Startsida / Inlägg

F1-kalender för 2024 – nyheter på gång!

av Anna Andersson

Det kan bli rejäla förändringar i kommande F1-kalender för 2024. Men först nyheter från Mercedes.

Tre pallplatser på två lopp. Nu kommer Mercedes med ännu fler nyheter.

– Vi kommer med en större uppdatering till tävlingen på Silverstone och sedan ytterligare en innan sommarpausen, bekräftar stallchef Toto Wolff.

Hamilton möts av ny F1-kalender för 2024
Lewis Hamilton och George Russell möts av nyheter. (AP-TT)

Red Bull har vunnit samtliga lopp i år, men Mercedes kom med en uppdatering till deltävlingen i Monaco och de två senaste deltävlingarna har stallet tagit tre pallplatser. Två i Spanien och en i Kanada.

Nu kan Lewis Hamilton och George Russell glädja sig åt nästa nyhet.

– Vi har sett bra framsteg i vår vindtunnel och vi vet att vi kan jobba med inställningarna och se till att bilen blir snabb. Framstegen blir allt större, säger Toto Wolff till Der Westen.

En större uppdatering i Storbritannien den andra helgen i juli och sedan ytterligare en innan sommaruppehållet i augusti.

– Under de fyra kommande racen kommer vi att kunna göra riktigt bra framsteg.

Lewis Hamilton påtalar att det framförallt är farten i kurvorna som är för dålig och att  bilen känns ungefär som den gjorde i början av året. Detta trots att resultaten har varit bättre.

– Det finns vissa detaljer som känns annorlunda, men det handlar bara om att vi har lite mer downforce. Bilens karaktär är densamma som i början av året, säger han till Autosport.

– Till nästa år måste vi ta bort och ändra flera saker, den här bilen har inte den karaktär som krävs för att slå Red Bull. Det måste vi jobba med.

F1-kalender för 2024
Mercedes Lewis Hamiltontrivs bättre i bilen, men anser att det behövs göra förändringar till F1 2024 (AP-TT)

F1-kalender för 2024

Enligt rapporter har Formel 1 börjat diskutera flera större förändringar i nästa F1-kalender för 2024, där premiären i Bahrain den 2 mars och säsongens andra lopp i Saudiarabien den 9 mars ska genomföras på lördagarna. Detta för att ta hänsyn till muslimernas fastemånad, ramadan.

De diskuterar också att flytta Japans GP från hösten till den 7 april, och därefter en comeback av Kinas GP till den 21 april och vilket skulle underlätta för transporter.

Det går också i linje med F1:s hållbarhetsarbete och målsättningen att vara klimatneutrala till 2030.

Det pratas också om att F1-deltävlingen i Belgien kan tvingas alternera med deltävlingen i Nederländerna framöver, men VD Stefano Domenicali viftar bort det.

–  Jag bara skrattar när folk säger att vi inte respekterar de historiska F1-loppen, för det är precis tvärtom, säger han till Beyond the Grid.

Han påpekar att F1 växer och att man måste ta vara på den situationen.

Audis satsning inför F1 2026 tar form. Först ut var en ny teknikchef. Nu presenterar stallet sin första förare till F1 satsningen 2026. Det handlar om en simulatorförare, Neel Jani, från Schweiz.

– Simulatorn spelar en stor roll i vårt F1-projekt, precis som den gör i vår utveckling av personbilar, säger utvecklingschef Oliver Hoffmann .

Jani, 39, har bland annat vunnit 24-timmarsloppet på Le Mans och är världsmästare i WEC.

Glad midsommar!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB