Startsida / Inlägg

F1: Förarna som varit sist flest gånger

av Anna Andersson

Lewis Hamilton har vunnit 103 GP-lopp. Han är den förare i F1 som vunnit flest lopp av alla.
Men vem är oftast sist i Formel 1?
Det är en annan och ganska spännande diskussion.
Tyska motorsporttotal.com har tittat igenom F1-historien och gått igenom vilka förare som oftast har varit på sista plats. Inte de som har brutit loppen utan vem som har kört 90 % av loppet och enligt Formel 1 har tagit den sista placeringen i racet.
För bland de tio placeringarna hittar vi två världsmästare – och båda har tävlat för samma stall.

Fernando Alonso F1
Fernando Alonso i en McLaren 2018. (AP)

#9 (10 sistaplatser i F1)

Tio förare har tagit tio sistaplatser i Formel 1, en av dem är Fernando Alonso, Spanien, som inledde sin karriär hos bottenstallet Minardi. Även hos McLaren-Honda samlade han på sistaplatser. Å andra sidan är han också den förare som har kört flest lopp av alla i F1-historien. Han har också vunnit två VM-titlar och har i år tagit flera pallplatser för Aston Martin.

Årets VM-tabell 2023

Michele Alboreto, Italien, körde 200 lopp i Formel 1 och samlade på sig många sistaplatser, men det hade kunnat vara fler. Under åren hos Footwork, Lola och Minardi missade han att kvala in till söndagens lopp och bröt ett antal eftersom tillförlitligheten inte var vad den skulle.

Kevin Magnussen, Danmark, startade karriär med en pallplats för McLaren. Under åren hos Haas har han samlat på sig flera sistaplatser och finns därför med på listan.

Takuma Sato, Japan, har vunnit Indy 500 vid två tillfällen, men i F1 tävlade han för Jordan och även Super Aguri där han körde med en fyra år gammal bil.

Christian Albers, Nederländerna, körde två och ett halvt år i F1 för Minardi, Midland och Spyker. Han lyckades ta en femteplats vid skandalloppet i USA 2005 när det bara var bilar med Bridgestones däck som tävlade.

Nikita Mazepin, Ryssland, samlade på sig tio sistaplatser under sin enda säsong i F1. Då körde han också en Haas och hans enda konkurrent var kollegan Mick Schumacher.

Jenson Button F1
Jenson Button i en Honda år 2007. Här på Spa (AP/TT)

#5 (12 sistaplatser )

Jenson Button, Storbritannien, har visserligen vunnit en VM-titel 2009, men han körde också för Honda (Earthtcar) och McLaren-Honda. Där blev det inga framskjutna placeringar.
Lance Stroll, Kanada, numera tävlar han för Aston Martin, men under åren hos Williams samlade han på sig ett antal sistaplatser.

Robert Kubica, Polen, gjorde starka resultat hos BMW, var klar för Renault och på väg mot Ferrari, men efter hans rallyolycka 2011 drabbades han av svåra skador i sin högra harm. Han gjorde comeback i F1, och hos Williams, nio år efter sitt senare lopp, men hade nedsatt rörlighet och en bil som inte levererade. Det gjorde att hans statistik försämrades.

Narain Karthikeyan, Indien. Han var den första föraren från Indien i F1 och tog faktiskt en fjärdeplats i skandalloppet i USA 2005, men annars var det inte mycket att hurra för. I deltävlingen i Valencia 2011 slutade han på plats 24. Det är det sämsta resultat som en F1-förare någonsin har haft.

#4 (13 sistaplatser i F1)

Jonathan Palmer, Storbritannien, är pappa till Jolyon Palmer som också tävlade i F1. Jonathan körde för Williams, RAM, Zakspeed och Tyrell 1983-1989, men utan större framgång. Det tog honom fyra år att ta en enda poäng.

Jarno Trulli F1
Lotus förare Jarno Trulli år 2011. (AP/TT)

#3 (14 sistaplatser i Formel 1)

Jarno Trulli, Italien, hade en tuff inledning hos stall som Minardi och Prost och i slutet även hos Lotus, men hos Toyota och Renault låg han högre upp i resultatlistan. Vi minns honom också för det berömda ”Trull-tåget”. Gjorde han ett bra kval var han oerhört svår att köra om. Han kunde vara bred som en ladugårdsdörr och hade han inte varit det hade han mycket väl kunnat leda den här listan.

Giancarlo Fisichella F1
Giancarlo Fisichella kraschar i kurva 10 i Singapore 2008 (AP/TT))

#1 (15 sistaplatser i F1)

Giancarlo Fisichella, Italien, startade hos Minardi och avslutade hos Force India. Där plockade han många sistaplatser, bortsett från när han 2009 överraskade med plats 2 på Spa. Samma år avslutade han karriären hos Ferrari där han ersatte Luca Badoer, som i sin tur ersatte den skadade Felipe Massa. Massa träffades i huvudet av en metallfjäder under tävlingshelgen i Ungern och behövde tid att återhämta sig.

Max Chilton F1
Marcus Ericsson (Caterham-Renault) ligger före Max Chilton (Marussia-Ferrari) under GP-loppet i Bahrain 2014 (TT)

Max Chilton, Storbritannien

Han är kungen av sistaplatserna. Giancarlo Fisichella nådde upp till 15 sistaplatser på 229 lopp. Max Chilton var sist vid 15 tillfällen och körde 35 lopp i Formel 1, han gick dessutom i mål i var och ett av sina 25 första lopp.
Han tävlade för Marussia, men var långsammare än kollegan Jules Bianchi.
Efter F1 har Chilton tävlat i IndyCar. Där återfinns nu Marcus Ericsson och han leder mästerskapet efter helgens tävling på Long Beach.

 

Fotnot: Här är de tio förarna som varit sist i resultatlistan vid flest tillfällen under F1-historien, men brutna lopp noteras inte i statistiken. Notera dock att det numera körs fler lopp vilket gör att det finns fler förare från 2000-talet med än från tidigare generationer. Listan har tagit fram av motorsporttotal.com.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB