Startsida / Inlägg

Förarna Ferraris problem i F1 2023

av Anna Andersson

Ifjol tog Ferrari en andraplats i VM. I år skulle stallet utmana om titeln. Efter fem lopp av F1 2023 är det 146 poäng efter Red Bull.

– Det största problemet är de två förarna, säger Ralf Schumacher.

F1 2023
Charles Leclerc tävlar för Ferrari, men har inte alls nått upp till förväntningarna under F1 2023 (AP-TT)

Han är bror till Michael Schumacher och under tio år tävlade han i F1 för stall som Williams och Toyota. Numera är han expert på den tyska TV-kanalen Sky och han skriver också krönikor på sky.de.

Efter det att Red Bull nu har vunnit sin femte seger, sin fjärde dubbel seger, på fem lopp och Ferrari återigen har misslyckats är han hård i sin kritik mot det stall där hans bror var så framgångsrik.

– Inte heller den här gången nådde Ferrari upp till förväntingarna. Sedan Fred Vasseur tog över som teamchef ger stallet ett väldigt proffsigt intryck, det är mycket som har hänt, skriver Ralf Schumacher.

– Det störst problemet är de två förarna. Jag tycker varken att Charles Lelcerc eller Carlos Sainz är tillräckligt jämna. Leclerc sa själv att han gick emot ingenjörerna i set-upen, men då valde fel väg.

Ferraris problem i F1 2023

Leclerc gjorde en missbedömning under kvalet och kraschade vilket ledde till att Q3 flaggades av och han hade sjunde startposition. Red Bulls Max Verstappen startade från nionde ruta, men den regerande mästaren nådde ändå fram till segern.

Leclerc såg periodvis ut som om han knappt hade styrfart och efter helgens F1 i Miami kritiserade monegasken bilen.

– Med sina egna misstag visar han att han ännu inte är mogen och kanske inte heller är tillräckligt jämn för att att en dag köra hem en VM-titel till Ferrari. Just nu har han inte den kapaciteteten, säger Schumacher.

– Sainz var åtta tiondelar efter Leclerc i Baku, i Miami höll han samma nivå, men då kör han för fort i depån och bromsar på sig. Ärligt talat gör Ferrari just nu ett bättre jobb än vad deras förare gör.

Till sport1.de säger Ralf Schumacher också att Frank Williams hade läxat upp honom ordentligt om han han gjort ett liknande misstag när han var aktiv.

Kort om F1 2023

I veckans avsnitt av vår F1-podd  Plattan i Mattan snackar vi också om den helg som var. Om förarnas ilska, om övergången som kan sarta en kohandel mellan Red Bull och Ferrari och mycket mer.

Inför säsongen var vi många som trodde, men kanske också hade hoppats på en trekamp. Efter Leclerc andraplats i VM 2022 och Ferraris kvalstyrka, samt Mercedes comeback i Brasilien kändes det som om de fanns en möjlighet till en bra fajt.

Låt oss titta på hur verkligheten ser ut:

Mercedes med uppdatering till Imola

Om en vecka anländer stallen till Imola för den först av tre lopp på lika många helger. Mercedes har meddelat att stallet kommer med stora förändringar. Europasäsongen är starten på uppdateringsracet och det blir spännande att se om den bestraffningRed Bull drabbades av ifjol kan påverka teamet.

För övrigt är Red Bull inte det enda stall som imponerat, sett till var de befann sig när förra säsongen slutade. Aston Martin har tagit 17 gånger så många poäng efter fem lopp 2023 som det gjorde förra året. Detta är en intressant lista:

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB