mil) i Indianapolis.

Ericsson tog över ledningen av den 106:e upplagan av Indy 500 och hade sedan kontrollen över de avslutande varven, fram till dess att teamkollegan Jimmy Johnson gick i muren med sex varv kvar. Loppet flaggades rött när fyra varv återstod och avslutades med ett dunderdrama.

– Jag var så förbannad, minns Marcus Ericsson.
– Men teamet gjorde ett jättebra jobb över radion och peppade mig. Men jag fick säga högt till mig själv, och jag sa det verkligen högt; ”Det aldrig har varit menat att det ska vara enkelt att vinna världens största race. Är det någon gång jag måste bevisa att jag kan så är det nu, en gång för alla”.
Det blev ytterligare tre race varv och efter en makalös fajt med McLarens Pat O´Ward lyckades Ericsson vinna.

– När allt skulle avgöras så vann jag inte loppet en gång utan två. Det går inte att få en svårare avslutning än vad jag fick. Ingen förare som ledde i omstarten klarade av att behålla ledningen, ingen utom jag. Att klara av det är verkligen en revansch säger han.

3 juli

Storbritannien GP var årets absolut bästa F1-lopp. Racet fick en brutal start när Alfa Romeos Guanyu Zho råkade ut för en fruktansvärd olycka bara ett par sekunder efter det att lamporna släckts.
Men det vi fick uppleva sedan var F1-godis. Ledningen skiftade mellan Max Verstappen, Charles Leclerc, Lewis Hamilton och Carlos Sainz som slutligen vann loppet.

Max Verstappen körde på en del av Pierre Gaslys AlphaTauri vilket hindrade honom från att vara med i kampen om segern och vi fick se en makalös fajt mellan Hamilton, Sergio Perez och Charles Leclerc. Den intensiva jakten pågick i närmare tio varv och Hamilton gjorde en av årets bästa omkörningar på Leclerc och Red Bulls Sergio Perez, men vi minns också Leclerc vågade manöver på Hamilton på utsidan Coops, i samma kurva som han och Max Verstappen kolliderat ett år tidigare.

12 september

Han kom till Italiens GP som fredagsförare för Aston Martin. Nyck de Vries, tidigare mästare i Formel E, har den senaste säsongen varit Mercedes reservförare och hoppat gjort fredagsträningar för de team som kör med motorer från Mercedes. Det gjorde han på Monza också, men när Williams Alex Albon drabbades av akut blindtarmsinflammation blev han den första F1-föraren på 44 år som kört för två stall under en helg. Han hoppade in på den tredje träningen, gjorde ett bra kval och startade Italiens GP från position åtta. Han gick i mål på plats nio, tog poäng i sin debut och tog två av de åtta poäng som Williams tog under hela säsongen. Den debuten gav honom också en plats till F1 2023. Där tävlar han för AlphaTauri.

18 september

Klara Andersson från Skåne blev historisk när hon som första kvinna tog en pallplats i VM i rallycross. Tredjeplatsen i Portugal var hennes främsta placering i år och hon slutade sjua i VM-sammandraget, där Johan Kristoffersson vann före Timmy Hansen.

Max Verstappen världsmästare i F1 2022  (AP/TT)

12 oktober

Förvirringen var total – men efter mycket om och men stod det klart att Max Vax Verstappen hade säkrat sin andra raka VM-titel i Formel 1 efter en mycket regnig tillställning i Japan. Han hade ingen aning om att han vunnit titeln när han körde i mål som GP-segrare för tolfte gången under 2022. Det hade inte hans team heller. De trodde att han saknade en poäng.
Men de hade fel och Verstappen som vann totalt 15 lopp under F1-säsongen 2022 kunde fira sin titel i Japan och blir därmed den 14:e föraren att vinna en VM-titel i Japan.

Johan Kristoffersson (Privat)

30 oktober

En ny era med el-bilar, men vad spelar det för roll? Johan Kristoffersson säkrade VM-titeln i rallycross för femte gången. Den svenske chauffören visade återigen att den förare som är mest fokuserad, mest noggrann och har den största viljan att vinna också plockar hem titeln. Johan Kristoffersson är helt enkelt brutalt bra.

6 november

Francesco Bagnaia vann VM i motoGP, vilket är Ducatis första VM-titel i motoGP sedan 2007, då vann Casey Stoner. Bagnaia blir också den första italienaren som vinner VM med en italiensk tillverkare sedan 1972, då vann Giacomo Agostini på en MV Agusta.

 

Nu önskar jag er alla en riktigt god jul. Har du ingenting att göra kan du gärna lyssna på vår F1-podd, Plattan i Mattan, där vi denna vecka roade oss åt att dela ut lite julklappar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB