Startsida / Inlägg

Är F1-stallet AlphaTauri till salu?

av Anna Andersson

Är F1-stallet AlphaTauri till salu? Det är helgens snackis. Men först kikar vi mot F1-testerna i Bahrain som nu är över.

F1-test 2023 Red Bull
Max Verstappen under F1-testerna i Bahrain 2023 ( Red Bull Content Pool)

Nästa gång vi ser samtliga stall på banan är under på fredag. Då är det F1-premiär 2023.
Det är inte ens sex dagar dit.
Från F1-testets tredje och sista dag tar vi med oss den tid som Sergio Perez, Red Bull satte. Han slog till med 1:30.305 , med däcken C4  vilket är snabbare än den tid som gav pole position i Bahrain för ett år sedan (1:30.558).
Det känns som om vi kan räkna med att det blir snabbare tider i kvalet till årets F1-premiär 2023 än vad det var 2022.

Från den tredje och sista testdagen kan vi ta med oss att Red Bull orsakade en rödflagg när stallet förlorade en sensor efter ungefär sju minuter. Även Alfa Romeos Valtteri Bottas orsakade en rödflagg när han rullade ut efter ungefär tre timmar.
Oscar Piastri, McLaren, snurrade i kurva nio, men bilen fick inga skador. McLaren hade dock fortsatta problem. Det verkar som om den orsakar ett för stort luftmotstånd och McLarens nya stallchef Andrea Stella har låtit bekymrad.
Det var också flera stall som experimenterade med olika bakvingar under den sista testdagen.
Resultatet ser du här nedan:

Lance Stroll är fortfarande skadad efter sin cykelolycka. Hinner han tillbaka? Eller får vi ett dreamteam med Fernando Alonso och Sebastian Vettel i Bahrain?

Vill du läsa mer om testerna? Gör det här.

Är F1-stallet AlphaTauri till salu?

Dagens stora snackis bjuder annars Auto, Motor und Sport på. Den tyska tidningen levererar uppgifter som säger att det kan ske stora förändringar hos AlphaTauri. Att stallet antingen måste flytta från Italien till England eller säljas.

Är AlphaTauri till salu?

Är AlphaTauri till salu?
Yuki Tsunoda under testerna i Bahrain (Red Bull Content pool)

Oliver Mintzlaff är ny sportsligt ansvarig hos Red Bull. Nu ställs saker på sin spets, bland annat kostar AlphaTauri betydligt mer än Red Bull och niondeplatsen i konstruktörsmästerskapet gjorde att stallet förlorade inkomster på närmare 100 miljoner dollar. Systerteamet Red Bull vann märkes-VM och drar in mer pengar än vad man, enligt budgettaket, får använda sig av. Hos AlphaTauri är det tvärt om.

Stallet har sin fabrik i Italien, Faenza, men aerodynamikavdelning i Bicester, England. Det är allt annat än kostnadseffektivt. Nu finns det enligt motorsporttidningen två möjligheter, antingen så flyttar stallet till England där det får en naturlig närhet till Red Bull eller också säljs det. Det finns tre stall som är intresserade.
Tre kandidater som alla har anmält sitt intresse till FIA att starta stall i F1 och FIA har möjligheten att undersöka om kandidaterna är lämpliga för F1 fram till den 30 april 2023.

Det handlar om Andretti Autosport, om brittiska Hitech GP, som har tävlat i Formel 2 och Formel 3 och indiska Mumbai Falcons Racing Team, som tävlat i F3 i Asien och Formula Regional Middle East.
Enligt Auto, Motor und Sport är Hitech GP favorit, de senaste åren har Red Bulls juniorförare Liam Lawson och Juri Vips tävlat för stallet. Teamet finansierades tidigare av Dmitry Mazepin, men efter Rysslands invasion av Ukraina sägs stallet ha hittat en finansiär från Dubai.

Sedan påminner jag återigen om vår F1-bibel. 84 sidor om allt inför premiären av F1, men även av IndyCar. Den finns i butik nu. Här kan du se ett smakprov av innehållet i Sportbladets F1-bibel.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB