Startsida / Inlägg

F1-stjärnan Lewis Hamilton om den ständiga kampen

av Anna Andersson

F1-föraren Lewis Hamilton tar ställning i kampen för mångfald,  jämställdhet och människors lika värde.
– Jag kommer alltid att stå upp för det jag tror på, även om det leder till min död, säger Mercedes F1-förare.

Lewis Hamilton F1
Mercedes Lewis Hamilton har vunnit sju VM-titlar i F1 (AP/TT)

Som förare har Lewis Hamilton vunnit sju VM-titlar i Formel 1. Han har nu kört för Mercedes i tio år och i ett inlägg på stallets Youtubekanal reflekterar han över de tio år som gått.

I filmen beräyttar han om sin nära relation med Niki Lauda, som avled i maj 2019. Han berättar om sin tajta relation till Valtteri Bottas och att de fortfarande reser till tävlingar tillsammans. Han berättar också att de flesta, även hans pappa, avrådde honom från att byta från McLaren till Mercedes. Lewis Hamilton berättar också om vilka problem han hade under sin första säsong i stallet. År 2013.

Lewis Hamilton och Sebastian Vettel visar F1

Lewis Hamilton F1
Lewis Hamilton och Sebastian Vettel, då hos Ferrari, protesterar mot rasismen under 2020 (TT-AP)

Men han berättar också om sin tacksamhet mot Sebastian Vettel som under 2020 stod bredvid honom i kampen mot rasism och för människors lika värde och om hur han glatt sig åt att se hur tysken under sina två sista år i F1 valde att ta ställning för saker som rör mänskliga rättigheter, den fria kärleken och vår miljö.

– Vi stod där arm i arm och folk sa att politik är inte sport, men detta är inte politik. Det är mänskliga rättigheter, alla har rätt att bli behandlade jämlikt, säger han.

– Vi har denhär enorma plattformen och den ska användas till bra saker, till att inspirera och uppmuntra människor. Framförallt när det finns så mycket negativitet där ute. Så jag är väldigt tacksam för att Seb stod där, bredvid mig.

Han berättar också om varför han arbetade så aktivt med #Weraceasone under 2020 och 2021, samt tog fler andra initiativ.

– Jag vet att det låter galet, men jag kände att jag behövde göra något för att visa människor att det är viktigt att ta tag i de ämnena. Jag vill skaka om hos makthavarna och ge dem känslan av att de måste ta de här samtalen om att förändra saker, för det ger deras land en negativ klang, säger Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton F1
Mercedes Lewis Hamilton inför F1-premiären i Bahrain 2023. (AP-TT)

Lewis Hamilton om sitt arbete för människors lika värde

Han förklarar också varför han valde att tävla med en regnbågsfärgad hjälm i Qatar 2021, vilket inte ansågs passande.
– Jag har alltid tagit risker. Jag kommer att fortsätta med det, oavsett om de sätter mig i fängelse eller inte. Det spelar ingen roll vad de gör.Jag kommer alltid att stå upp för det jag tror på, även om det leder till min död, säger han.
– För mig är det helt oförståligt att vi fortfarande lever i en tid där så många länder, framförallt i Mellanöstern, har sådana problem med mänskliga rättigheter.
Hans engagemang gav honom också extra motivation. Han visste att en plats på pallen skulle ge de frågor han brinner för ännu större uppmärksamhet:
– Under loppet drevs jag av att jag måste vinna för att det ska få så stor effekt som möjligt och det lyckades jag med, säger han.
– Jag gjorde det och jag vann.

Lewis Hamilton kom till McLaren 2007, vann VM-titeln där 2008 och flyttade till Mercedes 2013 där han blev kollega med Nico Rosberg. Han vann samtliga VM-titlar utom en mellan 2014 och 2020.

Här hittar du för övrigt alla mästare i F1 och deras öden.

Kort om F1

Vad är detta? Red Bulls nya design?
Möjligt.
Inför säsongen startade Red Bull Racing en kampanj, ”Make Your Mark” där stallet ger fansen möjlighet att vara med och ta fram designen på bilen för de tre loppen i USA, Miami, Austin och Las Vegas.
Nu är det snart dags för tävlingen i Miami och Red Bull har presenterat ett par av de varianter som stallet anser vara mest kreativa.
Vad tycker du?
Red Bull presenterar designen den 3 maj.

Har du inte hunnit lyssna på förra veckans F1-podd, Plattan i Mattan, med Christian Arnell? Gör det. Han arbetade under flera år arbetade hos Red Bull Racing och var med och tog fram bilar som vann VM. Hans historia är värd en genomlyssning, för den ger en bra bild av moderna F1.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB