Startsida / Inlägg

Max Verstappen: Jag saknade inte min mamma

av Anna Andersson

När Max Verstappen var åtta år gammal splittrades hans familj. Han lämnade sin mamma – för att satsa mot Formel 1.
– Föreställ sig att du har två barn och ger bort ett när det är åtta år. Det gjorde ont i mig, som mamma, säger Sophie-Marie Kumpen.

Max Verstappen
Max Verstappen två VM-titlar i Formel 1 (TT)

Max Verstappens mamma var själv framgångsrik go-kartförare. Hon var mästare i Belgien och en av världens bästa på sin idrott. När hon var 21 år gammal lade hon av.
Hon hade träffat Jos Verstappen, som tävlade i Formel 1 för Benetton. För att deras gemensamma liv skulle fungera avslutade hon sin karriär och paret gifte sig inom kort.
– Det kändes som om jag var född till prinsessa. Jag gifte mig till en drottning, men snart föll jag ner från min tron, berättar Max Verstappens mamma Sophie-Marie Kumpen.

I den andra delen av Viaplays dokumentärserie, Max Verstappen: Anatomy of a Champion skildras familjen Verstappens mörka hemligheter, bråken mellan makarna Verstappen, Jos Verstappens tuffa uppfostringsmetoder och hans tid i häktet. I den tredje delen berättar Sophie-Marie Kumpen om liver efter skilsmässan och hur det var att skiljas från sin son.
Paret skiljdes när barnen var sex och åtta år gamla och de delade upp familjen. Max levde tillsammans med pappa Jos. Dottern Victoria stannade hos sin mamma.
– Jag visste, att om Max skulle uppnå det som han nu har uppnått, var jag tvungen att släppa honom, säger hon
– Vi träffades inte så mycket när han var ung, jag fick nöja med med. Jag försökte hela tiden säga till mig själv att min tid kommer.

Sophie-Marie Kumpen om kärleken till Max Verstappen

Max Verstappen debuterade i Formel 1 när han var 17 år gammal. Sedan 2016 har han tävlat för Red Bull Racing. Han har haft ett enormt fokus på sin idrott och inte kunnat tillbringa speciellt mycket tid tillsammans med sin familj.

 Max Verstappen
Max Verstappen med sin pappa Jos år 2021 (TT)

I fjol, efter Max Verstappens första VM-titel, reste hon för första gången sedan skilsmässan för ungefär 15 år sedan på semester med båda sina barn.
– Jag saknade inte min mamma. Jag var så fokuserad på min racing när jag växte upp och jag var alltid så upptagen att jag inte saknade någonting, säger den dubble världsmästaren.

Även om Sophie-Marie Kumpen inte följer sin son på plats finns han alltid i hennes tankar. Under sju års tid har hon varje racesöndag tänt ett ljus för sin son. För att önska honom lycka till och för att skydda honom från faror.
I dag har samtliga fyra medlemmar i familjen Verstappen en fungerande relation, men vägen dit har varit väldigt tuff.
– Det har varit värt det. Även de dåliga sakerna som hände med familjen. Det var värt det, säger Max Verstappens syster Victoria i dokumentären.
Den tredje delen av Max Verstappen: Anatomy of a Champion kan streamas på Viaplay från och med söndagen den 16 april 2023.

I veckans avsnitt av Plattan i Mattan, vår F1-podd, pratar vi också om Max Verstappen och hans väg till Formel 1.

Det regnar i Miami. Det regnar rejält och den del där F1 ska tävla i maj är översvämmad. Tre veckor till race. Här är läget just nu:

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB