Startsida / Inlägg

Blir hon ny teamchef hos det anrika F1-teamet?

av Anna Andersson

Just nu diskuteras två frågor. När lanseras bilarna till F1 2023?

Och vem blir stallchef hos Williams F1?

Susie Wolff har varit reserv och utvecklingsförare för Williams. Här är hon på Silverstone 2015. (TT)

Det senare är en intressant fråga och den väcker många spekulationer. Det senaste namnet är Susie Wolff .

Den tidigare racerföraren var utvecklingsförare hos Williams under fyra säsonger, hon är den senaste kvinnan som har kört F1 under en tävlingshelg och efter det att hon lämnade F1 2015 har hon haft andra presigefyllda uppdrag.

2018 tog hon jobbet som teamchef för Venturi Racing i Formel E och efter tre säsonger befordades hon till VD. 2020/2021 slutade teamet tvåa i konstruktörsmästerskapet och trea i förarmästerskapet, men i augusti förra året lämnade hon jobbet eftersom Venturi startade ett nytt samarbete med Maserati

Hon är också gift med Mercedes stallchef Toto Wolff sedan år 2011 och de har en son tillsamman, Jack. Toto har tidigare varit delägare i Williams och nu levererar hans Mercedes motorer till Williams.

Skulle Williams välja att jobba med Susie Wolff blir hon den tredje kvinnan i F1-historien som får jobbet som VD. Tidigare har Monisha Kaltenborn haft den rollen hos Sauber och Claire Williams var ställföreträdande stallchef och ledde det stall som hennes pappa grundade fram till september 2020 då nya ägare tog över teamet.

Det har skett flera stora förändringar när det gäller just stallchefer i F1. Du hittar hela pusslet här.

När lanseras bilarna till F1 2023?

Den frågan är det många som ställer just nu och det första datumet för när bilarna till F1 2023 lanseras är klart.

Aston Martin är först ut och kommer att presentera sin AMR23 den 13 februari 2023. Hela presentationen sker på fabriksområdet vid Silverstone i Storbritannien och det går att följa via stallets digitala kanaler.

När lanseras bilarna till F1 2023?
2022 var en tung säsong för Aston Martin, den här bilen ska nu pensioneras (AP/TT)

Aston Martin kan se tillbaka på ett tungt 2022, bilen var en stor besvikelse och även om stallet gjorde en omarbetning av bilen till Spaniens GP så har det inte varit tillräckligt. TIll 2023 krävs ytterligare förändringar för attd et ska gå att köra bilen så lågt som stallet vill.

En annan förändring är att Sebastian Vettel lämnar teamet och Formel 1. Han ersätts av Fernando Alonso, som de senaste säsongerna tävlat för Alpine. Därmed blir Alonso och Lance Stroll Aston Martins par till nästa år. Reservförare blir den tidigare F1-föraren Stoffel Vandoorne, som de senaste åren varit reservförare för Mercedes.

Vandornes gamla roll hos Mercedes tar Mick Schumacher som lämnat Haas, där han ersatts av Nico Hülkenberg, som faktiskt inledde säsongen 2022 som förare för Aston Martin. Hänger ni med?

Alla förare i F1 2023 hittar du här.

Korta nyheter kring F1

VM-premiären 2024 kommer att köras i Saudiarabien. Det beskedet lämnade F1 förra veckan.

Nyck de Vries har valt sitt startnummer, när han debuterade för Williams körde han med #45. 2023 ska han köra med #21 för AlphaTauri.

ART Grand Prix, Campos Racing, Carlin, MP Motorsport och PREMA Racing deltar i FIA:s nya satsning på tjejer. Det handlar om Formel 4-nivå, där det är sju deltävlingar med tre lopp vid varje tillfälle. Lägg där till 15 testdagar.

F2-föraren Amaury Cordeel från Belgien körde 179 km/timmen inne i Temse, som ligger väster om Antwerpen. Därmed fick han böta 3600 euro och han förlorar också körkortet i sex månader. Det hela filmades och syntes sedan på TikTok, den videon har nu raderats. Detta är inte första gången som Cordeel bryter mot trafikreglerna, enligt motorsporttotal.com körde han i 300 km/timmen på en belgisk motorväg tidigare i år. den tillåtna hastigheten var 120 km/timmen. Även den incidenten filmades och lade upp på TikTok.

Han har också haft svårt att hålla sig inom reglerna under F2-säsongen, där han drog på sig 12 straffpoäng under ett år och därför stängdes av under tävlingen i Storbritannien. Det är ännu oklart om hans senaste eskapader får några konsekvenser för hans sportsliga karriär.

Längtar du efter F1? Lyssna på vår podd Plattan i Mattan och har du önskemål om vad vi ska prata om? Skicka dina frågor till anna.c.andersson@aftonbladet.se eller lägg dem i kommentarerna nedan.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB