Startsida / Inlägg

Indy 500 2023: Felix Rosenqvist i första startled

av Anna Andersson

Felix Rosenqvist står i första startled av Indy 500 2023.

– Nu ligger fokus på att lyckas i racet, säger han.

 

Indy 500 2023
Felix Rosenqvist i Indy 500 2023 (Penske)

Felix Rosenqvist fortsatte att visa fantastisk form när han körde in på den snabbaste tiden i Fast 12 inför Indy 500 2023. Han slog till med det näst snabbaste kvaltiden i den 107-åriga historian av Indy 500. Han körde på 234,081 mph.

Därefter väntade Fast Six, mensvenskens öppningsvar var lite för långsamt och farten på de fyra varven räckte inte riktigt till för första startposition. Han var sju hundradelar från pole position och startar nu i första startled. Istället startar Marcus Ericssons teamkollega Alex Palou först i Indy 500 2023 och Rinus Veekay från ruta två.

– Det var så jämnt och tuffare att titta än att köra de fyra varven själv, säger Alex Palou till Viaplay efter kvalet.

Han vann det senaste loppet i just Indianapolis, leder nu mästerskapet och har pole position i Indy 500 nästa söndag. Rosenqvist som kör för McLaren, startar trea.

– Det kändes inte som om jag hade samma fart i det sista försöket. Jag vet inte varför, säger Felix Rosenqvist till Viaplay.

– Men samtidigt  är det fenomenalt bra att få stå i första startled i Indy 500. Vi är enormt snabba och det är väldigt tajt, men det verkar som om de andra killarna hittade lite mer tid änvad vi gjorde.

Nu återstår en vecka till Indy 500 och det är mycket tid att träna och finjustera. Förarna måste till att bilarna blir så bra som möjligt i racetrim, så att de klarar av att köra i trafik.

Marcus Ericsson startar Indy 500 i fjärde led

Indy 500 2023
Marcus Ericsson startar i rad fyra (Penske)

För Marcus Ericsson blev söndagens första kval, Fast 12, en besvikelse. Han hade den tionde snabbaste tiden och startar därmed Indy 500 från plats tio vilket är det fjärde startledet.

– Jag har haft svårt att köra fyra varv under hela helgen, jag lyckades med tre under träningen i morse och sedan var det nära en miss i kurva ett, säger Marcus Ericsson till Viaplay.

– Så vi säkerställde bara att vi kunde göra fyra jämna varv och vi gjorde det. Jag kunde köra full gas i fyra varv, men bilen gled lite mycket under varv tre och fyra och då tappar du fart. Det är inte perfekt, men jag är ändå glad över det resultat vi lyckades med.

Ifjol startade han från ruta fem och Felix Rosenqvist från ruta åtta. I mål var de etta och fyra. Ericsson har en plan för hur han ska försvara sin titel.

Tävlingen avgörs över 500 miles, eller 200 varv, på söndagen den 28 maj.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB