Startsida / Inlägg

F1 någon millimeter från katastrof: Helt galet!

av Anna Andersson

F1 var ett par millimeter från en katastrof i Baku. Funktionärer befann sig på depårakan när Esteban Ocon gjorde sitt  sista depåstopp under F1-loppet i Baku.

– Hade jag missat bromspunkten hade det slutat med en stor katastrof, säger Alpines förare.

Det var helt galet.

F1 i Baku, Esteban Ocon
Esteban Ocon (Alpine)

Esteban Ocon, Alpine, och Nico Hülkenberg, Haas, valde att starta F1 i Baku med hårda däck och både två hängde kvar på de däcken under nästan hela loppet. De väntade på en rödflagg eller ytterligare en säkerhetsbil.

Men det kom aldrig.

Därför körde Ocon in i depån när funtionärerna förberedde sig för att fira Sergio Perez seger för Red Bull, Max Verstappens andraplats och Charles Leclerc, som tog sin första pallplats för Ferrari under årets säsong. Det stod inte bara en människa på körbanan i depån. Flera personer rörde sig på depårakan och fick kasta sig åt sidan för att inte bli träffade av Ocon som körde in i depån för sitt obligatoriska depåstopp. Han hade inte gjort något stopp och måste enligt reglerna göra det.

– Jag förstår inte varför de börjar med förberedelserna för segerceremonin innan loppet är avslutat. Det var ett varv kvar att köra och det fanns förare på banan som inte hade varit i depå, säger Esteban Ocon när han pratar med media efter loppet.

– Det är galet.

Funktionärerna befann sig någon millieter från en F1-bil i rörelse och situationen hade kunnat sluta i en katastrof för Formel 1.

F1 nära katastrof i depån

Fransmannen Ocon påtalar att situationen hade kunnat sluta riktigt illa.

– Vi måste prata om detta. Detta vill vi inte se igen. Det var väldigt tajt, säger han.

– Jag behövde släppa på gasen. Hade jag missat bromspunkten hade det slutat med en stor katastrof. Det var helt galet, säger han

F1 har granskat situationen, men anser att det inte är ovanligt att det befinner sig  människor på depårakan strax innan ett ett lopp avslutats. De har nu gått igenom situationen med berörda personer så att det inte ska inträffa igen.

”FIA:s representanter är ångerfulla över vad som hänt och påtalar att det itne ska hände igen vid nästa GP. ”

Detta är dock andra gången det inträffar, det var nästan lika nära en katastrog i Australien 2022. Då väntade Williams Alex Albon in på det sista varvet innan han gjorde sitt obligatoriska, enda, depåstopp.

Kort om Formel 1 i Baku

Helmut Marko F1
Helmut Marko, Red Bull ( TT)

Red Bulls motorsportkonsult Helmut Marko har fyllt 80 år. Han firade med en dubbelseger i Baku och kommer inte att trappa ner.

19 pole positions för Charles Leclerc, fyra segrar. Den statistiken är allt annat än imponerande. Han har inte vunnit något av de åtta senaste loppen som han har haft pole positions.

Mercedes vaknade upp i den verkliga världen, deras bilar slutade sexa och åtta.

– När vi får ordningen på plattformen till W14 kanske vi kan utmana Red Bull, säger stallchef Toto Wolff till motorsporttotal.com.

– Men vi måste hålla förväntningarna inom sina ramar.

Stallet räknar med nya uppdateringar till tävlingen på Imola i slutet av maj.

Max Verstappen är inte nöjd med sin andraplats och anser att hans stall måste se över situationen med säkerhetsbilen. Det faktum att han gick i depå efter det att AlphaTauris Nyck de Vries vidrört muren, men innan säkerhetsbilen kom ut. Enligt Verstappen förstörde det beslutet hans lopp och troligen var det också anledningen till att hans kollega ( som gick i depå när säkerhetsbilen var på banan) vann loppet. Mer om F1 i Baku läser du här.  Redan tidigare i veckan påtalade Verstappen att han kan ifrågasätta sin framtid i Formel 1.

Sergio Perez har nu tagit sex F1-segrar, två av dem i Baku. Ingen annan förare har vunnit två GP-lopp i Baku, Perez har även en sprintseger. Perez har vinnit mer än 83 procent av sina segrar på just stadsbanor. Här är resultatet från F1 i Baku.

Genom att klicka på länken ovan kan du hitta alla helgens resultat, från träning, till kval, sprint och GP.

I VM-sammandraget leder fortfarande Max Verstappen, han är sex poäng före Perez  när Formel 1 reser vidare till USA och Miami för en tävling nästa helg.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB