Startsida / Inlägg

Charles Leclerc auktionerade ut hjälm och kläder – drog in miljoner

av Anna Andersson

Charles Leclerc har samlat in nästan fem miljoner kronor till människor som drabbats av översvämningskatastrofen i norra Italien.

Hjälmen är den dyraste i historien.

Charles Leclerc
Charles Leclerc, Ferrari, hade en speciell, racingoverall i Monaco. Den har han nu auktionerat ut (TT)

Det är ett par veckor sedan Formel 1 på Imola ställdes in på grund av de fruktansvärda regnoväder som drabbat området kring Imola, Emilia-Romagna. Formel 1 skänkte pengar och startade genast olika insamlingar, men Ferraris förare Charles Leclerc gick längre än så.

Han auktionerade ut det han hade på sig under Monacos GP och hans handskar gick för runt 490 000 kronor, skorna för  237 000 kronor, racingoverallen för  712 000 kronor och hjälmen drog in hela 3,5 miljoner kronor. Det gav totalt närmare fem miljoner kronor till offren för översvämningskatastrofen.

Enligt auktionsfirman RM Sotheby’s är Leclercs hjälm den dyraste racinghjälm som någonsin auktionerats ut.

Formel 1 har nu paus över helgen, nästa vecka tävlar mästerskapet vidare i Kanada. Då kommer Daniel Ricciardo att vara TV-kommentator. Han ska kommentera Kanadas GP för ESPN F1 Telecast och han ska ha ett liknande uppdrag i samband med deltävlingarna i Austin och Las Vegas senare i år.

Ricciardo är numera reservförare hos Red Bull, han berättade tidigare i veckan om att han hade problem med ätstörningar under sin tid hos McLaren.

 

Lundqvist testar IndyCar för Ed Carpenter Racing

Linus Lundqvist
Linus Lundqvist i det senaste testet för Ed Carpenter Racing på Sebring i Florida ( LL Motorsport.)

Racerföraren Linus Lundqvist har gjort ett test med Ed Carpenter Racing, ett team som avslutade samarbetet med Connor Daily tidigare i veckan.

– Det var fullt ös, med mycket körning och många värdefulla mil i kroppen. Det behövs särskilt mycket under ett sådant här år när jag inte tävlar regelbundet. Farten fanns där direkt från start och teamet har kunnat testa en lång rad saker, så det känns bra att ha kunnat hjälpa till med det. Alla är nöjda och det har varit en kanondag, säger Lundqvist.

Detta var hans tredje test i IndyCar, hans första på en road course, sedan han testade för Andretti Autosport hösten 2021.

Lundqvist vann Indy Lights ifjol, men har inte fått någon körning i IndyCar i år, stipendiet han fick var inte det som utlovats och den finansiella stöttningen har saknats. Om detta test kan öppna någonting framöver?

Ed Carpenter Racing kommer att avsluta säsongen tillsammans med Ryan Hunter-Reay. Han vann Indy 500 2014 och mästerskapet 2012, men han är 42 år gammal och i slutet av sin karriär.

Linus Lundqvist i Porsche Carrera Cup

Lundqvist är den första mästaren i IndyCars högsta supportklass sedan 2010 att inte få en styrning i IndyCar. Den gick istället till Sting Ray Robb, som var tvåa bakom Lundqvist och hade en betydligt tjockare plånbok. Robb, döpt efter en bilmodell hos Chevrolet, har dock inte imponerat i år.

För Lundqvist väntar nu ett gästspel i Porsche Carrera Cup Scandinavia vid tävlingarna i Skellefteå den 30 juni – 1 juli.

Även IndyCar har paus över helgen och fortsätter på Road America nästa helg. Hela kalendern ser du här. 

I veckan gick för övrigt den tidigare mästaren i IndyCar, Will Power ut och kallade F1 för ett skämt. Håller du med? Läs, fundera och var med och diskutera här på bloggen!

Under gårdagen var det enormt mycket aktivitet kring den frågan. Kul att ni engagerar er!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB