Startsida / Inlägg

F1 på Imola ställs in

av Anna Andersson

Skyfallen i Italien ställer in F1 på Imola. De senaste 24 timmarna har mer än ett dussin floder svämmat över och inför helgen varnar myndigheterna för ytterligare regn och även jordskred.

– Vi måste kunna garantera säkerheten, säger F1:s VD Stefano Domenicali.

Hittills har åtta människor dödats och närmare tusen personer evakuerats efter den cyklon som drabbat norra Italien.

– Mina tankar och böner är hos offren för översvämningskatastrofen, de familjer och städer som har drabbats, säger Domenicai som är född i Imola.

– Det är rätt beslut att ställa in, för F1-familjen och för den lokala arrangören. Vi måste kunna garantera säkerheten och får inte lägga någon ytterligare belastning på på myndigheterna. De måste prioritera den fruktanasvärda situation de nu befinner sig i.

F1 på Imola
Svåra översvämningar i Italien. Den här bilden är från Cesena, i samma region som Imola (AP-TT)

F1 på Imola ställs in

Under de senaste veckorna har regionen Emilia-Romagna drabbats av upprepade oväder. Det har lett till svåra översvämningar och i går kom beskedet att floden intill Autodromo Enzo e Dino Ferrari har svämmat över.

I morse stoppades stallens medarbetare från att resa till banan för att bygga garagen och förbereda inför tävlingen. Det var för mycket vatten i och runtomkring paddock, det område där lastbilar med teknikutrustning står parkerade är översvämmad.

När nu väderprognosen visade på fortsatt regn fattade Formel 1 beslutet om att ställa in helgens F1 på Imola. De kan inte garantera säkerheten för varken publik, journalister, funktionärer eller stallens medarbetare.

– Efter samtal mellan Formel 1, FIA:s president de ansvariga myndigheterna, presidenten för italiens automobilclub, samt presidenten för regionen Emilia-Romagna, stadens borgmästare och arrangören har vi beslutat att inte köra helgens Grand Prix på Imola, bekräftar Formel 1.

Enorma mängder regn stoppar Formel 1

Enligt italienska Sky har det i snitt regnat 200 millimeter de senaste 36 timmarna. Vissa områden har drabbats av 500 millimeter regn. Under ett år regnar det i genomsnitt 1000 millimeter i den här regionen. Skolor har ställts in och vattenmassorna gör att flera vägar till och från F1-banan i Imola är avstängda. Det resulterar i att räddningstjänsten varken kan ta sig till eller från tävlingsbanan och under sådana omständigheter kan Formel 1 inte tävla.

– Å Ferraris vägnar vill jag uttrycka vår djupaste sympati till alla som har drabbats av denna fruktansvärda tragedi, skriver Ferraris stallchef Fred Vasseur i ett pressmeddelande.

–Emilia-Romagna är vårt hem och de är hjärtskärande att se vad människor går igenom just nu.

Även F1-stallet AlphaTauri, som har sin fabrik i Faenza 16 km från GP-banan i Imola, visar sin medkänsla:

– AlphaTauri är väldigt oroade över det som inträffar i Faenza och hela regionen Emilia Romagna de senaste timmarna. Det kraftiga regnfallet har orsakat enorma skador, sökriver stalet.

– Vår fabrik har inte drabbats. Vi kommer att göra allt vi kan för att säkerställa att våra medarbetare och deras familjer är i säkerhet. Vi känner för alla som är drabbade av detta och vi kommer att avvakta sitruationen för att se var vi kan hjälpa till.

Det är oklart om loppet kan genomföras vid ett senare tillfälle i år. En möjlighet kan vara att genomföra tävlingen i början av augusti. Samtidigt är kalendern för 2023 väldigt välmatad. Enligt planen skulle den ha innehållit 24 deltävlingar, nu har två av dem ställts in, Kinas GP och F1 på Imola.

Det betyder att F1-stallen nu gör sig redo för transport mot Monte Carlo och Monacos GP som är planerat till nästa helg.Därefter väntar Spanien GP den första helgen i juni.

IndyCar

Den här helgen är det också kval till Indy 500, Marcus Ericsson ska försöka försvara sin titel från förra året och även Felix Rosenqvist gjorde en mycket bra tävling ifjol. I veckans Platan i Mattan har vi fått sällskap av Kenny Bräck. Eller Cenny. Han berättar att han faktiskt inte alls heter Kenny och de problem som det ställt till för honom.

Missa inte en timmes skönt racingsnack!

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB