Startsida / Inlägg

Nya lopp för F1 i Europa?

av Anna Andersson

Carlos Sainz och Fernando Alonso skapar F1-feber i Spanien. Nu vill Madrid arrangera ett stadslopp i Formel 1.

– Jag vet att vi kommer att skriva under kontraktet och jag vet också när vi kommer att göra det, säger José Vicente de los Mozos, president för mässan i Madrid.

F1 till Madrid?
Fernando Alonso, då i Alpine, och Carlos Sainz, Ferrari i Japan 2022. (AP-TT)

Planerna på ett stadslopp i Spaniens huvudstad Madrid har tagit fart. Tanken är att Formel 1 ska köra i staden och att Madrids mässa ska agera som motorhome till teamen. Enligt beräkningarna ska ett arrangemang kunna dra in närmare 500 miljoner euro till staden, varje år.

José Vicente de los Mozos, president för exekutivkommittén på mässan ”Ifema” är övertygad om att kontraktet snart skrivs under. Det skriver Europapress.

Även motorsport.com hävdar att kontraktet är nära, men frågan är då vad som händer med Spaniens GP som har avgjorts i Barcelona?

Banan där har kontrakt med F1 till och med 2026. Enligt F1:s VD Stefano Domenicali är det inte troligt att det blir fler lopp i Europa framöver. Framförallt inte i samma land under samma år.

– Jag tror att det finns lopp i Europa som framöver kan genomföras efter rotationsprincipen och inte två under ett år, sa han till podden ”Beyond the Grid”.

Nya F1-lopp i Europa?

Även Frankrike visar nu ett nytt intresse för att arrangera lopp i Formel 1. I fjol genomfördes Frankrikes GP på Paul Ricard, men banan tappade sedan sin plats på kalendern. Nu stöttar president Emmanuel Macron önskan att locka tillbaka F1 till sin nation.

Möjligen med ett stadslopp i Nice.

– Vårt land måste klara av att arrangera Formel 1, precis som andra sporter där vi arrangerar tävlingar varje år. Det vore till glädje för alla, citeras han av Nice Matin.

– Handlar oma tt öka attraktionslraften för vårt land, öka inflytandet från vår fordonsindustri, samt stötta utvecklingen av att göra den sektorn fossilfri.

Kalendern inför F1 2024 innehåller 24 lopp. Kina gör comeback efter sin mångåriga frånvaro på grund av pandemin och även Imola, som drabbades av översvämningar i år, finns med nästa år.

Det gör kalendern längre än någonsin och stallcheferna inom Formel 1 känner att gränsen är nådd. De anser att 24 lopp är max vad teamen klarar av och att de kommer att behöva rotera mellan de medarbetare som är på banan under en racehelg.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB