Startsida / Inlägg

Steiners hårda ord mot Schumacher

av Anna Andersson

Racevecka och det är dags för säsongens andra deltävling F1 i Saudiarabien.

Ifjol var det en av årets absolut främsta race och fajten mellan Red Bulls Max Verstappen och Ferraris Charles Leclerc var magnifik. Den kommer jag att påminna om längre ner i inlägget. Nu till veckans snackis.

Günter Steiner fortsätter sina verbala smockor mot Mick Schumacher.

– Man kan inte slå på en död häst, säger Haas stallchef.

Mick Schumacher F1
Mick Schumacher kraschade sin bil i Monaco GP i Formel 1 (TT)

Mick Schumacher, son till den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher, fick i vintras lämna Haas efter två säsonger. Han tog sina första poäng under fjolåret, men det räckte inte för en fortsättning i teamet.

Kraschade i Saudiarabien GP i Formel 1

Hans säsongsstart 2022, då han kraschade i Saudiarabien och Monaco, var för kostsam i förhållande till de poäng han körde in. Alla som har sett säsong fem av Drive to Survive vet hur Steiner skakar på huvudet när Schumacher vid ett tillfälle frågar om hur hans bromsar är.

– Han oroar sig över att han överhettar bromsarna? För i h-vete. Han är så jävla långsam att han inte ens behöver bromsarna, ryter Steiner.

TV-favoriten Steiner påpekar sedan att han säger mycket i stundens hetta.

–  I en sådan racesituation är det som om du är hög på droger, vet du. Du säger saker du inte hade sagt om du hade tänkt klart. En timme senare hade du gjort saker på ett helt annat sätt, säger Steiner till Netflix.

Men när det gäller Schumacher ärHaas stallchef än i dag säker på att han tog sätt beslut när han bytte Schumacher mot den betydligt äldre och mer erfarna Nico Hülkenberg.

– Det är inte lätt att ha en Schumacher i teamet, som ni kan förstå. Han är väldigt mogen i den här situationen, han var inte lyckling. Jag skulle säga att han såg vad som var på väg. Mick är en smart grabb och han var här i två år, säger Steiner till brittiska inews.

– Men vi fick inte vad vi ville ha, jag behövde göra några förändringar. Du kan inte slå på en död häst.

Mick Schumacher är i dag test- och reservförare hos Mercedes F1.

Mick Schumacher inför F1 i Saudiarabien
Mick Schumacher nu hos Mercedes (Mercedes)

 F1 i Saudiarabien – dueller vi minns

Då kikar vi mot helgens Grand Prix, F1 i Saudiarabien och går tillbaka i ett år.

En annan mycket minnesvärd fajt hittar vi under Saudiarabien GP 2021.Valtteri Bottas i Mercedes mot Esteban Ocon, Alpine. Detta är också Formel 1 av mycket hög klass.

Tider för Formel 1 i Saudiarabien – Jeddah

Nu laddar vi återigen för race, nu i Jeddah i Saudiarabien. Det sägs vara årets snabbaste stadslopp och i morgon får du en heltäckande guide.

Formel 1 i Saudiarabien
Charles Leclerc i Saudiarabien 2022, han var tvåa bakom Max Verstappen (AP/TT)

Detta är tiderna som gäller för F1 i Saudiarabien:

Fredag 17.3
Träning 1 kl 14.30
Träning 2 kl 18.00

Lördag 18.3
Träning 3 kl 14.30
Kval kl 18.00

Söndag 19.3
Saudiarabien GP i Formel 1 startar klockan 18.00

Det gör att för dig som vill känna dig lite extra förberedd är det läge att kolla in träning 2, då är förhållandena mest lika vad vi ser på kval och race.

Kort inför F1 i Saudiarabien

Lite annan kul statistik. Sedan 2018, då Sebastian Vettel vann säsongens två inledande lopp, är det ingen förare som vunnit både lopp ett och två, men å andra sidan gav det inte Vettel så himla mycket eftersom Lewis Hamilton vann VM-titeln.
Red Bull har inte heller startat säsongen med två segrar sedan 2011. Då var det också Sebastian Vettel som inledde säsongen med två viktorior, i Australien och Malaysia.

Funderar du över när Formel 3 och Dino Beganovic kör, så kan du ta det lite lugnt. De har tävlingsledigt och tävlar först i Australien den första helgen i april. Även IndyCar har en racefri helg, de väntar på tävlingen på ovalen i Texas samma helg.
I gårdagens blogg skrev jag för övrigt om unga svenska förare som väljer IndyCar före F1. Läs mer om Joel Granfors och hans kollegor här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB