Startsida / Inlägg

Klimataktivister försöker stoppa Formel E i Berlin

av Anna Andersson

Klimataktivister kättrar över säkerhetsstängslet och sätter sig framför bilarna inför starten av helgens ePrix i Berlin.

Målet är att stoppa VM-deltävlingen i Formel E.

– Vad är det för meddelande? Vi kör med elbilar. Det är pinsamt, dundrar experten Daniel Abt.

Formel E
Aktivister under Formel E i Berlin (FLORENT GOODEN/DPPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK)

Klockan 15.03 står bilarna uppställda för starten av helgens andra ePrix i Berlin. Ett par sekunder före start klättrar ett flertal klimataktivister över staketet och in på banan där tävlingen strax ska starta. Samtidigt som publiken visslar och buar sätter de sig ner framför de eldrivna racerbilarna, men säkerhetspersonal är snabbt på plats och släpar bort aktivisterna.

– Ungefär klockan 15.00 tog sig sex personer in på racerbanan, vissa försökte att klistra fast sig på asfalten, bekräftar en polistalesperson för motorsport-magazine.com.

– Säkerhetspersonal på plats satte stopp för aktionen och överlämnade de sex personerna till polisen. Aktivisterna befinner sig nu i polisens försvar där deras identitet ska fastställas.

Gruppen kallar sig för  die ”Letzte Generation” (den sista generationen) och en video som postades på sociala medier visar hur de klättrar över stängslet, in på banan.

”Det är dags att ta foten från gaspedalen. Vi kör på motorvägen mot klimathelvetet med foten på gasen” skriver gruppen på twitter.

Starka reaktioner efter Formel E i Berlin

Ingen person skadade sig i samband med aktionen, men det hade kunnat bli riktigt farligt.

– Jag såg hur en kvinna dök upp framför min bil, jag trodde att hon var en funktionär. Det var gulflagg. Så sätter sig den där funktionären ner på banan. Galna människor! De hade kunnat skada sig. De borde hålla sig till museum och sådana saker, det är säkrare, säger den tidigare F1-föraren Lucas di Grassi som tävlar för Mahindra.

– Bilarna är verkligen snabba, de hade tur. Jag har ingen aning om vad som hade hänt om de hade kommit mitt under racet. Vi kör i 250 km/timmen. För deras egen säkerhet så borde de inte protestera här, det kan de göra någon annanstans. Nu har jag nog sett allt i Formel E.

Formel E i Berlin stört av klimataktivister

– Det är oerhört farligt när de kommer in på banan, säger Jean Eric Vergne till den tyska sajten motorsport-magazine.com.

Han är dubel mästare i Formel E, men har också tävlat i Formel 1.

– Den sak de kämpar för är helt rätt, men det sättet de gör detta på är fel. Jag förstår inte varför de riskerar sina liv, säger Vergne, som kör för Penske.

Även Daniel Abt, som vann deltävlingen i Berlin 2018, var oerhört irriterad över protesten.

Han postade ett eget inlägg med bilder och kommentarer på instagram.

– Detta är verkligen dett lågvattenmärke. Det är inte bara livsfarligt för de idioter som sitter där, utan för alla som deltar. Det ger ingen någonting, säger Abt som är expert för tv-kanalen Pro7.

– Framförallt, vad är det för budskap? Vi kör med elbilar, detta är pinsamt!

Ingen skadades i samband med aktionen och loppet startade efter en vis försening. Nick Cassidy (Envision) vann knappt före Jake Dennis (Andretti) och Jean-Eric Vergne (DS Penske).   Formel E grundades 2014 och har sedan starten varit klimatneutralt.

I morgon är det dags för RACEWEEK igen. F1 ska tävla i Baku. Datum för alla lopp i VM i F1 2023 hittar du här.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB