Startsida / Inlägg

Ferraris stallchef: Målet är att vinna VM 2023

av Anna Andersson

Scuderia Ferrari satsar på att vinna VM i F1 2023. Det har stallchef Frederic Vasseur klargjort.

Scuderia Ferrari
Ingen förare hos Scuderia Ferrari har nummer 1 (TT)

Frederic Vasseur, ny stallchef hos Scuderia Ferrari, har haft en presskonferens med italienska journalister. Han inledde på italienska, men bad snart om ursäkt för att han inte behärskar språket än och växlade till engelska. Han fick bland annat svara på frågan om detta är den största utmaningen i hans racingkarriär.

– Det är klart, men jag har stött på många svåra utmaningar i min karriär. Den svåraste var nog när jag kom till F1 och Renault, när jag ser tillbaka var det väldigt komplicerat. Men hos Ferrari exponeras man rejält och förväntningarna är stora, säger han.
– Men det är en del av stallets historia och helt normalt. Vi är ett av de tre bästa teamen och vi har höga målsättningar när det gäller både förar-VM och konstruktörs-VM. Scuderia Ferrari måste ha klara mål och motiveras av dem. Vi får inte vara blyga. Vi vill vinna. Alla hos Scuderia Ferrari vill vinna VM-titeln och det är också mitt mål.

Med Scuderia Ferrari mot seger i VM i F1

Han berättar att han hade hört ryktena innan samtalet från Ferrari kom, det var ungefär en vecka innan VM-finalen i Abu Dhabi 2022.
– Mitt mål är inte bara att vara en del av Ferrari, utan att vinna med Ferrari. Det är det viktigaste. Mitt mål är inte att delta, utan det finns en dag när vi kan vinna.
Han berättar också att analysen kring 2022 pågår. För att Scuderia Ferrari ska förstå vad som hände och varför det hände, fortfarande pågår. Att de försöker ta reda på varför det inte fanns någon kontinuitet i arbetet förra året.

Han påtalar också att det inte kommer att vara någon förare som internt har nummer 1.
– Ferrari har kapacitet att ge båda förarna likadana bilar. Målet är att vinna, inte att vinna med Charles, inte att vinna med Carlos eller med någon annan. Målet är att vinna, säger han.
– Min ståndpunkt är klar. Vi kommer att stötta båda förarna och när det någon gång under säsongen är tydligt att vi måste stötta en förare så kommer vi att göra det tillsammans. Vi har ingen förare med nummer ett, ingen förare med nummer två. Nummer ett är Ferrari.

Scuderia Ferrari startade med en del tester förra veckan, hemma på Fiorano.

Kort inför Formel 1 2023

Max Verstappen
Samarbete med Ford ? (TT)

Mycket talar för att Red Bull inte bara presenterar en motorpartner för 2026 och framöver redan på fredag.

Red Bull Racing kör sin presentation av bilen för 2023 i New York och många detaljer gör att det kan tänkas vara Ford som är ny motorleverantör för mästarteamet från och med 2026.
– Vi kommenterar inte spekulationer, inte kring någon serie. Men det är vårt ansvar att studera alla serier och förstå dem, för att bestämma oss för om det är värt att satsa på dem eller inte, säger Mark Rushbrook, chef för Ford Performance, enligt motorsporttotal.com.

Nikita Mazepin gör comeback. Ryssen lämnade Haas och F1 efter Rysslands invasion av Ukraina, men nu är han tillbaka på banan.

Han ska köra den asiatiska Le Mansserien. Premiären sker den 11 feburari och han ska köra en Oreca 07 LMP2 som han delar med Ben Barnicoat och Felix Porteiro i stallet Team 99 Racing.

Dino Beganovic framgångsrik på väg mot Formel 3

Seger för Dino Beganovic
Seger för Dino Beganovic (Prema Racing)

Dino Beganovic har följt upp segern i premiären med ytterligare en fullträff i Formula Regional Middle East Championship (FRMEC) under en händelserik helg i Kuwait.

– Jag har haft några fantastiska veckor här i Mellanöstern i vinter i uppladdningen inför Formel 3, och naturligtvis har det inte skadat att jag vunnit ett par race. Det har varit häftigt att vara en del av Kuwaits allra första formelbilstävling, och det blev ganska hektiskt i det första loppet!, säger Beganovic som lyckades navigera säkert igenom en masskrasch.

– Jag lyckades ta mig igenom startkaoset på ett bra sätt, och sedan kunde jag kontrollera det in i mål.

Under det andra loppet blev han påkörd, men tog sig från 27 och sista plats till plats 15 och i det tredje körde han upp sig från plats 20 till plats fem.
– Det är bara en månad kvar till premiären och genom de här racen har jag fått en bra möjlighet att jobba ihop mig med min ingenjör. Det har varit väldigt värdefullt, säger Beganovic som i år debuterar i FIA Formel 3.

FIA Formel 3 debuterar, i samband med Formel 1, den 3-5 mars i Bahrain.

Race of Champions

Mattias Ekström bytte sand mot snö och is och det gick utmärkt. Svensken vann Race of Champions i Piteå, före Mick Schumacher. Det är Ekströms fjärde seger i tävlingen.

– Det var speciellt att tävla mot Mick eftersom jag har slagit hans pappa vid två tillfällen. Jag är riktigt stolt. Mick är en stor talang och han tog sig till finalen. Han representerar nästa generations förare, men jag kommer att fortsätta att tävla så länge jag kan, sa Ekström efteråt.

Mattias Ekström är nyligen hemkommen från Rally Dakar där han och Emil Bergkvist gjorde fina insatser.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB