Startsida / Inlägg

Leclerc straffas inför Saudiarabien GP

av Anna Andersson

Charles Leclerc bröt i F1-premiären i Bahrain.
Nu bestraffas han inför Saudiarabien GP i Formel 1.

Årets första gridbestraffning går till Ferrari och Charles Leclerc, han tvingades bryta i Bahrain sedan styrelektroniken (CE) fallerat och nu behövs det göras ett extra byte. Det ger tio platsers nedflyttning i starten av Saudiarabien GP i Formel 1.

– Vi drabbades av två problem i Bahrain, ett redan på morgonen innan racet och ett under racet. Tyvärr var det CE vid båda tillfällena och det är någonting som aldrig har inträffat tidigare, säger Vasseur i en kommentar.
– Jag hoppas att vi nu har kontroll på det. Vi har gjort en grundlig analys, men tyvärr måste vi ta bestraffningen i Saudiarabien GP, vi får bara använda två på en säsong och de använde vi redan under premiärhelgen.

Stallet har också bytt batteri (ES), men där är det tillåtet med två byten per förare under en säsong.

Saudiarabien GP i Formel 1 2023
Charles Leclerc (AP/TT)

För Ferrari och Leclerc börjar alltså säsongen med en riktig smäll, noll poäng i premiären och sedan säsongens första gridbestraffning, minus tio platser, i helg nummer två.

När vi är inne på Ferrari och F1. Det snackas mycket om personalförändringen hos Ferrari och nu har Frederic Vasseur uttalat sig.
– Det är oundvikligt. Det finns folk som jobbat nära Mattia (Binotto) och som vill lämna och det stör mig inte, säger Ferraris nya stallchef till AutoHebdo.
– Jag kan inte förstå att ett team blir måltavla efter ett lopp. Bara för att man inte vinner ett race är man inte ute ur VM-kampen.
Han syftar på att säsongen är lång, 23 lopp varav sex sprintlopp.
Vi pratade om Ferrari och situationen där i veckans F1-podd, Plattan i Mattan. Jag skrev också om det i gårdagens blogg där det också var en guide till F1 i Saudiarabien 2023.

Saudiarabien GP i Formel 1 – förändringar

Ifjol såg vi en fruktansvärd smäll i kvalet till Saudiarabien GP. Mick Schumacher kraschade sin Haas. Det är någonting som Netflix serie Drive to Survive lägger en stor vikt vid och som även var en av orsakerna till konflikten med stallchef Günther Steiner. Steiner har för övrigt inte lagt den åt sidan än, utan jämförde Mick Schumacher med en död häst tidigare i veckan.

I alla fall har arrangören gjort flera ändringar på den ultrasnabba stadsbanan i Saudiarabien. I kurva 8, 10, 14, 20 och 23 för att förarna ska kunna ha en bättre sikt i utgången av kurvan, där var körde de nästan blint tidigare.

– Jag hoppas att förhållanden har förbättrats för oss förare. Det var verkligen farligt på ett par ställen, säger världs mästare Max Verstappen som också vann i fjol.
– Det är verkligen en häftig statsbana och jag tror att denna höghastighetsbana kommer att passa vår bil.

En annan förändring som genomförts är en justering av den tredje DRS-zonen. Där såg vi ett ”katt och råtta-lek” mellan Verstappen och Leclerc ifjol. FIA har nu kortat ner den zonen med 27 meter och flyttat aktiveringspunkten till precis bakom apex i kurva 27.

För övrigt var det 33 omkörningar under Saudiarabien GP i Formel 1 förra året, 27 året innan. Lewis Hamilton gjorde nio av dem ( 2 år 2021 och 7 2022), Lando Norris sex ( 2/4) samt Valtteri Bottas fem (3 och 2).

Saudiarabien GP i Formel 1
Ferraris banskiss med DRS-zoner inför Saudiarabien GP i Formel 1 2023

Kort om F1

Frederic Brousseau är ny COO hos Williams. Han har tidigare arbetat med luftfarkoster, vilket omfattar både flygplan som rymdfarkoster.

F1 har förlängt kontraktet med Red Bull Ring och ska köra i Österrike i minst fyra år till.

Michelle Yeoh, 60, blev historisk när hon tog emot pris för bästa huvudroll under Oscarsgalan. Hon är den första kvinnan, som definierar sig som asiatisk som har tagit emot den statyetten. Hon gjorde det för rollen i filmen ”Everything everywhere all at once”.
Varför skriver jag om det här?
Jo, för hon är förlovad med Jean Todt, tidigare stallchef hos Ferrari och även president hos FIA. Paret träffades under Kinas GP 2004 och har varit förlovade sedan 2005.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB