Startsida / Inlägg

Russell efter F1 i Bahrain: Red Bull vinner alla lopp

av Anna Andersson

Efter F1 i Bahrain är George Russell säker. Red Bull vinner VM.

– Jag slår vad. De vinner alla lopp i år, säger han.

F1 i Bahrain 2023
Red Bulls Max Verstappen vann F1 i Bahrain 2023. (AP/TT)

Red Bull dominerade F1-premiären i Bahrain 2023, Max Verstappen vann före Sergio Perez. Ferrari var på gång men återigen var det problem med tillförlitligheten och Charles Leclerc bröt.

Noll poäng på det kontot. Mer om loppet läser du här.

Mercedes var långt efter och George Russell var tydlig.

– Red Bull har redan en hand på VM-pokalen, jag tror inte att det är något stall som kan konkurrera med dem. Jag utgår i från att de vinner, säger han efter premiären.

– Vi saknar fart, jag tycker inte att man måste skönmåla det. Det avstånd vi har till Red Bull är för stort.

Han blev intebara från körd av Red Bull utan också omkörd av Aston Martin och Fernando Alonso som har samma motor från Mercedes. Ett team som var sist för ett år sedan, men gjort en strålande comeback.

F1 i Bahrain 2023
Aston Martins Fernando Alonso kör om George Russell under F1 i Bahrain (TT)

Red Bull dominerade F1 i Bahrain

Redan inför premiären sa hans stallchef Toto Wolff samma sak. Han påpekade att Mercedes W14 har problem och att han anser att Mercedes måste överge hela konceptet.

– Vi måste inse att vi, även om vi vann ett lopp, låg fem tiondelar efter och den skillnaden är det fortfarande, säger Wolff till tyska Sky.

– Vi har inte hämtat in avståndet och inte förbättrat oss. Jag tror att vi måste gå åt ett annat håll.

Mercedes stallchef påpekar att stallet har gjort det bästa man kunnat under de senaste tre månaderna.

– Men så kommer det tillfället  när man tar ut klockan och den visar att det inte räcker. Vi måste fundera över vilka lösningar som finns, vad vi kan göra, säger Mercedes stallchef.

Teamet som dominerade F1 mellan 2014 och 2020 har, sedan den nya regeländringen 2022, inte varit i närheten av att kunna utmana Red Bull. Mercedes valde ett annat koncept än sina konkurrenter och det har inte varit framgångsrikt.

– Jag tror inte att det paket som vi har kommer att kunna konkurrera med dem heller, säger Wolff.

– Vi behöver göra en omstart av bilen och det kommer vi att göra.

Då kommer Mercedes uppdatering

Stallet planerar en rejäl uppdatering till Imola den 21 maj, det är säsongens sjätte lopp. I det här läget har Mercedes lite tur att det är ett långt uppehåll mellan tävling tre och fyra eftersom Kinas GP har ställts in.

– Vi måste ta ett möte med ingenjörerna, de har inte några politiskt korrekta svar, ingenting är skyddat. Vi måste bestämma oss för vilken inriktning vi ska utveckla bilen så att vi kan vara med och konkurrera om segrar igen, säger Wolff.

– Jag är säker på att vi fortfarande kan nå dit att vi kan vinna lopp i år.

Han ser Aston Martin, som tog en tredjeplats med Fernando Alonso, som ett lovande exempel.

– Hade det varit hjulupphängningen hade Aston Martin haft samma problem. Var förlorar vi farten? I kurva 5, 6 och 7. Det är okej i de andra kurvorna och på rakan, hävdar Wolff.

– Det som Aston Martin har gjort är imponerande, de har hittat två sekunder på sex månader även om deras bil har samma grund som vår. De har samma motor, samma växellåda, samma vindtunnel. Det finns så många paralleller och vi måste erkänna att de har gjort ett fantatsiskt jobb.

Max Verstappen är den första förare sedan Nico Rosberg 2015/2016 som vunnit säsongens sista race och även säsongens första. Rosberg vann också VM-titeln 2016, men sedan dess har det hängt en förbannelse över den förare som vunnit premiären.

Mer om det läser du här.

Svenska framgångar i IndyCar och Formel 3

Marcus Ericsson vann premiären av Indycar och Dino Beganovic startade Formel 3 med en pallplats. Han tog en  fjärdeplats i säsongens inledande sprintrace på lördagen, vär han var bästa rookie. I söndagens featurerace klättrade han från åttonde startruta fram till plats tre.

– Det här är en väldigt bra start på säsongen, och jag är nöjd med hur hela F3-premiären har fungerat rent generellt, säger Dino Beganovic som tillhör Ferraris förarakademi.

– Det är fantastiskt att åka härifrån med en fjärde- och en tredjeplats. Det är definitivt något vi kan bygga vidare på. Jag kände mig hemma i bilen direkt, så stort tack till teamet som har gjort den här övergången så smidig det bara går. Efter den första tävlingshelgen är han trea i mästerskapet, fyra poäng från ledningen.

Dino Beganovic I Formel 3
Dino Beganovic i Formel 3 (Prema)

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB