Startsida / Inlägg

F1 i Baku: Nytt koncept för sprinten

av Anna Andersson

F1 i Baku är starten för ett nytt koncept.

Formel 1 förändrar sina sprinthelger.

F1 i Baku
Sergio Perez älskar stadsbanor. Ifjol var han tvåa under F1 i Baku 2022. (AP-TT)

I år kommer Formel 1 att köra sex sprinter, den första blir under F1 i Baku den här helgen och under april har teamen varit intresserade att satsa på ett nytt sprintkoncept. De vill bland annat ta bort den meningslösa andra träningen under lördagen.

Nu är schemat för F1 i Baku klart. Det blir ett kval under fredagen som kommer att fastställa startordingen för söndagens GP-lopp i Azerbajdzjan.

F1 i Baku – nytt koncept för sprint

Under lördagen blir det ett separat kval som ska fastställa startordningen för sprinten. Det blir en slags sprint shoot-out som kommer att genomföras enligt systemet Q1, Q2 och Q3. Varje sektion är kortare än vid ett normalt kval och däcken är förutbestämda.

I Q1 använder bilarna mediumdäcken och de kör i 12 minuter. Q2 är tio minuter lång och körs också med mediumdäcken. Q3 är åtta minuter lång och då ska förarna använda sig av mjuka däck.

F1-kommissionen är överens om dessa förändringar och skriver i en kommentar:

Ändringarna sker efter den feedback vi har fått från fans, förare, media och TV-producenter. De vill göra detta till en fristående del under helgen och på så sätt kan vi lösa problemet med att förare försöker att hålla sin position under majoriteten av sprinten, eftersom de inte vill riskera sin startplats för söndagens GP.

Data visar att antalet tv-tittare ökar under de fredagar när vi har action på banan, jämfört med när det bara är träning. Förändringen gör att vi under sprinten har tre tävlingsdagar istället för två, som vi har under normala förhållanden.

Formel  1 förändrar – men poängen är de samma

Även i fortsättningen delas poäng ut till de åtta främsta förarna i sprinten ( 8-7-6-5-4-3-2-1) och i GP-loppet är det precis som vanligt, poäng till topp tio.

Detta gör att det från och med denna helg bara blir en träning under sprinthelgerna och det kommer naturligtvis att påverka stallen som annars har tre träningar inför ett GP. Nu har stallen ett pass på sig att hitta rätt set-up för hela helgen för i samband med fredagens kval går bilarna in i Parc Ferme och teamen får inte göra några större förändringar på dem.

Tidsschemat ligger kvar.

F1 i Baku
Lando Norris under F1 i Baku 2022. (AP-TT)

F1 i Baku – tiderna som gäller:

28 april:

11.30-12.30 Träning 1

15.00-16.00 Kval till Azerbajdzjan GP

29 april:

10.30-11.14 Shot-out  – kval till sprinten

15.30-16.00 SPRINT ( 100 km)

30 april

F1 i Baku startar klockan 13.00

F1 kommer att köra ytterligare fem sprinter under säsongen 2023. Det är i Österrike, Belgien, Qatar, USA (COTA) och Brasilien.

Här är hela kalendern för F1 2023

Vad tycker du om det nya förslaget? Precis som vanligt kommer jag att rapportera live under tävlingshelgen. Du följer mig och kan också kommentera i F1-live.

I veckan fick jag också vara med i Sportbladet Daily och prata om Michael Schumacher. Den stora frågan är som vanligt, hur mår han – egentligen.

I morgon får du en guide inför helgen och det kommer ettnytt spännande avsitt av vår F1-podd. Denna gång går vi helt utanför sportens normala ramar och pratar om sportwashing och hur F1 hamnade i Baku.

 

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB