Startsida / Inlägg

Vem levererar en motor till Red Bull?

av Anna Andersson

Vem levererar en motor till Red Bull?

Vem levererar en motor till Red Bull
Red Bull och Max Verstappen vann Spanien GP 2022 (AP /TT)

Den 3 februari väntas stallet avslöja vem som tillverkar deras motorer från och med 2026. Samtidigt visas också designen på bilen till 2023.

Det händer mycket spännande inom F1 just nu, Alfa Romeo har presenterat sin Managing direktor Alessandro Alunni Bravi som teamets representant i F1. Det betyder att han ska många av de uppgifterna som en stallchef har, men kanske inte alla. Det är lite oklart. Han ska jobba nära Andreas Seidl, tidigare stallchef för McLaren, som numera är VD för Sauber Group.

En annan intressant sak är att Haas F1, som sista stall nu har presenterat ett datum för lansering av designen till 2023. Det blir den 31 januari, redan nästa vecka. Stallet har dessutom en ny namnsponsor så kanske kan vi vänta oss en del nymodigheter vid sidan av att de har ett spännande förarpar.

För Haas tävlar Kevin Magnussen och erfarne Nico Hülkenberg. Den tyske föraren är en av de som kört allra flest lopp i F1 utan att ta en pallplats.  Han har dock en pole position, från Brasiliens GP 2010. Då körde han för Williams och slog till på en sensationell tid med supermjuka däck. Lite samma känsla som när hans nya kollega Magnussen tog pole position på samma bana hösten 2022.

Vem levererar en motor till Red Bull?

Men vad var det som är så spännande med Red Bull då?

Jo den 3 februari presenteras bilen i New York, då väntas Christian Horner, Max Verstappen och Sergio Perez inta scenen tillsammans med den nya reservförare Daniel Ricciardo.

I år väntas Honda också finnas med på ett hörn, som motorleverantör. Det är ett samarbete som skulle ha avslutats, men som inte har gjort det utan hängt kvar i lite olika skepnader. Till 2023 väntas Honda ha sin logotyp på bilen igen, i fjol hette det motorn Red Bull Power Train även om det var en Honda i grunden. Den stora frågan handlar nu om 2026, vem levererar en motor till Red Bull?

Red Bull var nära ett samarbete med Porsche, men de förhandlingarna sprack när Porsche ville köpa in sig i stallet. Nu rapporterar tyska Sky att Red Bul väntas presenetra en ny motorleverantör på fredag nästa vecka.

Det blir spännande. Kan det vara Honda?

I och med att Haas nu har kommit med datumet för sin lansering är datumen för alla stallen klara. Du hittar dem här.

Kort om F1

I veckans avsnitt av vår F1-podd Plattan i Mattan snackar vi om de senaste nyheterna kring Ferrari, kring Haas och mycket annat. Har du inte lyssnat på förra veckans avsnitt om Ronnie Peterson rekommenderar jag att du lyssnar på vårt sätt att hylla Sveriges främsta racerförare.

Ferarri har testat på Fiorano i Italien. Carlos Sainz körde 119 varv med SF21 från säsongen 2021. Även Charles Leclerc har testat bilen, han körde 123 varv, och Fred Vasseur var på plats som teamchef.

AlphaTauri har testat på Imola.  Välkommen Nyck de Vries!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB