Startsida / Inlägg

Mercedes lägger snart ner säsongen: Har inget val

av Anna Andersson

Pallplats på Silverstone – nu vill Mercedes ge upp 2023. När ställer stallet om fokus mot F1 2024?

– Väldigt snart, säger stallchef Toto Wolff.

– Vi har inget val.

F1 2024
Mercedes Lewis Hamilton har ännu inget kontrakt till Formel 1 2024. (AP-TT)

Formel 1 närmar sig halvtid och det är bara två lopp kvar innan mästerskapet har uppehåll och stänger fabrikerna under två veckor. Innan dess har Mercedes ytterligare någon uppdatering planerad, men vad händer sedan? Stallet kommer att ställa om produktionen och lägga fokus mot 2024.

I det arbetet bör det också ingå avtal med båda förarna, just nu har George Russell ett kontrakt. Lewis Hamiltons kontrakt går däremot ut efter säsongen.

F1 2024 – fler lopp än någonsin

Det är ingen större skillnad på de prispengar som delas ut för plats två eller tre, Mercedes får också bonusutbetalningar för sina tidigare VM-titlar och dit vill stallet igen. Nästa år vill det kunna utmana Red Bull om segrar.

– Det kommer ju inte att hända i år, alltså måste vi vända blicken mot nästa år, citeras Wolff av motorsport-total.com.

– Det är inte så att man inte lär sig någonting när man jobbar vidare med årets bil, men det är en balans. Den måste vi hitta.

VM i F1 2024 innehåller 24 lopp. Det blir den längsta säsongen någonsin och F1 har presenterat en del förändringar, så som lördagsrace och ett par lopp som bytt tidpunkt för att underlätta för logistiken.

Kort om Formel 1

Audi lägger nu fullt fokus på Formel 1 och avvecklar sina fabrikssatsningar i andra serier, det berör framförallt 14 förare som varit med i stallets fabrikssatsning på TCR-bilar och GT-bilar.

Alpine nollade senast och har nu med sig en större uppdatering till kommande helg i Budapest. Frågan är om det räcker för att utmana om större poäng? McLaren å andra sidan är mycket försiktiga i sina uttalanden inför nästa helg då det lär bli betydligt varmare än vad det var i Storbritannien.

Daniel Ricciardo, 34, lånas alltså ut från Red Bull till AlphaTauri för resten av säsongen. Sedan då?

Någonting säger mig att Sergio Perez kan andas ut, för den här gången…men han måste få ordning på sin körning innan säsongen är slut. Ricciardo kommer inte att nöja sig med att köra i AlphaTauri år efter år. Han vill tillbaka till Red Bull och det helst redan i går.

Beskedet om att Daniel Ricciardo ersätter Nyck de Vries kom mitt under inspelningen av vår F1-podd, Plattan i mattan. Vi snackar om det, om McLaren, Aston Martin, Williams kändisar och  mycket, mycket mer i veckans avsnitt.

Genom att klicka på länken kan ni också hitta äldre avsnitt, och våra specialavsnitt om Ronnie Peterson, med Stefan Johansson, med Christian Arnell och om både Spygate och Crashgate. Om det nu är någon som har tid över under sommaren.

 IndyCar i Toronto

För ett år sedan tog Felix Rosenqvist sin första pallplats för Arrow McLaren i Toronto. Nu är IndyCar tillbaka på de trånga gatorna och Felix Rosenqvist som är specialist på just stadslopp längtar.

– Jag ser fram emot att komma tillbaka till Toronto, som är en bana jag alltid tyckt mycket om, säger Felix Rosenqvist.

– I fjol hade jag ett starkt race när jag blev trea, och jag tror att vi har alla chanser att göra något liknande i år. Jag är redo och laddad för helgen. Det ska bli kul!

IndyCar leds av Alex Palou som också vunnit de senaste loppen. Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist tappade i totalen efter en tyngre helg senast, men båda är säkert sugna på revansch. Notera att Tom Blomqvist gör ett inhopp i Simon Pagenauds bil. Fransmannen skadade sig under en krasch på träning.

Tom Blomqvist  IndyCar
Tom Blomqvist under Indy 500 tidigare i år (Penske Entertainment: Chris Owens)

Tom Blomqvist tävlar för Storbritannien. Han har brittisk licens, men känns lite svensk i alla fall eftersom hans pappa Stig är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika rallyförare.

– Först och främst tänker jag på Simon och hoppas han återhämtar sig så snabbt som möjligt. Jag vill tacka Mike (Shank) och Jim (Meyer) för den här chansen. Jag ser fram emot att se vad Indycar bjuder på, säger Blomqvist till Indycars hemsida.

Det är ingen F1 i helgen, men här är helgens tider för IndyCar i Toronto.

IndyCar – Tävling  10 i Toronto

Streets of Toronto (Kanada)

Fredag 14 juli

Fri träning 1: 21.00-22.15

Lördag 15 juli

Fri träning 2: 16.35-17.35

Kval: 20.50-22.20

Söndag 16 juli

Warm-up: 16.15-16.45

Race (85 varv): 19.45

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB