Startsida / Inlägg

Inför Miami GP i F1: Skarpaste hjärnan förlänger

av Anna Andersson

Han anses vara Formel 1:s skarpaste hjärna och han stannar kvar. Inför Miami GP i F1 förlänger Adrian Newey sitt kontrakt med Red Bull.

Miami GP i F1
Max Verstappen leder VM inför Miami GP i F1 (AP -TT)

Det sägs att Newey är en av få människor som faktiskt kan se hur luften rör sig kring en F1-bil. Enligt Red Bulls stallchef Chritian Horner är han ett av de bärande fundamenten i Red Bulls satsning på F1. Och han kommer att stanna kvar.

Adrian Newey stannar i F1

Adrian Newey hade vunnit titlar med både Williams och McLaren när han värvades till Red Bull år 2006. Han har sedan designat ytterligare sex bilar som har vunnit VM i Formel 1. 2010-2013 med Sebastian Vettel och de två senaste åren med Max Verstappen. Enligt motorsport.com har 64-årige Newey nu förlängt kontraktet med flera år.

– Adrian är expert inom väldigt många områden. Vi kan dra nytta av hans enorma erfarenheter och stora kunskaper, samtidigt som han är väldigt duktig på att arbeta med unga medarbetare, säger Christian Horner till motorsporttotal.com.

Adrian Newey inför Miami GP i F1
Adrian Newey, teknisk chef hos Red Bull, han har förlängt kontraktet (AP-TT)

Newey, som fortfarande tecknar sin design med penna på ett papper kommer att vara viktig för stallet inför 2026, när det sker en ny förändring av motorreglerna.
– Adrian är en väldigt kompetent ingenjör även när det handlar om konceptet kring en förbränningsmotor. Han ser hur han står bakom ett koncept och förstår den långsiktiga potentialen, säger Horner.

2026 införs nya motorregler, som bland annat innebär att hälften av energin kommer från en elmotor och den andra hälften från en förbränningsmotor som enbart använder fossilfria bränslen. Det nya avtalet med Newey är ett positivt besked för Red Bull och kommer ett par dagar efter det att Max Verstappen ifrågasatte sin framtid i Formel 1.

I avsnitt #58 av vår F1-podd Plattan i Mattan, pratade vi med Christian Arnell. Under flera år arbetade han nära Adrian Newey hos Red Bull och han ger en bra inblick i arbetet på en F1-fabrik.

Senaste snacket inom Formel 1

McLaren erkänner att stallet offrade sprinten i Baku.
– Vår huvuduppgift var att komma i mål bakom de fyra främsta bilarna i Baku och det klarade vi. Därmed är vi nöjda, säger stallchef Andrea Stella.
– I de kommande racen ser vi om våra förbättringar enbart hade med banan att göra eller om vi verkligen har tagit ett kliv framåt.

Aston Martin hade problem med DRS:en i Baku, men räknar med att ha en permanent lösning på plats till Miami GP.

Red Bull har en positiv känsla inför Miami GP i F1.
– Vi vann ifjol och är medvetna om att vi har ett paket som vi kan slåss om en seger. Allt måste fungera, framförallt i kvalet, säger Helmut Marko till ORF.
– Det är inte lika lätt att köra om där som i Baku och vi måste se till att vi kan nå samma fart som Ferrari i kvalet.

Red Bull har vunnit samtliga lopp i går, förra helgen vann Sergio Perez både sprint och kval och han är sex poäng efter Max Verstappen i VM.

Ifjol var Miami GP i F1 den mest uppsnackade F1-banan i kalendern. Det är en tillfällig stadsbana som byggdes till 2022, men som känns permanent med en konstgjord marina. Allt är beläget centralt i Miami intill, Hard Rock Stadium i Miami Gardens där NFL-laget Miami Dolphins spelar.
I morgon får du en guide och statistik inför helgen, här är tiderna.

Miami GP i F1 – alla tider

Fredag 5 maj:
Träning 1 kl 20.30-21.30
Träning 2 kl 00.00-01.00
Lördag 6 maj:
Träning 3 kl 18.30-19-30
Kval kl 22.00-23.00
7 maj
Miami GP i F1 kl 21.30

IndyCar tävlade i söndage. Marcus Ericsson behåller ledningen i mästerskapet ( tre poäng före Pat O´Ward) även om detta inte var något av hans bästa tävlingshelger. Han slutade tia på Barber Motorsports Park. Felix Rosenqvist var nia i tävlingen som vanns av Scott McLaughlin. Nästa deltävling är Indy GP den andra helgen i maj – nu ligger fokus på Month of May och Indy 500 den sista söndagen i maj.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB