Startsida / Inlägg

F1 i Baku: Lämnar Charles Lecerc Ferrari för Mercedes?

av Anna Andersson

Charles Leclerc till Mercedes F1?
Det är den stora snackisen efter hans pole position under fredagens F1 i Baku.

Charles Leclerc
Charles Leclerc tävlar för Ferrari (AP -TT)

Anledningen till det senaste snacket i Formel 1 är att Lewis Hamiltons kontrakt med Mercedes går ut efter säsongen och där kan det bli en plats öppen hos Mercedes. Charles Leclerc har ett kontrakt med Ferrari över 2024, men är säkerligen rejält frustrerad över säsongsinledningen. Han har tagit sex poäng efter de tre inledande loppen.
Troligen har han, som flera andra F1-förare, ett kontrakt med en klausul som gör att om han inte har tagit en viss summa poäng eller teamet inte har gjort det vid ett förutbestämt datum under sommaren kan bryta kontraktet.

Charles Leclerc till Mercedes?

Leclerc är säkerligen frustrerad och lägg där till att Leclerc manager Nicholas Todt, son till Jean Todt, var affärspartner med Frederic Vasseur hos ART som tävlar i supportklasserna, men de två skildes inte som vänner.

– Därför kan jag föreställa mig att Charles Leclerc kanske hoppas att Lewis Hamilton inte har någon lust att köra vidare, säger Skys F1-expert Ralf Schumacher när han svarar på frågor från diverse F1-fans hos motorsporttotal.com.
– Han har inte alls presterat så som vi hade trott inför säsongen. Jag anser att hans tre första lopp var en katastrof.

Dessutom lämnar Laurent Mekies som varit en av Ferarris nyckelpersoner stallet för att bli stallchef hos AlphaTauri och blir ytterligare en av de tidigare nyckelpersonerna som nu lämnar Ferrari sedan Fred Vasseur tagit över rodret i teamet. Vasseur betonar dock ofta att han vill bygga framtidens Ferrari runt Leclerc.

I Spanien ryktas det samtidigt om att Carlos Sainz inte kommer att få stanna kvar i teamet. El Nacional skriver att han kan tvingas lämna innan hans kontrakt går ut 2024. Enligt schweiziska Blick står Carlos Sainz högt upp på Audis önskelista. Hans pappa, med samma namn, har tävlat för Audi andra sammanhang. Själv är Sainz irriterad över snacket.

– Det är påhittade rykten, säger han till „Tuttosport“.
– Jag har för avsikt att stanna hos Ferrari i många år till. Jag förstår inte varför det pratas om 2016 när jag inte har något kontrakt för 2025.

Kort inför F1 i Baku

Tre bilar försvann av andra anledningar än fart i Q1. Det var tekniska problem för KMAG, för de Vries medan Gasy kraschade. Mercedes fick bara en bil till Q3, Hamilton var fyra tusendelar före Russell och Alfa Romeo ser inte alls pigga ut. Lewis Hamilton slutade på plats fem i kvalet, vilket säkerligen är en missräkning efter pallplatsen i Australien.

Ferraris Carlos Sainz fick däremot lite revansch och var fyra i kvalet.

Mer om kvalet läser du här.

Startuppställningen till söndagens GP i Baku hittar du här.

Charles Leclerc säkrade också första startposition i eftermiddagens sprint, detta trots att han missade i kurva 5 och avslutade kvalet med en trasig nos. Sergio Perez startar från position två och Max Verstappen från position tre.

Har du inte hört vår F1-podd, Plattan i Mattan, så rekommenderar jag den. Vi pratar med Rasmus Canbäck, frilansjournalist och expert på Azerbajdzjan och landets kaviardiplomati. Vi snackar sportswashing och om hur Azerbajdzjan gått tillväga för att betala 600 miljoner kronor/år, för att ha ett race med i F1-kalendern.

I morgon är det alltså sprint, vill du veta mer om tider och vad som gäller? Läs inlägget om F1-sprint.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB