Startsida / Inlägg

Topp fem – bästa F1-loppen 2022

av Anna Andersson

Vi fick en FIA gala i fredags där bland annat Max verstappen tog emot sin VM-pokal. Men vad går det upp mot en F1-säsong? Därför fick jag nu för mig att lista de fem bästa F1-loppen 2022 .
Det krävdes lite tankekraft, jag fick gå tillbaka en del, lägga till och ta bort. Men hittade till slut en personlig lista, med de dem bästa F1-loppen 2022 – i mitt tycke.
Hur ser din ut?
Lista gärna i kommentarerna så får vi igång en diskussion.

Bästa F1-loppen 2022
Ett ögonblick av skräck. Alfa Romeos Guanyu Zhou råkade ut för en fruktansvärd olycka på Silverstone i juli 2022. (AP/TT)

Topp fem  – bästa F1-loppen 2022

5) USA GP

Säsongen var redan avgjord, men ibland spelar det ingen roll. Mercedes kom med en uppdaterad bil och för första gången i år så kände Lewis Hamilton att han verkligen hade chansen att vinna ett race.

Carlos Sainz hade pole position, men Max Verstappen körde om honom i ett tidigt skede och byggde upp ett försprång. Två säkerhetsbilar senare var situationen en annan. Han behöll visserligen ledningen, men Hamilton hotade och när Red Bull gjorde ett misstag i depån såg Hamilton chansen och hade också ledningen.

Men Red Bull valde en smartare däckstrategi och Verstappen körde om Hamilton sex varv från mål. Den segern slarvade Mercedes bort med sitt däckval.

4) Österrikes GP

Sprinthelgen i Österrike bjöd på flera intressanta fajter, som den mellan Lewis Hamilton i en Mercedes och Mick Schumacher i en Haas redan under lördagens sprintlopp. Racehelgen låg bara sju dagar efter den fina helgen på Silverstone och känslan från England satt kvar. Det blev kamp och fajt om flera positioner.

I täten hade Red Bull ett grepp om mästerskapet, men det var Charles Leclerc som imponerade i sin Ferrari. Kollegan Carlos Sainz fick däremot parkera sin bil med en brinnande motor, just som han var på väg att utmana Max Verstappen i kampen om plats två.

På väg till segern körde Leclerc om Verstappen vid tre tillfällen och bakom dem var det fem förare inom en halv sekund, Alla fajtandes för position åtta, och i den kampen minns vi Lando Norris fantastiska dubbelomkörning in i kurva tre.

3) Ungerns GP

Det kanske inte låter så kul, när Max Verstappen vann – men han vann från femte startled när Ferrari återigen slarvade bort sina möjligheter. Inför loppet så kändes det som om det enda stall som kunde hota Ferrari var just Ferrari….för båda förarna startade som tvåa och trea, med Mercedes George Russell på pole position, samtidigt som Red Bulls förare startade från position tio respektive elva.

Leclerc tog också ledningen i loppet på det 31:a varvet och på det 40 varvet hade han fem sekunders ledning och de var också på det varet som allt förändrades. Ferrari valde hårda däck till Leclerc, även om det var tydligt att det inte var det bästa däckvalet i Ungern. Leclerc hade enorma problem och efter 15 varv så tvingades han in i depån igen, men det var försent.

Verstappen hade redan kört om honom två gånger och hunnit med att göra en 360 på vägen.

Red Bull valde helt rätt strategi och Verstappens utförande var klanderfritt.
Men det var inte nog med det. Längre bak i fältet visade Lewis Hamilton att han inte gett upp säsongen, när han körde om Carlos Sainz och Russell på väg till plats två.
Vi fick också andra fina omkörningar, som exempelvis Daniel Ricciardo, McLaren, när han körde om båda bilarna från Alpine. 2021 var det 18 omkörningar i Ungern, efter det nya reglementet noterades 65.

2) Bahrain GP

Ny era, ett nytt regelverk och en sprakande start på 2022. Premiären i Bahrain startade med ett intressant kval där McLaren hade en bil som lämnade redan i Q1, medan Haas som inte tog någon poäng 2021 körde in i Q3 med Kevin Magnussen. Det blev en premiär fylld av omkörningar, 77 stycken, vilket var fler än året innan och vi fick se en spännande fajt mellan Charles Lelcerc, Ferarri och Max Verstappen, Red Bull, vilket skapade förhoppningar och en fantastiskt spännande säsong.

Leclerc startade från pole position, men tappade ledningen till Verstappen i kurva ett på det sjuttonde varvet, men han återtog ledningen ett par kurvor senare. Samma sak hände på det efterföljande varvet och vi fick se ett prov på Leclercs racingintelligens. Det är tydligt att han visste att det inte var någon idé att ta fajten mot Verstappen i kurva ett, utan satsade på att nyttja DRSen mellan kurva tre och fyra istället. Han trixade ut sin konkurrent och vann premiären, bakom honom fick Verstappen tekniska problem och Carlos Sainz gav Verstappen en dubbelseger.
Red Bulls båda bilar bröt premiären, men säkrade VM-titeln i konstruktörsmästerskapet ett par månader senare. Det är en mycket ovanlig utveckling.

1) Storbritannien GP

Racet fick en brutal start när Alfa Romeos Guanyu Zho råkade ut för en fruktansvärd olycka bara ett par sekunder efter det att lamporna släckts.
Men det vi fick uppleva sedan var F1-godis och därför toppar Storbritannien GP listan av årets fem bästa F1-lopp 2022.

Ledningen skiftade mellan Max Verstappen, Charles Leclerc, Lewis Hamilton och Carlos Sainz som slutligen vann loppet. Max Verstappen körde på en del av Pierre Gaslys AlphaTauri vilket hindrade honom från att vara med i kampen om segern och vi fick se en makalös fajt mellan Hamilton, Sergio Perez och Charles Leclerc.

Den intensiva jakten pågick i närmare tio varv och Hamilton gjorde en av årets bästa omkörningar på Leclerc och Red Bulls Sergio Perez, men vi minns också Leclerc vågade manöver på Hamilton på utsidan Coops, i samma kurva som han och Max Verstappen kolliderat ett år tidigare.

Förra veckans stora nyhet handlar om att det blir sex sprintlopp 2023. Här läser du banorna som arrangerar sprint under VM i F1 2023.

Sedan publicerade vi också ett avsnitt av vår F1-podd, Plattan i Mattan.

Där gick vi igenom de påståenden som Filip ställde mig inför ett par dagar innan säsongen startade och ser hur rätt det egentligen blev. Ibland gick det rätt illa, men i bland är det märkligt hur rätt magkänslan kan ha.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB