Startsida / Inlägg

Williams värvar stallchef från Mercedes

av Anna Andersson

James Vowles är ny stallchef hos Williams F1. Stallet värvar  från Mercedes.

Jost Capito lämnade jobbet som stallchef hos Williams efter den misslyckade säsongen 2022. Då tog stallet åtta poäng, vilket var klart sämst av alla.

stallchef hos Williams F1
James Vowles är ny stallchef hos Williams F1

Nu är det klart vem som blir stallchef för Williams F1. Det blir James Vowles, som varit med och vunnit nio konstruktörsmästerskap med Brawn GP och även Mercedes. Han har jobbat inom i F1-fabriken i Brackley i 21 år och även varit med och tagit mer än 120 racesegrar.

Nu lämnar 43-åringen Mercedes där han  de senaste åren har varit Motorsport Strategy Director

– Det är en ära att få börja arbeta för ett team som bär ett sådant rikt arv. Det är ett ikoniskt team som jag verkligen respekterar och jag  ser fram emot den här utmaningnen, säger han.

James Vowles är stallchef hos Williams F1

Det betyder att Mercedes, med förarna Lewis Hamilton och George Russell, förlorar en nyckelperson.

– James har varit en väldigt väl respekterad motor i vårt team, i rollen som strategisk chef och han har spelat en stor roll i de framgångar som stallet haft haft unde  de senaste åren. Jag har arbetat med honom sedan jag kom till Mercedes 2013, säger Mercedes stallchef Toto Wolff i ett uttalande.

Toto Wolff öser mycket beröm över den nya stallchefen i Williams F1.

– Jag vet precis hur flitig, kapabel och begåvad han är och det har varit fantatsiskt att få se honom utvecklas under det senaste decenniet. Sedan han lämnade depådesken i mitten av förra säsongen har han byggt upp vårt strategiteam i fabriken i Brackley och vi har en fantastisk grupp av unga, talangfulla  strateger som kommer att fortsätta hans jobb de kommande åren, säger Wolff.

– Även om vi naturligtvis är ledsna över att behöva säga adjö till en så respekterad medlem av vårt stall tvivlar jag inte det minsta på att han har all den kapacitet som krävs för att bli en fantastisk stallchef i F1.

Nyheter inför F1 2023

James Vowles börjar sitt arbete hos som stallchef hos Williams F1 den 20 februari 2023. Därmed är har alla team stallchefer för nästa år. Du kan se här hur pusslet har lagts. Där hittar du också alla förare i F1 2023.

Williams är också först med att presentera sin bil, redan den 6 februari. Alla datum för F1-presentationerna ser du här.

Nu börjar säsongen närma sig, vill du få upp tempot? Lyssna på vår F1-podd Plattan i Mattan där vi gästas av den tidigare F1-mekanikern Charlie Häggstam. Han ör alltid lika rolig, kunnig och initierad.

Sedan kan det vara läge att ladda upp framför skärmen också. Nu kan du boka in det datum det är premiär för Drive to Survive säsong 5.

Här kan du läsa om vilka nya regler i som finns i F1 2023

Önskar en trevlig helg och säger tack för att ni hänger här och engagerar er i kommentarer och diskussioner !

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB