Startsida / Inlägg

Förarna vädjar om hjälp efter Formel 1 på Imola har ställts in

av Anna Andersson

Ovädret stoppar Formel 1 på Imola och nu vädjar F1-förare om hjälp.

– Snälla allt du kan göra för att hjälpa till är uppskattat, skriver Yuki Tsunoda.

Formel 1 på Imola
Santerno River intill Enzo e Dino Ferrari circuit har svämmat över. (AP-TT)

Formel 1 bestämde i går att helgens F1-lopp på Imola ställs in. Den tunisiska cyklon som dragit in över området i norra Italien har orsakat stora översvämningar. Under 24 timmar kom närmare 500 mm regn, vilket är halva årsmängden för regionen. Totalt har mer än ett dussin floder svämmat över, minst åtta männniskor dödats, närmare 1000 personer evakuerats från sina hem och tusentals människor är strömlösa samtidigt som infrastrukturen har skadats. Vägar och broar har raserats av de enorma vattenmassorna.

Formel 1 på Imola: Förare vädjar om hjälp

Imola och racerbana Autodromo Enzo e Dino Ferrari ligger mitt i det drabbade området och floden intill har svämmat över.

Bilderna från banan visar hur stora mängder smutsigt vatten har trängt in över paddock, där bland annat lastbilar med TV-utrustningen står parkerade och där stallen skulle ha byggt upp sina motorhomes.

Formel 1 har uttryckt sig bestörtning, men även F1-förare vädjar nu om hjälp till det drabbade området.

– Efter en fruktansvärd natt har staden drabbats hårt, damm, lera och doften av bensin märks överallt. Folk har blivit evakuerade från sina hem, de kämpar för att hitta mat och framförallt tak över huvudet. Snälla, allt du kan göra för att hjälpa till är väldigt uppskattat, skriver F1-föraren Yuki Tsunoda.

Han tävlar för AlphaTauri som har sitt huvudkontor i Faenza, som ligger 16 km från Imola. Regionen drabbades av översvämningar redan i början av maj.

Nyck de Vries: Hotellet blev ett nödcenter

Yuki Tsunodas kollega Nyck de Vries fastnade natten till onsdag på vägen mellan banan och sitt hem i Italien.

– Det regnade ordentligt och Faenza var översvämmat. Jag kunde inte ta mig till mitt hotell och att återvända till motorvägen var inget alternativ. Jag fastnade i en liten by där det bra fanns ett hotell. Det var fullbokat. Som tur var hade även McLarens medarbetare fastnat på samma ställe och en av deras mekaniker var snäll och gav mig hans rum, skriver de Vries på Instagram.

– Följande morgon hade hotellets lobby förvandlats till ett nödcenter för människor som tvingats lämna sina hem mitt i natten. Efter det att F1 hade meddelat att loppet ställdes in var min enda möjlighet att köra hem till Faenza och efter en äventyrlig körning över bergen, kunde jag till slut ta mig hem. Det gick tack vare hjälp från lokala myndigheter och människor som bodde längs vägen. Ett stort tack till alla människor som har varit snälla och hjälpt mig och jag tänker på alla som har drabbats av den här tragedin.

F1: Lewis Hamilton uttrycker sitt stöd

– Jag hoppas att alla i Emilia-Romagna är i säkerhet och kan ta hand om varandra, skriver Mercedes Lewis Hamilton på sina sociala medier.

– Mina tankar är hos de som drabbats av denna enorma tragedi och de inom räddningstjänsten som gör ett fantastiskt arbete. Jag vet att vi alla förstår att säkerheten är det absolut viktigaste just nu och jag ser fram emot att träffa er alla under nästa lopp.

Det avgörs i Monaco under kommande helg. Helgens deltävling i Formel 1 på Imola har ställts in och det är osäkert om den kan genomföras senare i år.

•••

Ingen F1 på Imola, men det är spännande racing i helgen då kvalet till klassikern Indy 500 avgörs i Indianapolis. Under lördag och söndag tävlar de två svenska förarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist om en bra startplats till nästa veckas ovalrace. Ericsson laddar för en ny seger, men har redan bestämt sig för att bryta den den långa segertraditionen med en egen kupp.

I vår F1-podd, Plattan i Mattan, snackar vi denna vecka med Kenny Bräck som kommer med ett sensationellt avslöjande.

Missa inte veckans stora snackis!

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB