Startsida / Inlägg

Förlorar Hamilton titeln efter en av tidernas största F1-skandaler?

av Anna Andersson

Felipe Massa var tvåa i VM 2008 – efter en av tidernas största skandaler i Formel 1. Crashgate i F1 2008.
Nu funderar han över rättsliga åtgärder – vilket kan göra att Lewis Hamilton förlorar en VM-titel.

Crashgate i F1
Nelson Piquet Jr.s bil bärgas i Singapore 2008 (TT)

Felipe Massa körde för Ferrari 2008 och han var världsmästare när han gick över mållinjen hemma i Brasilien i säsongsfinalen av Formel 1 2008. Men bakom honom lyckades Lewis Hamilton ta sig förbi en slirande Timo Glock, Toyota, och köra till sig sin första och McLarens senaste VM-titel.
Nu femton år senare funderar han över att ta till rättsliga åtgärder för att vinna sin VM-titel.

Anledningen är Crashgate i F1 2008, en av Formel 1:a största skandaler. Inför premiären i Singapore 2008 bestämde sig Renaults chefer för en omtvistad strategi.

De beordrade sin ena förare, Nelson Piquet jr att krascha sin bil för att stallets andra förare, Fernando Alonso, skulle kunna vinna loppet. Fernando Alonso startar nattloppet i Singapore från position 15. Han går som enda förare i depå på varv 12, fyller på bränsle och byter däck. Han kommer ut längst bak i fältet, men när Piquet medvetet kör i bilen i muren på det 14 varvet förändras förutsättningarna rejält. Piquet kraschar bilen i kurva 17 och det finns ingen kran som kan lyfta bort den. Säkerhetsbilen kommer ut,  depån stängs och ledaren Felie Massa förlorar sina möjligheter till en seger. Alonso får däremot en stor fördel av sitt tidiga depåstopp och han vinner loppet. Massa är 13:e man i mål. När säsongen är slut har han förlorat kampen  om VM med en poäng mot Lewis Hamilton.

 tidernas största F1-skandaler
Fernando Alonso och Nelson Piquet Jr under inledningen av säsongen 2009. Piquet fick sedan sparken och Crashgate uppdagades i augusti 2009 (TT)

Crashgate i F1 – tidernas största skandal i Formel 1?

När Nelson Piquet Jr får sparken av Renault sommaren 2009 avslöjar han historien, men resultatet står sig.

Nu avslöjar Bernie Ecclestone, som då var F1:s chef och ägde rättigheterna till Formel 1, att han visste om fusket redan 2008.
– Max Mosley (dåvarande presidenten i FIA) och jag fick information om vad som hänt under loppet i Singapore redan under säsongen 2008. Vi bestämde oss för att inte göra någonting åt det. Vi ville skydda sporten från en enorm skandal, säger han till F1-Insider.

Det betyder att Ecclestone och Mosley dolde en av tidernas största F1-skandaler och de nämnde den inte förrän Nelson Piquet avslöjade den.

Crashgate i F1
Felipe Massa tävlade för Ferrari och var tvåa i VM 2008, hade resultatet i Singapore strukits hade han vunnit VM-titeln. (TT)

Det får Felipe Massa nu att reagera starkt och överväga rättsliga åtgärder. Hade tävlingen strukits hade han vunnit VM-titeln och Michael Schumacher fortfarande varit den föraren i F1-historien som hade flest VM-titlar.

Tysken hade haft sju. Lewis Hamilton, sex.

– Efter 15 år får reda på att FIA:s president och F1:s chef har vetat om det och inte gjort något för att inte skada F1:s image. Det är väldigt ledsamt att få veta att resultatet från Singapore skulle ha strukits och att jag skulle ha vunnit VM-titeln, säger Massa enligt motorsport-total.com.
– I slutändan är det jag som är förloraren i detta. Därför kommer vi nu att se över vilka möjligheter vi har.

Han fortsätter:
– Inom andra idrottsgrenar, exempelvis Lance Armstron (cykel) så förlorade han titlar på grund av dopning. Vad är skillnaden?

Vill du veta mer om Chrashgate i F1, lyssna på avsnitt #43 av vår F1-podd Plattan i Mattan, där behandlar vi den lite noggrannare.

 

Williams F1 stäms och andra nyheter

Williams stäms av en tidigare sponsor, RoKiT. Det handlar om 136 miljoner Euro. Företaget anser att Williams har skadat deras rykte, eftersom stallet undanhöll avgörande information. Det lovade att leverera en bil som kunde konkurrera år 2019, men utan att ha de ekonomiska resurser som krävdes. Även dåvarande stallchefen Claire Williams, dåvarande VD Mike O’Driscoll och ekonomichef Doug Lafferty stäms. Samtliga lämnade Williams när Dorilton Capital tog över stallet 2020.

Mer F1-nyheter? I gårdagens blogg skrev jag om Max Verstappens mörka familjehemligheter. Du kan också se ett par sekvenser från den dokumentär som Viaplay har gjort i inlägget.

Är du mer intresserad av helgens alla rödflagg och en djupare diskussion om racet i Australien? I dag kommer vår podd Plattan i Mattan, där snackar vi om allt från krascherna, mästarna på prispallen Alpines interna kollision och ställer oss frågan, är Mercedes tillbaka?

Ha en fin onsdag!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB