Startsida / Inlägg

Marcus Ericsson leder IndyCar

av Anna Andersson

Marcus Ericsson leder IndyCar. Efter en tredjeplats i Long Beach har han ledningen i det amerikanska mästerskapet.

Marcus Ericsson IndyCar
Marcus Ericsson tävlar i IndyCar (Penske)

Inför helgens deltävling i Karlifornien pratade vi om mardrömsbanan, där Marcus Ericsson tvingades bryta i fjol. I år startade han från första led och trots problem behöll han en bra placering in i mål. Nu har han tagit två pallplatser på tre lopp.

– Det var bra helg, vi hade farten för att kunna vinna men jag var involverad i en incdent med Pat O´Ward där flera förare drabbades. Jag fick skador på framvingen och tappade ett par positioner, säger Marcus Ericsson till Viaplay efter loppet.

Pat O´Ward gjorde ett misstag i kurva 8 på varv 26 av 85 och den tilltrasslade situationen ställde till det för flera förare. Även om Ericsson var nere på plats sju lyckades han komma tillbaka och i slutet av racet körde han upp sig på en pallplats.

– Jag fick jaga ledarna i slutet av loppet och det lyckades.

Marcus Ericsson leder IndyCar

Ericsson vann premiären tidigare i år, var åtta i Texas och nu trea på Long Beach. Det gör att han leder mästerskapet.

– Det handlar om att vara jämn under hela året, säger Ericsson.

– Vi hade en dålig helg i Texas, men jag var ändå åtta. Här råkade vi ut för lite trassel, men kunde ändå hålla oss undan de större problemen och se till att vi var kvar och körde upp oss till en pallplats. Det är så man vinner mästerskap och det är så vi ska fortsätta denhär säsongen.

Det återstår ytterliga ett lopp i april, sedan väntar Month of May med Indianapolis GP och den 107:e upplagan av Indy 500. Den tävlingen  vann Marcus Ericsson 2022 och då fick han dubbla poäng, det är borttaget till årets säsong.

– Jag längtar efter att få komma tillbaka dit som mästare, efter Month of May och jag kan knappt vänta på att det är dags.

Acura Grand Prix of Long Beach vanns av Kyle Kirkwood, Andretti Autosport, som också hade pole positon och hans teamkollega Romain Grosjean slutade tvåa. Det var Kirkwoods första seger i IndyCar.

– Jag är verkligen överlycklig just nu, säger Kyle Kirkwood.

Andretti Autosports bilar slutade etta, tvåa och fyra i loppet. Felix Rosenqvist gjorde också ett bra lopp och slutade på plats sju. Han kom till Long Beach efter en motig start på säsongen med kostsamma incidenter i de två inledande racen, men fick denna gång en relativt okomplicerad resa i topp tio från start till mål.

– Det handlade mycket om att spara bränsle idag, förklarar Felix Rosenqvist som är 16:e man i tabellen.

– Jag fastnade lite bakom andra bilar på den första stinten, men sedan gjorde vi en riktigt stark avslutning på den andra och tredje och lyckades ta några placeringar. Allt som allt har det varit en kul helg, bra racing, och framför allt skönt att få med sig ganska många viktiga poäng härifrån.

Nästa deltävling avgörs på Barber Motorsport Park i Alabama den 30 april.

Resultat Long Beach.

Här är kalendern till IndyCar.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB