Startsida / Inlägg

Inför Australien GP i F1: Stryk tidsträningarna

av Anna Andersson

Inför Australien GP i F1 kommer VD Stefano Domenicali med ett nytt förslag:

Vad tycker du?

Australien GP i F1
Blir det fredagsträningar för Charles Leclerc och hans kollegor i framtiden? (AP/TT)

Ferraris tidigare stallchef är numera VD för Formel 1 och han besökte VM-premiären av motoGP den gångna helgen. På plats i Portugal pratade han med TV-kanalen SportTV och fick frågan om vad han anser om de fria träningspassen i F1.
Hans svar får många att höja på ögonbrynen:
– Jag är för att vi stryker de fria träningspassen. Ingenjörerna har stor nytta av dem, men offentligheten är inte speciellt intresserad, säger han.

Liberty Media, som äger rättigheterna till Formel 1 har de senaste åren visat att man inte har några som helst problem med att förändra innehållet under en tävlingshelg och tänja på gränserna. Sprintloppen som infördes för två säsonger sedan och som för första gången nu är sex till antalet är bara ett exempel.

Formel 1:s VD: Stryk de fria träningarna

De tre fria träningspassen har kortats ner, men att stryka dem helt hade stallen knappast uppskattat. Där arbetar de med att anpassa bilen inför kvalet, inför racet och se över möjliga strategier. När det dessutom är ett testförbund är just fredagsträningarna den enda möjligheten för stallen att testa nya komponenter på banan. De sneaste åren har även läktarna ofta varit välbesökta eftersom fansen får se aktion på banan under stora delar av dagen.

Vad Domenicali egentligen menar framgår inte riktigt, men för ett år sedan pratade han om träningarna i Corriere della Serra och sa följande:

– Under en vanlig helg, när det är två träningar under fredagen borde man dela ut poäng, eller köra ett kvalvarv eller ett kval för ett kortare lopp på lördagen istället för den tredje tärningen. Kanske med omvänd startordning, sa han då till den italienska tidningen.

– Vi har många förslag på bordet. Det är många som säger nej till detta, men vi har en möjlighet att få uppleva hur bra det kan vara med en mixad startuppställning där vi kan få se många omkörningar.

Det är tydlgit att han fortsätter att leta efter möjligheter att göra vissa förändringar av det nuvarande formatet av en F1-helg.

Inför Australien GP i F1

F1 i Australien 2022 gav oss en minnesvärd fajt. Max Verstappen mot Charles Leclerc. Vilka är dina förhoppningar inför årets race?

Enligt nuvarande väderprognos kan det regna en hel del under både fredag och lördag. Temperaturen väntas ligga mellan 16 och 19 grader. På söndag väntas det vara uppehåll.
Melbourne ligger vid kusten och väderförhållandena kan förändras snabbt, när jag har varit där för att jobba med Formel 1 hade det gått från högsommarvärme till kyla och regn på bara någon halvtimme.

Däckvalen inför Australien GP finns här.

Tider för Australien GP i F1 finns här.

Australien GP i F1 brukar kunna erbjuda en del överraskningar, som Kevin Magnussens andraplats i debuten 2014. Han är fram till i dag den senaste föraren som tagit en pallplats i debuten.

Inför Australien GP i F1
Kevin Magnussen, Haas F1, tog en pallplats i Australien i sitt livs första F1-lopp (Andy Hone / LAT Images)

– Jag hade en helt annan inställning då. Jag kom från supportserier och att slåss om segrar, pallplatser och titlar var vardagsmat, säger han.
– Det var fantastiskt att ta en pallplats. Det var stort, men det var också något som jag hade räknat med.
Han påpekar att idag hade en pallplats betytt ungefär en miljon gånger mer än vad den gjorde då.

I går var det 40 år sedan John Watson, McLaren vann USA:s GP på Long Beach och det var en otrolig uppkörning. 1983 vann han från startplats 22 och det rekordet lär inte Max Verstappen kunna slå.

Numera startar bara 20 förare i Formel 1.

Nu är vi inne på motoGP, men jag skrev om irritationen efter premiären och Marc Marquez missar tävlingen i Argentina. Han har en fraktur i högerhanden och måste opereras. Därmed får han tjäna sitt straff vid nästa race,.
Inte heller Enea Bastianini tävlar i Sydamerika.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB